Ποινή 1,5 εκατ. από UEFA στην ΑΕΚ

Η αρμόδια επιτροπή της UEFA ανακοίνωσε σήμερα ποινή μετά από συμφωνία διακανονισμού με την ΑΕΚ, για θέματα που άπτονται του F.F.P.

Η αρμόδια επιτροπή της UEFA, Club Financial Control Body, ανακοίνωσε σήμερα (3/12) ποινές σε μια σειρά από ομάδες για ζητήματα που έχουν να κάνουν με οικονομική διαχείριση. Ειδική αναφορά γίνεται όμως στην ΑΕΚ, για την οποία υπήρχε έρευνα εδώ κι ένα χρόνο περίπου, όπως αποκαλύπτεται σήμερα, σε σχέση με κάποιες υποθέσεις που αφορούσαν σε μεταγραφές και πληρωμές κάποιων παικτών.

Η UEFA ανακοίνωσε τα εξής: «Η CFCB First Chamber ανακάλυψε πως η ΑΕΚ δεν τήρησε κάποιες υποχρεώσεις σε σχέση με θέματα αδειοδότησης και Financial Fair Play. Μετά από μελέτη των συνθηκών γύρω από τις υποθέσεις, η επιτροπή αποφάσισε να ολοκληρώσει συμφωνία διακανονισμού με τον σύλλογο, που περιλαμβάνει τις παρακάτω προβλέψεις:

1. Ο σύλλογος συμφώνησε να πληρώσει 1,5 εκατομμύριο Ευρώ, ως άνευ προϋποθέσεων οικονομική συνεισφορά.

2. Ο σύλλογος θα υποστεί περαιτέρω παρακράτηση του 10% των εσόδων από την UEFA, που θα πάρει από συμμετοχή σε επόμενες διοργανώσεις της UEFA. Αυτή η παρακράτηση δεν θα υπάρξει και η ΑΕΚ θα αποκλειστεί από τη συμμετοχή σε συλλογικές διοργανώσεις της UEFA που αλλιώς θα έπαιρνε μέρος, για τις τρεις επόμενες σεζόν, αν μελλοντικός έλεγχος διαπιστώσει παρόμοιες παραβάσεις».

Στην ουσία η ΑΕΚ κλείνει την υπόθεση με την πληρωμή του 1,5 εκατομμυρίου και την παρακράτηση του 10% των εσόδων από την επόμενη ευρωπαϊκή της συμμετοχή. ΟΙ παραλείψεις σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν την περίοδο 2014-2017. Κι από τότε δεν έχουν υπάρξει παρόμοιες στην οικονομική λειτουργία της ΠΑΕ, σε σχέση με τις απαιτήσεις της UEFA. Οι παραλείψεις για τις οποίες έγινε η έρευνα, είχαν ήδη θεραπευθεί πριν από το ξεκίνημα της κι αυτό έπαιξε ρόλο στο να φτάσει τελικά η Ένωση σε αυτή τη ποινή – διακανονισμό, όπως τον χαρακτηρίζει και η UEFA.

Αυτό που έχει σημασία, είναι πως σύμφωνα με τις πληροφορίες του SDNA, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ζητήματα που συνήθως προκαλούν προβλήματα με το Financial Fair Play. Δηλαδή ζητήματα ισορροπίας ισολογισμών, έσοδα – έξοδα κλπ. Η έρευνα αφορούσε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις πληρωμών για παίκτες, στις οποίες δεν φαίνεται να τηρήθηκαν πλήρως οι προϋποθέσεις που θέτει η UEFA. Αυτές τοποθετούνται όπως φαίνεται χρονικά μέσα στην τριετία που αναφέρθηκε πιο πάνω. Όταν δηλαδή ξεκίνησε η έρευνα της UEFA, αυτά τα ζητήματα είχαν κλείσει ήδη και είχαν θεραπευθεί από πλευράς ΑΕΚ, όπως προαναφέραμε. Ωστόσο φαίνεται πως για την UEFA ανεξάρτητα από τη θεραπεία τους, υπήρχε θέμα που έλαβαν χώρα, έτσι κι αλλιώς.

Με άλλα λόγια, δεν είναι η ΑΕΚ σε μια διαδικασία ελέγχου των οικονομικών της κι επιτήρησης, με την έννοια που γίνεται αυτό με ομάδες που έχουν θέματα με τις γενικές και βασικές προβλέψεις του F.F.P. Γι΄αυτό και δεν πρόκειται για τριετή επιτήρηση, ούτε για ποινή με αναστολή. Είναι πολύ συγκεκριμένη η διατύπωση από πλευράς UEFA για «συμφωνία διακανονισμού» για τις πολύ συγκεκριμένες παραβάσεις. Και πολύ συγκεκριμένη επίσης η διατύπωση πως σε περίπτωση που σε κάποιον μελλοντικό έλεγχο μέσα στις επόμενες τρεις σεζόν προκύψουν παρόμοιες, τότε θα υπάρξει ποινή ευρωπαϊκού αποκλεισμού. Φυσικά αντίστοιχες παραβάσεις δεν έχουν εμφανιστεί εδώ και μια τετραετία περίπου.