Τα 5+1 μη βαθμολογικά κίνητρα της Εθνικής στο Nations League

Η μπάλα στήνεται στη σέντρα απόψε στο ΓΣΠ (19:00) για τον αγώνα της Κύπρου κόντρα στο Μαυροβούνιο, σε μια διοργάνωση εντελώς διαφορετική για την Εθνική μας σε σχέση με τα όσα είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Δεν είχαμε αγωνιστεί ξανά στο Κύπελλο Εθνών;

Σαφώς και το κάναμε. Απλώς τώρα το γκρουπ δυναμικότητας στο οποίο ανήκουμε δεν δίνει εισιτήριο για τελική φάση κάποιου θεσμού (του Μουντιάλ 2022 στην προκειμένη), όπως έγινε κατά την πρώτη φορά διοργάνωσης του θεσμού, όπου κάποιες ομάδες είχαν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για τα τελικά του Euro 2020.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που τα δεδομένα είναι τέτοια, είναι λογικό και το όποιο βαθμολογικό κίνητρο να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που θα διεκδικήσουμε ως Κύπρος είναι την άνοδο από τη League C στη League B, η οποία φυσικά και αυτή από μόνη της δεν μας λέει και πολλά… Υπάρχουν πολλές επιδιώξεις για το συγκρότημα του Γιόχαν Βάλεμ, πέραν του γεγονότος ότι ο Βέλγος κόουτς θα κάνει απόψε ντεμπούτο στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Πιο κάτω παραθέτω τους επιμέρους στόχους της ομάδας μας, σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές μου εκτιμήσεις. Και το κάνω προσωπικό γιατί θα αναφερθώ σε πρόσωπα και καταστάσεις.

Το πρώτο είναι το δέσιμο της νέας τετράδας στην άμυνα, δηλαδή με Γιάννη Κούσουλο, Ανδρέα Καρώ, Κωνσταντίνο Λαΐφη και Νικόλα Ιωάννου. Παίκτες που πλέον έχουν όλοι τις εμπειρίες τους, κάποιοι και σε ομάδες του εξωτερικού.

Το δεύτερο είναι ένα διακύβευμα με πολλά ερωτηματικά, αν μπορεί κάποιος άλλος παίκτης να βάλει πίεση στον Κωνσταντίνο Παναγή για τη θέση κάτω από τα δοκάρια. Για την ακρίβεια, στον υγιή Παναγή… Το τρίτο είναι η ομαλή ενσωμάτωση των νέων παικτών προς τέρψη φυσικά της ομάδας.

Επιπλέον, μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και το σε ποιους θα δώσει ο Βάλεμ τα επιθετικά… κουπιά για να τραβήξουν τη βάρκα. Πριν από μία δεκαετία και βάλε είχαμε τους Κωνσταντίνου, Οκκά, Χαραλαμπίδη, Αλωνεύτη. Το γκρουπ που είχε πάρει, μεταξύ άλλων, και το αλησμόνητο 4-4 στο Γκιμαράες της Πορτογαλίας. Τώρα;

Πέμπτο και χιλιοειπωμένο, που όμως δεν έγινε ποτέ, είναι το χτίσιμο νοοτροπίας νικητή μέσα από μια σειρά επιτυχιών που θα τονώσουν το προφίλ μας σε όλα τα επίπεδα. Έκτο και τελευταίο, η εμπέδωση κλίματος «Εθνικής» σαν όλες τις άλλες, που σημαίνει να πάμε στους αγώνες για να δείξουμε ποιοι είμαστε και όχι απλώς για να κάνουμε μια… αγγαρεία που θα μας αποφέρει επιπλέον χρήματα.

Εν κατακλείδι, αυτή η διοργάνωση, βάσει της φύσης της, προσφέρεται… για λάθη! Όσα λιγότερα κάνουμε, τόσο πιο κερδισμένοι θα βγούμε.