Σύμφωνα με το CIES το ΑΠΟΕΛ δεν… έχει βασικούς

Οι λανθασμένες επιλογές παικτών, το δεύτερο μεταγραφικό «κύμα» τον Σεπτέμβριο, η κακή πορεία της ομάδας και το ισχυρό κτύπημα του κορωνοϊού, είχαν ως αποτέλεσμα (ανάμεσα σε άλλα) ο ΑΠΟΕΛ να μην μπορεί να «κτίσει» έναν βασικό κορμό.

Eξ ου και μέχρι τώρα οι Ουζουνίδης, Μακάρθι και Πουρσαϊτίδης χρησιμοποίησαν στο πρωτάθλημα 32 (!) ποδοσφαιριστές, αριθμός που θα ανέβει περαιτέρω όταν αγωνιστούν ο Γκάρνερ, ο Βινίσιους που φαίνεται να «κλείνει» και -το πιθανότερο- άλλη μία μεταγραφή, φτάνοντας τους 35.

Και τα πιο πάνω, ευθύνονται για το ότι οι γαλαζοκίτρινοι είναι η ομάδα της οποίας οι βασικοί ποδοσφαιριστές είναι οι… λιγότεροι βασικοί, σε σχέση με αυτούς του υπόλοιπου πρωταθλήματος.

Συγκεκριμένα, έρευνα του CIES κατατάσσει τις ομάδες 72 πρωταθλημάτων με βάση το ποσοστό του συνολικού χρόνου συμμετοχής που πήραν οι 11 πιο βασικοί ποδοσφαιριστές κάθε ομάδας. Και σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο ΑΠΟΕΛ έχει με διαφορά το μικρότερο ποσοστό, καθώς οι 11 παίκτες του που έχουν πάρει τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής, έχουν παίξει συνολικά μόλις στο 59.9% του συνολικού χρόνου.

Για να γίνει αντιληπτό το πόσο χαμηλό είναι το συγκεκριμένο ποσοστό αρκεί να αναφέρουμε πως η προτελευταία ομάδα της λίστας, που είναι ο Εθνικός, βρίσκεται στο 65.6% ενώ εννέα από τις 14 ομάδες μας έχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, με πρώτη τη Δόξα (76.6%).

Από τις μεγάλες ομάδες, Ανόρθωση (72.7%) και ΑΕΛ (72.4%) είναι αυτές που οι 11 βασικοί τους έχουν καταγράψει τον περισσότερο χρόνο, ενώ ακολουθεί ο Απόλλωνας (70.4%), με την Ομόνοια (68.5%) και την ΑΕΚ (67.2%) να πέφτουν κάτω από το 70% αλλά να έχουν παρ’ όλα αυτά πολύ μεγάλη διαφορά από τον ΑΠΟΕΛ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό των γαλαζοκιτρίνων είναι τόσο χαμηλό, που από τα 37 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Α’ Κατηγορίας που ερευνήθηκαν, μόνο τέσσερις (!) ομάδες έχουν μικρότερο. Πρόκειται για την Τζένοα (59.3%), τη Λουντογκόρετς (59.1%), την Παρί Σεν Ζερμέν (58.1%, το λιγότερο στα Big-5 πρωταθλήματα) και τη ρωσική Άρσεναλ Τούλα (53.3%, το μικρότερο στην Ευρώπη).

Τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη έχουν δύο αγγλικές ομάδες, οι Άστον Βίλα (87%) και Σαουθάμπτον (85%), με την Premier League, παρά το πιεστικό της πρόγραμμα και το βάθος που έχουν οι ομάδες της, να είναι το 14ο πρωτάθλημα (από τα 72) με τους πιο «βασικούς».

H «κατάταξη» των κυπριακών ομάδων με βάση το ποσοστό του συνολικού χρόνου συμμετοχής που πήραν οι 11 πιο βασικοί τους παίκτες: