Ποια θα κάνει την αρχή;

Δεν απουσιάζουν τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από τον κυπριακό αθλητισμό - Η Άντρη Ελευθερίου δήλωσε ότι τα άτομα που την παρενόχλησαν σεξουαλικά βρίσκονται σήμερα στον χώρο του αθλητισμού

Τον δρόμο με τη συγκλονιστική καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία αποκάλυψε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ακολουθούν πολλές γυναίκες στον χώρο του αθλητισμού στην Ελλάδα, οι οποίες άρχισαν να μοιράζονται τις δικές τους δραματικές ιστορίες. Ιστορίες βαρβαρότητας.

Τέτοια ή παρόμοια περιστατικά φαίνεται, όμως, να μην είναι άγνωστα ούτε στον χώρο του κυπριακού αθλητισμού. Πριν από λίγο καιρό μια δική μας αθλήτρια αποκάλυψε ότι συμβαίνουν και στην Κύπρο. Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Γυναίκα της Κύπρου», που μεταδόθηκε στις 21/12/2020, η αθλήτριά μας Άντρη Ελευθερίου, η οποία έχει σημαντικές διακρίσεις στη σκοποβολή, αναφέρθηκε στη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε. Κληθείσα να σχολιάσει την αναφορά που έκανε σε άλλη εκπομπή της Ελίτας Μιχαηλίδου πριν από δύο χρόνια (Φεβρουάριος 2018) για σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο του αθλήματος της σκοποβολής, η Άντρη Ελευθερίου δήλωσε ότι είναι κάτι που της είχε συμβεί και το θεωρεί παρά πολύ σοβαρό.

«Δεν ήθελα να το προχωρήσω και το άφησα πίσω. Είναι καλό να το λες, αλλά ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη», είπε με νόημα η γνωστή αθλήτρια. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να έχεις υποστήριξη και θα πρέπει να βγουν και άλλοι, δεν είναι δυνατό να συνέβη μόνο σε εμένα». Αποκάλυψε μάλιστα ότι σεξουαλική παρενόχληση δέχθηκε στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του 2006 στην Αυστραλία και «επαναλήφθηκε αρκετές φορές το 2008 στο Πεκίνο» από το ίδιο όπως είπε άτομο.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι σεξουαλική παρενόχληση δέχθηκε και από ακόμη 2-3 άτομα. «Απέφευγα αυτά τα άτομα», συμπλήρωσε η Άντρη Ελευθερίου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αυτά συμβαίνουν και σε άλλες αθλήτριες και καλό είναι να τα λέμε». Δήλωσε επίσης ότι τα άτομα που την παρενόχλησαν σεξουαλικά βρίσκονται σήμερα στον χώρο του αθλητισμού.

Να βγουν μπροστά

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν με βάση τα πιο πάνω ότι παρόμοιες συμπεριφορές αντιμετωπίζουν και Κύπριες αθλήτριες. Όπως συνέβη στην Ελλάδα, έτσι και στην Κύπρο επιβάλλεται να βγουν μπροστά όσες αθλήτριες υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση από τον κάθε άθλιο που εκμεταλλεύεται τη θέση του και εξευτελίζει τις γυναίκες με κάθε είδους ειδεχθή πράξη, τρομοκρατώντας τες κι από πάνω. Οι θεσμοί του κράτους, αθλητικοί και μη, επιβάλλεται να ενθαρρύνουν τις γυναίκες ώστε να σπάσουν τη σιωπή τους.