Στην αντεπίθεση ο Παπαχαραλάμπους: «Ο καιρός των Χασαμπουλιών έχει παρέλθει…»

Μετά τα όσα καταλογίζονται στον επιτροπή δεοντολογίας ο πρόεδρος της, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, με επιστολή του υπερασπίζεται τη δράση της και το ρόλο του ιδίου.

Η επιστολή του:

«Αγαπητοί φίλαθλοι, επειδή πολλά λέγονται και γράφονται για την Επιτροπή Δεοντολογίας και άλλα τόσα γράφονται για το άτομο μου, θέλω να αναφέρω τα ακόλουθα. Ο διορισμός μου στη θέση του προέδρου της Επιτροπής έχει αρχή και τέλος. Υπηρετώ τον αθλητισμό από διάφορες θέσεις από το έτος 1978. Για πολλά χρόνια διετέλεσα μέλος της Δικαστικής Επιτροπής της ΚΟΠ. Στη συνέχεια, για σχεδόν πέντε χρόνια, υπηρέτησα στην θέση του πρόεδρου της Τεχνικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΚΟΠ. Θέση που αποδέχτηκα με την καθολική στήριξη των παραγόντων της ΚΟΠ.

Την περίοδο αυτή υπήρχε ο ισχυρισμός για πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαπλοκή μερίδας διαιτητών οι οποίοι καθόριζαν τα αποτελέσματα ή την τύχη των πρωταθλημάτων, ως ο πιο πάνω ισχυρισμός.

Ακολούθησε ο διορισμός μου στην Ανώτατη Δικαστική Αθλητική Αρχή (ΑΔΕΑ) για χρόνια και το 2003 διορίστηκα από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη πρόεδρος του ΚΟΑ.

Υπηρέτησα και υπηρετώ τον Αθλητισμό χωρίς την οποιαδήποτε αμοιβή. Αν παρήξα έργο ή όχι θα το κρίνει ο κόσμος, εάν δεν το έκρινε μέχρι σήμερα. Αν υπήρξα ή είμαι μέρος της διαφθοράς και διαπλοκής κρίθηκα ή θα κριθώ. Για εννέα μήνες βρίσκομαι στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας χωρίς να βάλω έστω και ένα ευρώ στην τσέπη μου, αντίθετα την επιβαρύνω.

Ο κάθε παράγων στο χώρο του ποδοσφαίρου οφείλει και πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι ο Αντρέας ο Παπαχαραλάμπους που γέμισε τους Στάβλους του Αυγεία με κόπρι και ούτε γέμισαν οι κοπριές στους τελευταίους εννέα μήνες. Οι συντελεστές και πρωταγωνιστές των αναθυμιάσεων και οσμών της κοπριάς, είναι και αριθμός παραγόντων, διαιτητών, ποδοσφαιριστών, προπονητών και μεσαζόντων.

Τo να λειτουργούν με τρόπο αυθάδη παράγοντες, με την δήθεν “πολιτική τους δύναμη”, παρά τον ψεύτικο ισχυρισμό τους ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι κομματικοποιημένο, δεν πείθουν. Με το να στέλνουν μήνυμα αποφασίζω και διατάζω, είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι μου δημιουργούν φόβο και αίσθημα ανασφάλειας.

Ο καιρός των Χασαμπουλιών έχει παρέλθει. Το ποδόσφαιρο και εν γένει ο αθλητισμός δεν είναι ένα πινάκιο από φτερωτό πτηνό αμπελώνων, ούτε η επίδειξη των κακόμοιρων φτερωτών πτηνών σε πιάτο στα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης για άγρα χαζών ψήφων.

Η πάταξη της διαφθοράς και διαπλοκής είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό και πολύ διαφορετικό. Το πρόβλημα δεν λύεται μεταξύ άρτου και θεάματος. Είναι δικαίωμα του κάθε παράγοντα, μικρού ή μεγάλου, να θέλει η ομάδα του να κατακτήσει τίτλους. Είναι, όμως, υποχρέωση του να καταργήσει από το λεξιλόγιο του τις λέξεις διαφθορά – διαπλοκή.

Διπλή υποχρέωση μου είναι να διαφυλάξω το άθλημα για το καλό του αθλητισμού και της ίδιας της χωράς. Δεν είμαι προπονητής ή ποδοσφαιριστής ομάδας που θα μου δείξει ο παράγων την πόρτα εξόδου. Δεν εγκατέλειψα ποτέ την προσπάθεια όπου και αν έτυχα διορισμού και δεν το μετάνιωσα.

Λάθη θα γίνουν σε μια δύσκολη αποστολή, αλλά δεν εμπερικλείουν στοιχείο διαφθοράς και διαπλοκής. Για να σταματήσει η ψιθυρολογία και οι ναπολεοντισμοί, είμαι υπόχρεος να αναφέρω ότι θα συνεχίσω να υπηρετώ τον αθλητισμό σεβόμενος τον εαυτό μου και κάθε υγιή φίλαθλο».