Επεισόδιο 36: Ξέσπασε πάνω στην Καβάλα!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 5.3.2023
Επεισόδιο 36: Ξέσπασε πάνω στην Καβάλα!

Τις πρώτες έξι αγωνιστικές ο ΑΠΟΕΛ πραγματοποιούσε καλές εμφανίσεις, όμως η νίκη δεν ερχόταν, κι αυτό έφερε μια κάποια απογοήτευση ανάμεσα στους παίκτες αλλά και τον κόσμο. Ο Μάρκοβιτς πίστευε ότι η ομάδα του, και ειδικά οι σπουδαίοι επιθετικοί που διέθετε (Στυλιανού, Τιμοθέου), κάποια στιγμή θα έπαιρναν μπρος, και πήραν! Το απόγευμα της 11ης Νοεμβρίου 1973, οι γαλαζοκίτρινοι υποδέχονταν στο ΓΣΠ την Καβάλα. Ήταν αγώνας μέσα στα πλαίσια της 7ης αγωνιστικής και δεν πήγαινε άλλο. Ή θα κέρδιζαν και θα προχωρούσαν ή…

Εκείνο το απόγευμα λες και ο κόσμος το ήξερε και γέμισε ασφυκτικά το ΓΣΠ. Ο ΑΠΟΕΛ επέβαλε τον ρυθμό του και με δυο κολλητά τέρματα του αρχηγού του, Ανδρέα Στυλιανού (35΄, 38΄), έδειξε ποιος θα είναι το αφεντικό. Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο πολύ δυνατός επιθετικός Τάκης Τιμοθέου έκανε το 3-0 και όλοι πλέον άρχισαν από νωρίς να πανηγυρίζουν την πρώτη νίκη που θα έστελνε και τα ανάλογα «μηνύματα» για όσους θα έπαιζαν στη συνέχεια στο ΓΣΠ. Στο β΄ ημίχρονο μείωσε η Καβάλα με τον Κοψαχείλη και στο 74΄ ο Τιμοθέου διαμόρφωσε το τελικό 4-1! Εκείνο το απόγευμα αποτέλεσε την αρχή μιας εντυπωσιακής πορείας του ΑΠΟΕΛ στο Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής. Πορεία που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ομάδας…

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 28/10/1973

Παναχαϊκή - ΑΠΟΕΛ 2-1

(5΄ Δαβουρλής 1-0, 31΄ Κρητικός 1-1, 60΄ Δαβουρλής 2-1)

ΑΠΟΕΛ: Ηρόδοτος, Πούλιας, Ν. Παντζιαράς, Κυπριανίδης, Αθάνατος, Τιμοθέου (42΄ Λεωνίδας), Στ. Παρασκευά, Στεφανής (63΄ Μιαμηλιώτης), Κρητικός, Στυλιανού, Τ. Ηροδότου.

4471532691471924 63-1, 5-3
Όταν ο Λεωνίδας έβγαζε σέντρα, ο Ανδρέας Στυλιανού συνήθως παρουσιαζόταν ανίκητος στον αέρα. Αυτό έκανε και στην πρώτη νίκη επί της Καβάλας με 4-1. Ο αρχηγός του ΑΠΟΕΛ εκείνη τη μέρα πέτυχε δύο τέρματα, ενώ άλλα δύο πέτυχε ο Τάκης Τιμοθέου (δεξιά).

7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 4/11/1973

ΑΠΟΕΛ - Καβάλα 4-1

(35΄ Στυλιανού 1-0, 38΄ Στυλιανού 2-0, 39΄ Τιμοθέου 3-0, 63 ΄ Κοψαχείλης 3-1, 74΄ Τιμοθέου 4-1)

ΑΠΟΕΛ: Ηρόδοτος, Πούλιας, Ν. Παντζιαράς, Κυπριανίδης, Αθάνατος, Τιμοθέου, Λεωνίδας (63΄ Τ. Ηροδότου), Στ. Παρασκευά (63΄ Α. Μιαμηλιώτης), Στεφανής, Α. Στυλιανού, Ν. Κρητικός.

8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 11/11/1973

Ολυμπιακός Βόλου - ΑΠΟΕΛ 3-1

(7΄ Ζάμπας 1-0, 34΄ Γιακόγλου 2-0, 55΄ Βούλγαρης 3-0, 84΄ Τάκης Ηροδότου 3-1)

ΑΠΟΕΛ: Ηρόδοτος, Πούλιας, Κολοκάσης, Ν. Παντζιαράς, Κυπριανίδης (19΄ Τ. Ηροδότου), Αθάνατος, Τιμοθέου, Λεωνίδας (46΄ Κρητικός), Στ. Παρασκευά, Στεφανής, Στυλιανού.

Διακοπή λόγω Πολυτεχνείου…

Στην Ελλάδα εκείνο τον Νιόμβρη οι φοιτητές ήταν έτοιμοι να επαναστατήσουν εναντίον της χούντας. Στις 14 Νοεμβρίου έγινε η αρχή με την κατάληψη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από φοιτητές. Αυτή κλιμακώθηκε σε αντιδικτατορική εξέγερση, στην οποία ενσωματώθηκαν μετέπειτα πολίτες, εργάτες και διαμαρτυρόμενοι αγρότες. Κατεστάλη αιματηρά πρωί της 17ης Νοεμβρίου, με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία. Έτσι διακόπηκε και το πρωτάθλημα, και στην Κύπρο που δεν καταλάβαιναν τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, ο κόσμος παρακολουθούσε αγώνες του παγκύπριου πρωταθλήματος και τη μάχη της Ομόνοιας και του Πεζοπορικού για το ποιος θα αναδειχθεί πρωταθλητής. Ο Πάνος Μάρκοβιτς ακολουθούσε ένα πρόγραμμα μίνι προετοιμασίας και συντήρησης, ώστε με την επανέναρξη οι παίκτες του να παρουσιαστούν πανέτοιμοι, κι όντως αυτό έγινε, όταν στις 2 Δεκεμβρίου οι ομάδες επανήλθαν στο πρωτάθλημα.

Στο κενό διάστημα ο Πάνος Μάρκοβιτς δούλεψε πολύ και με τους πιο νεαρούς παίκτες που έρχονταν από τον πάγκο, ώστε όταν τους το ζητούσε να ήταν έτοιμοι να βοηθήσουν. Αυτό έπιασε τόπο, αφού οι νεαροί όντως πρόσφεραν τα μέγιστα στην πετυχημένη πορεία της ομάδας.

4471533053885013 63-2, 5-3
Αχώριστο δίδυμο ήταν οι Στυλιανού – Λεωνίδας. Στη φωτογραφία, σε βόλτα στη Κηφισιά, όπου διέμενε η αποστολή του ΑΠΟΕΛ, μαζί με άλλους παίκτες. (ΦΩΤΟ από το βιβλίο, Ανδρέας Στυλιανού, Ο νικητής, αθλητής και αρχηγός με συγγραφέα τον Σάββα Κοσιάρη).

9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 2/12/1973

Ισοπαλία στη Νέα Σμύρνη

Το πρωτάθλημα επανήρχισε στις 2 Δεκεμβρίου, και όπως πάντα η αποστολή βρισκόταν στην ώρα της στην Αθήνα και στην Κηφισιά όπου συνήθως διέμενε. Ο αγώνας με τον Πανιώνιο είχε ξεχωριστή σημασία για τον αρχηγό Ανδρέα Στυλιανού, καθώς στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης πέρασε μοναδικές στιγμές φορώντας τη φανέλα του Πανιώνιου το 1962! Και βέβαια, ο Στυλιανού, που γνώριζε καλά τα κατατόπια, σκόραρε στο 89΄ απαντώντας στο τέρμα που πέτυχε ο Πανιώνιος με τον Θωμά Μαύρο στο 7΄. Τελικό αποτέλεσμα 1-1 και πλέον όλοι στην Ελλάδα κατάλαβαν ότι αυτή η ομάδα του ΑΠΟΕΛ δεν ήταν όπως τις άλλες κυπριακές ομάδες. Πήγε στην Α΄ Εθνική, όχι μόνο για να αγωνιστεί και να επιστρέψει στην Κύπρο, αλλά είχε και απαιτήσεις…

Πανιώνιος - ΑΠΟΕΛ 1-1

(7΄ Μαύρος 1-0, 89΄ Στυλιανού 1-1)

ΑΠΟΕΛ: Ηρόδοτος, Πούλιας, Μενελάου (67΄ Τσιριπιλλής), Ν. Παντζιαράς, Αθάνατος, Στεφανής, Τιμοθέου, Μιαμηλιώτης, Μάρκου (46΄ Τ. Ηροδότου), Στυλιανού, Κρητικός.

10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 9/12/1973

Γίνεται κάστρο το ΓΣΠ!

Στο ΓΣΠ ο ΑΠΟΕΛ θα μπορούσε να τα βάλει με οποιονδήποτε αντίπαλο και να πάρει βαθμούς. Αυτό έγινε ξεκάθαρο πολύ νωρίς και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες ομάδες της Ελλάδας έτρεμαν όταν έρχονταν στη Λευκωσία. Έτσι έγινε και με το Αιγάλεω στις 9 Δεκεμβρίου. Ο ΑΠΟΕΛ έβαλε πίεση από την αρχή, όμως το τέρμα άργησε να έρθει. Στο 72΄ ο ταλαντούχος Τάκης Τιμοθέου έδωσε τη λύση και τους βαθμούς στον ΑΠΟΕΛ, που άρχισε πλέον να ανεβαίνει στη βαθμολογία.

10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 9/12/1973

ΑΠΟΕΛ - Αιγάλεω 1-0

(72΄ Τιμοθέου)

ΑΠΟΕΛ: Ηρόδοτος, Πούλιας, Μενελάου, Ν. Παντζιαράς, Αθάνατος, Στεφανής, Τιμοθέου, Μιαμηλιώτης, Τ. Ηροδότου (60΄ Μάρκου), Στυλιανού, Κρητικός.

11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 16/12/1973

Φωστήρας - ΑΠΟΕΛ 2-0

(16΄ Πανόπουλος, 44΄ Ρέλλης)

ΑΠΟΕΛ: Ηρόδοτος, Πούλιας, Μενελάου, Ν. Παντζιαράς, Αθάνατος, Στεφανής, Τιμοθέου (78΄ Κυπριανίδης), Μιαμηλιώτης (52΄ Τ. Ηροδότου), Μάρκου, Στυλιανού, Κρητικός.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Δεν φεύγει από το «σπιτικό» του o Aπόλλωνας

Δεν φεύγει από το «σπιτικό» του o Aπόλλωνας

Δεν φεύγει από το «σπιτικό» του o Aπόλλωνας

Στην ΑΕΛ με κάθε επισημότητα ο Άκος Κέτσκες

Στην ΑΕΛ με κάθε επισημότητα ο Άκος Κέτσκες

Στην ΑΕΛ με κάθε επισημότητα ο Άκος Κέτσκες

Έκανε το μπαμ με Πίτσι ο ΑΠΟΕΛ

Έκανε το μπαμ με Πίτσι ο ΑΠΟΕΛ

Έκανε το μπαμ με Πίτσι ο ΑΠΟΕΛ

Η νίκη σε τέτοιο ντέρμπι δεν δίνει μόνο τρεις βαθμούς

Η νίκη σε τέτοιο ντέρμπι δεν δίνει μόνο τρεις βαθμούς

Η νίκη σε τέτοιο ντέρμπι δεν δίνει μόνο τρεις βαθμούς