Τα επίσημα τα στήνουν, τα φιλικά θα σκεφτούν;

Όχι ότι ντρέπονται να στήνουν επίσημα παιχνίδια, αλλά μέρος της πρόσφατης έρευνας που δημοσιοποίησε ο ΠΑΣΠ, καταδεικνύει ότι οι φιλικοί αγώνες αποτελούν ανοικτό πεδίο δράσης σε όσους θέλουν να χειραγωγήσουν ένα ματς.

Είναι γνωστή άλλωστε η τέχνη μερικών να διοργανώνουν φιλικές αναμετρήσεις για οικονομικό όφελος. Κανονικά οι φιλικοί αγώνες γίνονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενόψει των επίσημων διοργανώσεων. Προφανώς όμως μερικοί επιτήδειοι θέλουν να προετοιμάσουν τις ομάδες και για τα πιο σοβαρά χειραγωγημένα παιχνίδια, αυτά κατά τη διάρκεια των πρωταθλημάτων, μη γίνει κανένα λάθος και δεν έρθει το προσυνεννοημένο σκορ.

Θέλει δουλειά να στηθεί ένας αγώνας, δεν είναι παίξε γέλασε. Σε όσους είχαν αμφιβολία βέβαια αν οι παράγοντες των σωματείων βρίσκονται πίσω από ένα χειραγωγημένο παιχνίδι, η απάντηση έρχεται μέσα από την έρευνα (πρόκειται για τριετή μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της οποίας ηγήθηκε το Ίδρυμα Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας UNRF), και συγκεκριμένα από τις απαντήσεις 700 παικτών στην Κύπρο, στην Ελλάδα και τη Μάλτα.

Όπως κατέδειξε η έρευνα, «περισσότερο από το ένα τέταρτο (26,3%) των προσεγγίσεων για να στηθεί ένας φιλικός αγώνας έγιναν από παράγοντες των σωματείων, ενώ 15% έγινε από άλλους παίκτες». Η έρευνα κάλυψε την πενταετία 2016-2020 και από τα 257 ύποπτα προς χειραγώγηση παιχνίδια τα 44 διεξήχθησαν στην Κύπρο, τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Οι μαφιόζοι βρήκαν ανοικτό πεδίο δράσης στο νησί μας, κι αυτό δεν μπορεί να μην συνδέεται με τη γενικότερη διαφθορά που υπάρχει στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Μην ξεχνάμε ότι πριν από κάποια χρόνια η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα στους κόκκινους φακέλους. Το κράτος και οι θεσμοί της χώρας μας νικήθηκαν από τη διαφθορά, αφού ξένοι και ντόπιοι αλωνίζουν, «κανονίζουν» επίσημα και φιλικά παιχνίδια, τα τσεπώνουν και δεν υπάρχει κανείς να τους αγγίξει.

Σχολείο στημένων αγώνων δεν μας είχε χαρακτηρίσει το 2016 στην «Guardian» ο γενικός γραμματέας της Federbet Φρανσέσκο Μπαράνκα;

Προηγούμενο άρθροPremier League-15η αγωνιστική: Επικίνδυνες έξοδοι για τις πρωτοπόρους
Επόμενο άρθροΚαθιερωμένη ανάρτηση με Κορέια
Κατάγεται από τη Λεμεσό. Αποφοίτησε από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Εργάζεται στον ΠΟΛΙΤΗ από το 2003. Από μικρός ήταν με μια μπάλα στα πόδια και το μεγάλο του όνειρο ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής. Δεν κατάφερε, όμως, να το εκπληρώσει. Εντούτοις βρίσκεται κοντά στο άθλημα υπό την ιδιότητα του αθλητικού συντάκτη κι αυτό… απαλύνει τον πόνο του! Μπορεί να μην εκπλήρωσε τη μεγάλη του επιθυμία, όμως κατάφερε να αγωνιστεί στο «Old Trafford» σε ένα τουρνουά μαζί με άλλους συναδέλφους από διάφορες χώρες. Στο «Θέατρο των Ονείρων» έζησε για λίγο το δικό του όνειρο. Ας είναι!