Σκοπιμότητα και ανεπάρκεια στην κορυφή

Στα ύψη είναι η προκατάληψη των φιλάθλων στην Κύπρο για τα λάθη της διαιτησίας όπως προκύπτει για ακόμη μία φορά μέσα από το γκάλοπ που «τρέχει» στην αθλητική ιστοσελίδα του «Πολίτη» (gipedo.politis.com.cy), αφού οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτά ενέχουν σκοπιμότητα.

Την ίδια ώρα, υψηλό είναι το ποσοστό των φιλάθλων που πιστεύουν ότι οι ρέφερι δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση «πού οφείλονται τα διαδοχικά και σοβαρά διαιτητικά λάθη στην Κύπρο», η επιλογή «σκοπιμότητα διαιτητών»… προπορεύεται με 34%, ενώ στη δεύτερη θέση με 29% ακολουθεί η απάντηση «ανεπάρκεια διαιτητών».

Αρκετοί είναι και οι φίλαθλοι που εκφράζουν την άποψη ότι η «ατιμωρησία» (19%) ευθύνεται για τα λάθη, ενώ ποσοστό 12% κρίνει ότι τα τελευταία προέρχονται από την «αφόρητη πίεση από ομάδες/κόσμο στους διαιτητές». Μόλις το 6% υποστηρίζει ότι «είναι φυσιολογικά ανθρώπινα λάθη και τα ‘φουσκώνουμε’».

Είναι ξεκάθαρο για ακόμη μία φορά ότι οι Κύπριοι φίλαθλοι δεν έχουν εμπιστοσύνη προς τους διαιτητές, αφού βλέπουν σκοπιμότητα πίσω από τα σφυρίγματά τους. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για ανανέωση της κυπριακής διαιτησίας με νέους ρέφερι, είναι προφανές ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι οι ιθύνοντες της ομοσπονδίας να καταφέρουν να αποβάλουν από τους φιλάθλους αυτή την αντίληψη που έχουν για τους ρέφερι.

Αιτία της προκατάληψης, βέβαια, είναι τα πολλά και μεγάλα λάθη των προηγουμένων χρόνων, τα οποία και συνεχίζονται κατά τη φετινή χρονιά. Επιπλέον, το μεγάλο ποσοστό της απάντησης «ανεπάρκεια διαιτητών», δείχνει ότι οι φίλαθλοι παρακολουθούν τους αγώνες και πιστεύουν ότι αρκετοί ρέφερι δεν έχουν τις κατάλληλες ικανότητες.

Είναι γεγονός, επίσης, ότι ένας λόγος για την κατηφόρα που πήραμε τα τελευταία χρόνια είναι η μη επιβολή τιμωριών στους ρέφερι για τα σοβαρά τους λάθη, κάτι που επιχειρεί να αλλάξει ο Μίλοραντ Μάζιτς. Ο χρόνος, βέβαια, θα δείξει αν θα τα καταφέρει. Το σίγουρο είναι ότι ένας ρέφερι θα πάρει τα κατάλληλα μηνύματα μόνο όταν ξέρει ότι τα σοβαρά του λάθη θα έχουν κόστος.