Πιο δίκαιο το ποδόσφαιρο με VAR

Του Ανδρέα Μουσκάλλη*

Το VAR θεωρούσα ότι αποτελεί εχθρό του θεάματος στο ποδόσφαιρο. Θεωρούσα, ως προπονητής, ότι η εισαγωγή του VAR στο ποδόσφαιρο θα ήταν αρνητικός παράγοντας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις καθυστερήσεις και τον ρυθμό ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Οφείλω να ομολογήσω, όμως, ότι η εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας και του VAR στο ποδόσφαιρο αποτελούν μια καινοτομία αιχμής που είναι και καθοριστική στην εξέλιξή του. Οι μεγάλες καινοτομίες, οι δυνατές διαφοροποιήσεις χρειάζονται χρόνο για να αφομοιωθούν και να αποδώσουν. Η εμπειρία στον χειρισμό του VAR είναι απαραίτητη, για να γίνει πιο αποτελεσματικό. Η χρησιμοποίηση του VAR στο ποδόσφαιρο θεωρώ ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα πιο δίκαιο ποδόσφαιρο. Μπορεί να μην το κάνει καλύτερο, αλλά σίγουρα το κάνει πιο δίκαιο. Ως προπονητής ποδοσφαίρου για πολλά χρόνια, ένιωσα πάρα πολλές αδικίες στην καριέρα μου, με ανύπαρκτα πέναλτι, ανύπαρκτα φάουλ, ανύπαρκτα τέρματα. Δεν θέλω να προσωποποιώ το θέμα, αλλά αναφέρω για να δώσω τροφή προς συζήτηση τη θέση και την άποψή μου για την εισαγωγή του VAR στο ποδόσφαιρο, και τη χρησιμότητά του στην απονομή της δικαιοσύνης στον αγωνιστικό χώρο. Παλαιοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου μπορούν να μαρτυρήσουν για τις οφθαλμοφανείς αδικίες που γίνονταν στους αθλητικούς χώρους κάθε Κυριακή. Και για να γνωρίζει και ο καθένας από εμάς, το χειρότερο συναίσθημα για έναν αθλητή και προπονητή είναι η αδικία και όχι μια έντιμη ήττα.

Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα

Με την εισαγωγή του VAR στο ποδόσφαιρο παρακολουθώ την πορεία και την εξέλιξή του, παγκόσμια και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Υπάρχουν πράγματι διάφορες φωνές και διαμαρτυρίες από τους Ευρωπαίους, όπως συμβαίνει και με τους Κύπριους φιλάθλους και παράγοντες. Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις και αναφορές από προπονητές, ποδοσφαιριστές, φιλάθλους, ομοσπονδίες. Ασφαλώς και μέχρι σήμερα δεν είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από τη λειτουργία και τα αποτελέσματά του. Πιστεύω ότι σταδιακά θα υπάρξει μεγαλύτερη ακόμα βελτίωση στην αποτελεσματικότητα και στις σωστές και δίκαιες αποφάσεις του. Χρειάζεται χρόνος εκπαίδευσης, κατανόησης και συνεργασίας, μεταξύ των συντελεστών των αποφάσεων σε έναν αγώνα. Η εισαγωγή του VAR στο ποδόσφαιρο είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για το ποδόσφαιρο, η οποία δεν έχει προηγούμενο. Χρειάζεται χρόνος εξοικείωσης και χειρισμών και τα αποτελέσματά του θα φανούν σύντομα. Όχι γιατί θα είναι το τέλειο εργαλείο χωρίς λάθη, αλλά θα αποδειχθεί το μοναδικό εργαλείο απονομής της δικαιοσύνης. Γιατί; Επειδή οι κάμερες που καλύπτουν μια σημαντική φάση σε έναν αγώνα θα δείχνουν σε όλο τον κόσμο τις εικόνες και δεν θα παίρνονται αποφάσεις με προφάσεις και δικαιολογίες. Διότι υπάρχει χρόνος εξέτασης των φάσεων, από όλες τις πλευρές, και έτσι καμιά κακή απόφαση δεν δικαιολογείται. Πρόσφατα είχαμε παράδειγμα στον αγώνα ΑΕΚ – ΕΝΠ στο «Αρένα». Η φάση στην περιοχή της ΑΕΚ, που αμυντικός της ΑΕΚ τραβούσε από το παντελονάκι τον παίκτη της ΕΝΠ, είναι αφοπλιστική. Τέτοιο περιστατικό φαντάζομαι δεν θα ξαναγίνει. Το ρεζίλεμα, η προσβολή ήταν πάρα πολύ έντονη και μεγάλη, ταυτόχρονα δεν είναι θέμα τιμωριών με αποδείξεις πλέον.

Εξυπηρετεί τη διαφάνεια

Η εφαρμογή του VAR εξυπηρετεί πιστεύω το ποδόσφαιρο και τις αρχές της διαφάνειας και της ισοτιμίας. Το VAR παρέχει και προσφέρει διαιτητική ασφάλεια σε όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες, ανεξάρτητα της δυναμικότητας και της αξίας τους. Προηγούμενα οι μικρομεσαίες ομάδες αδικούνταν σε αγώνες τους με μεγαλύτερης εμβέλειας ομάδες. Η πίεση στους διαιτητές από τις μεγάλες ομάδες είναι μεγάλη, και κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί αυτό το επιχείρημα. Τώρα με την εισαγωγή του VAR, θεωρώ ότι οι μικρομεσαίες ομάδες, όλες οι ομάδες αγωνίζονται με ίσους όρους, διάφανους, τους οποίους κανένας δεν μπορεί να παραβιάσει. Διότι αν παραβιάσει τους όρους της δικαιοσύνης θα είναι εκτεθειμένος και γυμνός. Πράγματι το VAR λειτουργεί ως τέτοιο, σε ξεγυμνώνει στα μάτια των ανθρώπων.

Δεν πρέπει να κάνει λάθη

Το VAR, κατά την άποψή μου, δεν πρέπει να κάνει λάθη. Λάθη κάνει ο διαιτητής, διότι οι φάσεις κινούνται με ταχύτητα δευτερόλεπτων, με αντίξοες συνθήκες, γωνίες και ορατότητα. Ο διαιτητής, με τη μορφή και την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σήμερα, με την ταχύτητα και την τεχνική και την ποδοσφαιρική φαντασία, είναι αδύνατον να τελειώσει ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι χωρίς λάθη. Γι’ αυτό η παγκόσμια διοίκηση του ποδοσφαίρου αποφάσισε την εισαγωγή της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο, για να βοηθήσει έτσι στη δικαιότερη διεξαγωγή του. Για το VAR πρέπει να ανησυχούν αυτοί που έχουν κακές προθέσεις και τους οποίους το προηγούμενο καθεστώς τους ευνοούσε.

H εξάλειψη της αδικίας

Για όλους τους ποδοσφαιριστές, προπονητές, φιλάθλους, συλλόγους το VAR είναι ένα βοηθητικό εργαλείο εμπιστοσύνης και ασφάλειας, για τη διεξαγωγή ενός αγώνα. Ένα εργαλείο διαφανές το οποίο θα βοηθήσει στην εξάλειψη της αδικίας στο αγωνιστικό παιχνίδι, ιδιαίτερα στις επίμαχες, δύσκολες και καθοριστικές φάσεις στο παιχνίδι. Ο διαιτητής παραμένει ο κυρίαρχος στο παιχνίδι και έχει ακόμα τέσσερα ηλεκτρονικά μάτια να παρακολουθούν με την άνεσή τους και να τον βοηθούν στις κρίσιμες αποφάσεις του κατά τη διάρκεια του αγώνα. Δεν το κρύβω, μου άρεσαν αποφάσεις με τη συμμετοχή του VAR. Απόφαση για penalty που δεν σφυρίχτηκε και τελικά δόθηκε με τη βοήθεια του VAR, απόφαση για ακύρωση penalty που σφυρίχτηκε από τον διαιτητή για το οποίο δεν υπήρξε παράβαση και η βοήθεια του VAR ήταν σημαντική. Αυτό λέγεται δίκαιο παιγνίδι. Δίκαιο ποδόσφαιρο. Αυτό θέλουμε σ’ όλο τον κόσμο και στον τόπο μας, που μας συνοδεύουν τόνοι καχυποψία και προκατάληψη.

Λιγότερος χρόνος

Μερικές παρατηρήσεις σημειώνω για το VAR και τη λειτουργία του. Σωστή, γρήγορη, καθαρή επικοινωνία μεταξύ διαιτητή και VAR. Να χρησιμοποιείται λιγότερος χρόνος για την περιήγηση στο VAR. Να προστίθεται ο νεκρός χρόνος και στο αγωνιστικό παιχνίδι. Οι διαιτητές να θεωρούν το VAR συνάδελφο βοηθό, υψίστης σημασίας σε μερικές μόνο φάσεις στο παιχνίδι, τις πλέον καθοριστικές, δηλαδή αυτές που καθορίζουν ένα αποτέλεσμα. Να έχουν αυτοπεποίθηση οι διαιτητές στις διάφορες αποφάσεις τους, διότι γνωρίζουν ότι στις αμφισβητούμενες και καθοριστικές φάσεις κυρίως μέσα στις επανορθωτικές του γηπέδου, υπάρχουν βοηθητικά ηλεκτρονικά μάτια που επιβεβαιώνουν ή όχι τις αποφάσεις τους. Νομίζω δεν ριψοκινδυνεύω υποστηρίζοντας την εισαγωγή του VAR, της ηλεκτρονικής γραμμής του offsite και του goal line, στο ποδόσφαιρο. Θεωρώ ότι το ποδοσφαιρικό παιχνίδι θα είναι πιο δίκαιο και θα διεξάγεται επί ίσοις όροις. Πλούσιοι και φτωχοί, δυνατοί και αδύνατοι, θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες μέσα στο παιχνίδι, δίκαια και καθαρά. Όποιος δεν θα ακολουθήσει το δίκαιο παιχνίδι, θα εξοστρακισθεί, διότι τώρα τα λάθη δημοσιοποιούνται αμέσως ηλεκτρονικά, χωρίς υπεκφυγές, δικαιολογίες και αναλήθειες και το φτύσιμο τόσου κόσμου πιστεύω δεν το αντέχει κανένας.

* Προπονητή ποδοσφαίρου