Τα προπύλαια του παλιού ΓΣΖ, όλη η ιστορία του ποδοσφαίρου της Λάρνακας

Ξύπνησε θύμησες η πρόσφατη είδηση ότι ο Δήμος Λάρνακας υπέγραψε συμβόλαιο με εταιρεία για τη συντήρηση και τον ευπρεπισμό των ιστορικών προπυλαίων του παλιού ΓΣΖ, το οποίο πλέον λειτουργεί ως χώρος άθλησης για το κοινό.

Θύμησες όμορφες και νοσταλγικές. Αλήθεια, πόσες γενιές Λαρνακέων πέρασαν κάτω από αυτά τα προπύλαια, προκειμένου να εισέλθουν στο γραφικό ΓΣΖ για να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ή κάποια άλλη αθλητική δραστηριότητα; Ακόμα και γενιές προσφύγων Αμμοχωστιανών, αφού μετά την τουρκική εισβολή του 1974 το ιστορικό γήπεδο της Λάρνακας φιλοξένησε για μεγάλο διάστημα την Ανόρθωση και τη Νέα Σαλαμίνα.

Στον «ιερό» χώρο του παλιού ΓΣΖ είναι καταγραμμένη σχεδόν όλη η (πλούσια) ιστορία του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα της Λάρνακας, από τη δεκαετία του 1930 μέχρι και το 1985, όταν οι ομάδες της πόλης, ΕΠΑ, ΠΟΛ και Αλκή, μετακόμιζαν τότε στο νέο ΓΣΖ. Ειδικά στο ποδόσφαιρο, όλοι οι τίτλοι και οι μεγάλες διακρίσεις των σκαλιώτικων ομάδων επιτεύχθηκαν σ’ αυτό το γήπεδο. Μόνο το πρωτάθλημα του ΠΟΛ, το 1988, κατακτήθηκε με έδρα το νέο ΓΣΖ.

Πόσοι ιστορικοί, συγκλονιστικοί αγώνες έγιναν σε αυτό το γήπεδο; Πόσες συγκινήσεις καταγράφηκαν στις τσιμεντένιες ή στις ξύλινες εξέδρες αυτού του γηπέδου; Πόσοι παικταράδες που άφησαν εποχή στο κυπριακό (και ελληνικό) ποδόσφαιρο ανδρώθηκαν στο παλιό ΓΣΖ; Βασιλείου, Τάσος, Αλκιβιάδης, Σταυρινός, Καλλής, Παπαδόπουλος, Παναής, Νικολής, Δ. Παναγιώτου και τόσοι άλλοι άσοι, οι οποίοι διέπρεψαν είτε με την ΕΠΑ είτε με τον ΠΟΛ είτε με την Αλκή.

Ακόμα και ο τεράστιος Φέρεντς Πούσκας έπαιξε στο παλιό ΓΣΖ με τη φανέλα του Πεζοπορικού. Από τη δεκαετία του ’40, όταν η ΕΠΑ μονοπωλούσε τους τίτλους, στη δεκαετία του ’50, όταν η ΕΠΑ και ο ΠΟΛ ήταν πανίσχυροι, αλλά και τις δεκαετίες ’60 και ’70, όταν και η Αλκή βρέθηκε στο προσκήνιο διαθέτοντας μια πολύ δυνατή ομάδα (με παρουσίες σε τελικούς κυπέλλου), το παλιό ΓΣΖ παρέμενε πάντοτε στο προσκήνιο και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Κύπριων ποδοσφαιρόφιλων. Ε

ίναι, λοιπόν, με ικανοποίηση που οι Λαρνακείς φίλαθλοι, κυρίως οι πιο παλιοί σε ηλικία που έζησαν ιστορικές στιγμές και μεγάλες συγκινήσεις σε αυτό τον χώρο, πληροφορήθηκαν για την πρωτοβουλία του δήμου της πόλης να συντηρήσει και να εξωραΐσει τα προπύλαια του παλιού ΓΣΖ, τα οποία έχουν φθαρεί από το πέρασμα των χρόνων και βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Η ιστορία του αθλητισμού της Λάρνακας αξίζει καλύτερη μεταχείριση και σίγουρα θα πρέπει να αναδειχθεί, ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Η χρηματοδότηση θα γίνει από τον ΚΟΑ και οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.