Ανόρθωση: 11η αλλαγή προέδρου σε 16 χρόνια...

ΓΗΠΕΔΟ

Δημοσιευτηκε:

Ανόρθωση: 11η αλλαγή προέδρου σε 16 χρόνια...

Αυτό το σκηνικό δεν είναι εντελώς άσχετο με την αδυναμία της Ανόρθωσης να πρωταγωνιστήσει

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ» της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Πέμπτης 28/2)


Τείνουμε να λέμε, όταν μια ομάδα προχωρά συχνά σε αλλαγές προπονητών, πως τους αλλάζει σαν τα… πουκάμισα. Το παράδοξο στην Ανόρθωση είναι πως αυτό μπορεί να λεχθεί ακόμη και για τους προέδρους της. Ο Ανδρέας Παντελή δεν στέριωσε στη δεύτερη θητεία του και δύο χρόνια κι έναν μήνα μετά την επιστροφή του, τον Ιανουάριο του 2017, αποτελεί παρελθόν καθώς ως γνωστόν έχει παραιτηθεί.


Από την περασμένη Δευτέρα τη διαχείριση της ποδοσφαιρικής εταιρείας της «Κυρίας» έχει αναλάβει το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, το οποίο, παράλληλα με τον μεγάλο αγώνα που κάνει για την εξεύρεση χρημάτων ώστε να μην προκύψουν κυρώσεις στην ομάδα από τα κριτήρια Μαρτίου, έχει ξεκινήσει τις επαφές με άτομα που ίσως ενδιαφέρονται να εμπλακούν στα διοικητικά.


Ανόρθωση: Έρχεται και αξιολογεί ο Πουλλαΐδης – «Καλυμμένος» ο Χατζηπαντέλας

Σε κάθε περίπτωση, όποτε ολοκληρωθεί η αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία, η νέα ηγεσία θα είναι η 11η από την εποχή του Κίκη Κωνσταντίνου!


Κι όμως, σε διάστημα μόλις 16 ετών, από το 2003, ο προεδρικός θώκος της Ανόρθωσης άλλαξε κάτοχο δέκα φορές και αυτή θα είναι η ενδέκατη.


Οι διαφορετικοί πρόεδροι σε αυτό το διάστημα πάντως είναι εννέα, καθώς ο Παντελή μέτρησε δύο θητείες (2004-2008 η προηγούμενη), ενώ ένας εξ αυτών ήταν και ο Κίκης Κωνσταντίνου, που επέστρεψε για ένα διάστημα τη σεζόν 2010-11.


Οι πρόεδροι από την εποχή Κίκη


1989-2003 Κίκης Κωνσταντίνου
2003-2004 Κυριάκος Θεοχάρους
2004-2008 Ανδρέας Παντελή
2009 Κρις Γεωργιάδης
2009-2010 Αντώνης Δημητρίου
2010 Κυριάκος Κούσιος
2010-2011 Κίκης Κωνσταντίνου
2011-2013 Σάββας Κάκος
2013 Αχιλλέας Νικολάου
2013-2017 Χρίστος Πουλλαΐδης
2017-2019 Ανδρέας Παντελή


Αυτό το σκηνικό δεν είναι εντελώς άσχετο με την αδυναμία της Ανόρθωσης να πρωταγωνιστήσει μετά τη «χρυσή» τετραετία 1997-2000.


Τα τελευταία 19 χρόνια η «Κυρία» έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα, αμφότερα στην πρώτη (τετραετή) θητεία του Ανδρέα Παντελή (2004-05, 2007-08), στην οποία καταγράφηκαν επίσης και οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές της επιτυχίες (έπος Τραπεζούντας 2005, Champions League 2008).


Παράλληλα, η ομάδα της Αμμοχώστου κατέκτησε σε αυτό το διάστημα τρία κύπελλα, με τελευταίο το 2007, όμως από εκεί και πέρα αποτυγχάνει να φτάσει έστω και στον τελικό τα τελευταία έντεκα χρόνια.


Δεν μπορεί να μην υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις τόσο συχνές αλλαγές προέδρων και διοικήσεων με την αγωνιστική παρακμή της ομάδας και η περίπτωση της Ανόρθωσης αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι για μια ομάδα να έχει διοικητική σταθερότητα ώστε να μπορεί να πετύχει τους μακροχρόνιους στόχους της.


Κάθε φορά που η διοίκηση αλλάζει, είναι σαν η προσπάθεια να ξεκινά από το μηδέν και, όπως φαίνεται και στην πράξη, κάθε φορά ο συντελεστής δυσκολίας αυξάνεται. Αν και οι προβλέψεις για κάτι τέτοιο δεν είναι ευοίωνες, θα είναι ευχής έργον αν στην «Κυρία» καταφέρουν να βρουν τα άτομα που θα μπορέσουν να αναλάβουν την ομάδα για τα επόμενα αρκετά χρόνια και των οποίων η παρουσία στην ηγεσία δεν θα αποδειχθεί προσωρινή.


Φυσικά, με τα δεδομένα που επικρατούν, κυρίως τα οικονομικά, χρειάζεται πολλή τόλμη για κάποιον, ή για μια ομάδα ατόμων, να εμπλακεί στα διοικητικά της Ανόρθωσης αυτή τη στιγμή, ενώ την ίδια ώρα παραμένει θολό το κατά πόσον ο Χρίστος Πουλλαΐδης θα επιλέξει να επανέλθει στα διοικητικά.


Πρώτη… για το δεύτερο


Μετά το χθεσινό ρεπό, οι ποδοσφαιριστές της Ανόρθωσης επιστρέφουν σήμερα στις προπονήσεις, ξεκινώντας την προετοιμασία τους για το πρώτο παιχνίδι τους στο δεύτερο γκρουπ των πλέι οφ.


Την Κυριακή η «Κυρία» θα φιλοξενηθεί και πάλι από τον Ερμή στο στάδιο «Αμμόχωστος», για την πρεμιέρα των πλέι οφ, αρχίζοντας μια σειρά αδιάφορων αγώνων στην οποία θα επιχειρήσει κυρίως να διαφυλάξει την αξιοπρέπειά της.


Εκτός πλάνων του Γιούργκεν Στρέπελ, πέραν του Ντουγκλάο που δεν θα φορέσει ξανά τα κυανόλευκα, είναι οι τιμωρημένοι Εγγλέζου, Στρούνα και Κοφί, ενώ αμφίβολοι είναι προς το παρόν οι Αρτυματάς και Πράνιτς.