Ο χάρτης με τους συνταξιδιώτες!

ΧΑΡΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥΣ Δημοσιεύθηκε 29.5.2022
Ο χάρτης με τους συνταξιδιώτες!

Κύπελλο Εθνών, έκδοση τρίτη. Η Εθνική μας ομάδα έχει ενώπιόν της την πρώτη τριπλή πρόκληση του Ιουνίου και το ουσιαστικό διακύβευμα που τίθεται είναι ποιο από τα πολλά της πρόσωπα θα παρουσιάσει. Την εμφάνιση αυτοπεποίθησης και σιγουριάς στις πρώτες αναμετρήσεις με Σλοβακία (ΓΣΠ) και Κροατία (Ριέκα) ή τον τιτανικό της Μεσογείου στη Βαλέττα; Ή, αν το προσεγγίσουμε με πιο πρόσφατα δεδομένα, ευχή είναι να δούμε τουλάχιστον τη συνεκτικότητα και την πετυχημένη ανασταλτική λειτουργία των διπλών αγώνων με την Εσθονία.


Στο κάδρο του σήμερα, υπάρχουν Κόσοβο, Βόρεια Ιρλανδία (εντός) και η Ελλαδα (εκτός). Απόλυτη γνώση υπάρχει για το συγκρότημα του Γκουστάβο Πογιέτ, πολλά τα ερωτηματικά για Βαλκάνιους και Βρετανούς.

Κόσοβο

Όσον αφορά την πρώτη μας αντίπαλο, αναμφίβολα δεν πρόκειται πλέον για το «κουτί της Πανδώρας», όπως αρχικά συνειδητοποίησαν πολλοί όταν πρωτοσυστάθηκε το 2014. Είναι μία ομάδα, που με τη συνδρομή της τύχης σε μια κλήρωση, στο μέλλον ίσως τη δούμε και σε μια τελική φάση. Διακρίνεται για το απύθμενο ποδοσφαιρικό της θράσος, το πάθος και την επιμονή της. Στοιχεία που, επί του παρόντος, δεν έχει στον βαθμό που τη χαρακτήριζαν επί θητείας του Ελβετού Μπερνάρντ Σαλάντ(2018-21), τα οποία συνοδεύονταν και με τρομερό απόθεμα ενθουσιασμού. Δείγμα των προαναφερθέντων, η 10η Σεπτεμβρίου του 2019, απέναντι στους Άγγλους, όταν οι Κοσοβάροι πάτησαν το τερέν του κατάμεστου Γουέμπλει για το δεύτερο 45λεπτο με αποκλειστικό στόχο να ανατρέψουν το 5-1, φτάνοντας λίγο πριν το 60' μια ανάσα από το 5-4, με τον Μούριτς της Σίτι τότε να «πιάνει» και πέναλτι του Κέιν.

Το ασυμβίβαστό τους αίσθημα επιβεβαιώθηκε και τρεις μέρες νωρίτερα, όταν γύρισαν το παιχνίδι με την Τσεχία. Βέβαια, στο δικό μας ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι έγινε πιο ανάγλυφα αποτυπωμένο το γεγονός και η εικόνα του αντιπροσωπευτικού τους συγκροτήματος, μετά την ισοφάριση απέναντι στην Ελλάδα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μία ισοπαλία που καταδίκασε την προοπτική της γαλανόλευκης για να κόψει εισιτήριο για το Μουντιάλ του Κατάρ. Σαν Κύπρος, γνωρίζουμε επίσης τον Έντον Ζεγκρόβα από τα παιχνίδια της Ομόνοιας με τη Βασιλεία, «γευόμενοι» παράλληλα και τις «χορευτικές» του ικανότητες, αφού πρόκειται για ένα δεινό ντριμπλέρ, ο οποίος έμαθε μπάλα στα φυτώρια της Σεν Τρούιντεν και πλέον ανήκει στο δυναμικό της Λιλ, η οποία πλήρωσε 7 εκατομμύρια για να τον αποκτήσει. Ραχμάνι και Μουρίκι είναι στυλοβάτες σε άμυνα και επίθεση, με τον επιθετικό της Μαγιόρκα (ανήκει στη Λάτσιο) να είναι εννιάρι παλιάς κοπής, ο οποίος στο κουτί θα κάνει ψυχρά το καθήκον του, και τον στόπερ της Νάπολι να βγάζει μία γεμάτη χρονιά δίπλα στον «ογκόλιθο» των Παρτενοπέι, Καλιντού Κουλιμπαλί.

Βόρεια Ιρλανδία

Γυρίζουμε σελίδα στο κεφάλαιο ποδοσφαιρική παρέα των Κάιλ Λάφερτι και Νιλ Λένον. Μία ξεκάθαρα βρετανική ομάδα, η οποία δεν θα σου χαριστεί αν έχεις κενά διαστήματα και θα σε τιμωρήσει αν κάνεις «εκπτώσεις» στους χώρους ευθύνης σου. Η Βόρεια Ιρλανδία, προϊόν και του 3-5-2 με το οποίο αγωνίζεται, παίζει εξαιρετικά την κόντρα επίθεση, έχοντας στο οπλοστάσιό της τον παράγοντα φυσικές δυνάμεις. Αυτό είναι και το κοινό στοιχείο των πλείστων ομάδων, όχι μόνο της Αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ αλλά και των μικρότερων κατηγοριών, τα τρεξίματα που διαθέτουν σαν καλογυμνασμένα σύνολα. Στο ρεπερτόριό της, αναντίλεκτα, έχει και το έντονο παιχνίδι επαφών, το οποίο συναντήσαμε και στη Σκωτία το προηγούμενο Γιούρο. Στηρίζεται στην άμυνά της, αφού εκεί αγωνίζονται και οι πιο πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές της, όπως οι Έβανς και Κάθκαρτ, των Λέστερ και Γουότφορντ, αλλά και ο Στιούαρτ Ντάλας της Λιντς, ο οποίος, απόρροια και του ατομικού του πλουραλισμού, μπορεί να αγωνιστεί από χαφ μέχρι τη θέση 10, εφόσον παραστεί ανάγκη. Εν κατακλείδι, μπορεί να μην είναι η πολύ ανταγωνιστική ομάδα, που προκρίθηκε στα τελικά του Γιούρο 2016, είναι όμως ένα εμπόδιο που για να ξεπεράσει η Κύπρος θα χρειαστεί υπέρβαση. Δεν θα χρειαστεί απλά επειδή υπερέχει σε ποιότητα και παραστάσεις, αλλά γιατί είναι μία ομάδα που θα δώσει βάρος και αμυντικά και δεν θα σου επιτρέψει να την πληγώσεις εύκολα.

Ελλάδα

Η τρίτη κόντρα μας θα είναι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Η Ελλάδα του Σκίμπε, την οποία αντιμετωπίσαμε δις το 16/17, δεν θα έχει καμία σχέση με αυτήν του Πογιέτ. Ο Φαντ Σιπ, παρά τα όσα γράφονται, έβαλε πολύ υγιείς βάσεις στην ομάδα, επανέφερε το κίνητρο, πήρε στις κλήσεις παίκτες που το θέλανε πολύ, βλέπανε την Εθνική ως σημείο λάμψης και λειτούργησε στο κεφάλαιο διαχείρισης ρόστερ, όπως ο Ρεχάγκελ. Λειτούργησε κατά κάποιο τρόπο ως ατζέντης, μεσολαβώντας για να πάνε ποδοσφαιριστές στην Ολλανδική λίγκα, όπως με την Μπουντεσλίγκα ο Όθων. Την κατάλληλη στιγμή αναλαμβάνει ο Γκουστάβο Πογιέτ, ο οποίος γνωρίζει την ελλαδική πραγματικότητα, στην ΕΠΟ έδωσε πλάνο με ματιές και στη Σούπερ Λιγκ 2 και θα έχει να δουλέψει παικταράδες στα καλύτερά τους: Γιακουμάκης, Μπακασέτας, Τσιμίκας, Βλαχοδήμος, Μασούρας.

Με απλά λόγια, δύσκολο το έργο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, έχουμε όμως ποδοσφαιριστές σε πολύ ενθαρρυντικό φεγγάρι. Ευχή όλων να πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους. Με απλά λόγια, δύσκολο το έργο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, έχουμε όμως ποδοσφαιριστές σε πολύ ενθαρρυντικό φεγγάρι. Ευχή όλων να πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής Παίδων Κ17 (κλήση)

Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής Παίδων Κ17 (κλήση)

Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής Παίδων Κ17 (κλήση)