Πέμπτο εισιτήριο: Έβαλαν όλοι… λιθαράκια, αλλά κάποιοι περισσότερα – ΠΙΝΑΚΑΣ

Στόχος επετεύχθη. Μετά τους αποκλεισμούς των Σλάβια Πράγας και Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η Κύπρος σφράγισε και μαθηματικά τη 15η θέση στη βαθμολογία της UEFA για την πενταετία 2016/17 – 2020/21, «κλειδώνοντας» οριστικά και αμετάκλητα το πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο για τη σεζόν 2022/23.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που η χώρα μας θα στείλει πέντε ομάδες στην Ευρώπη, μετά τη σεζόν 2014/15, όταν εισιτήριο πήραν (μέσω της σεζόν 2013/14) ΑΠΟΕΛ (πρωταθλητής), ΑΕΛ (δεύτερη), Απόλλων (τρίτος), Ερμής (τέταρτος) και Ομόνοια (πέμπτη, πήγε επειδή το κύπελλο κατακτήθηκε από ομάδα της τετράδας, τον ΑΠΟΕΛ).

Τη μεθεπόμενη σεζόν (2022/23), λοιπόν, ο πρωταθλητής και ο δευτεραθλητής (του 2021/22) θα αγωνιστούν στο Champions League (από τον 2ο γύρο), ο κυπελλούχος στο Europa League (3ο γύρο) και ο τρίτος και ο τέταρτος στο Conference League (2ο γύρο), όπου θα παίξει και ο πέμπτος εάν το κύπελλο κατακτηθεί από ομάδα της τετράδας.

Το πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο «κλείδωσε», βεβαίως, χάρη στην εξαιρετική φετινή παρουσία της Ομόνοιας στην Ευρώπη και την ιστορική πρώτη συμμετοχή των πρασίνων στους ομίλους του Europa League. Η Κύπρος έκλεισε τη φετινή σεζόν με 4.000 βαθμούς και το τριφύλλι «χάρισε» τους περισσότερους και συγκεκριμένα 1.875 (από τους 7.500 που μάζεψε, η χώρα μας παίρνει το ¼).

Βεβαίως, αν και ο στόχος δεν θα επιτυγχανόταν χωρίς την προσφορά της Ομόνοιας, η πλείστη… δουλειά έγινε από τις προηγούμενες σεζόν της πενταετίας και το gipedo.politis.com.cy σας παρουσιάζει πιο κάτω αναλυτικό πίνακα με τη συνεισφορά κάθε ομάδας μας στον επίτευξη του στόχου για το πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Όπως θα ανέμενε ο οποιοσδήποτε, η ομάδα που χάρισε στην Κύπρο τους περισσότερους βαθμούς στην πενταετία είναι ο ΑΠΟΕΛ, που έχει προσφέρει παραπάνω από το 1/3 των συνολικών βαθμών που πήρε η χώρα μας στις πέντε σεζόν. Συγκεκριμένα οι γαλαζοκίτρινοι έδωσαν τους 10.750 από τους 27.750 βαθμούς.

Απόλλων και ΑΕΚ ήταν οι άλλες δύο ομάδες μας που έκαναν αρκετές καλές πορείες μέσα στην πενταετία, με τους Λεμεσιανούς να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στον πίνακα της… συνεισφοράς με 6.625 βαθμούς και τους Λαρνακείς να μένουν τρίτοι με 5.150.

Η Ομόνοια, χάρη στη φετινή της πορεία, έγινε η τέταρτη ομάδα σε συνεισφορά με συνολικά 2.625 βαθμούς, ρίχνοντας την ΑΕΛ στην πέμπτη θέση με 1.250, ενώ η έκτη και τελευταία ομάδα σε προσφορά βαθμών είναι η Ανόρθωση με 375.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τους βαθμούς που προσέφερε κάθε ομάδα σε κάθε σεζόν της πενταετίας.

  • Οι χώρες παίρνουν τους βαθμούς των ομάδων τους διαιρούμενους με τον αριθμό των αρχικών εκπροσώπων τους στην Ευρώπη, γι’ αυτό και η Κύπρος, που και στις πέντε σεζόν ξεκίνησε με τέσσερις ομάδες, έπαιρνε το ένα τέταρτο των βαθμών των ομάδων μας.
  • Οι βαθμοί που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των συλλόγων βγαίνουν μέσα από διαφορετική φόρμουλα, επομένως οι βαθμοί που δίνουν οι ομάδες στη χώρα και παρουσιάζονται στον πιο πάνω πίνακα δεν έχουν σχέση με την κατάταξη των ομάδων.