Παρανομία με κρατική γη στον Δήμο Σωτήρας με εμπλεκόμενους δύο διαιτητές

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΜΑΚΡΙΔΗ

Παρανομίες με κρατικό τεμάχιο γης στον Δήμο Σωτήρας το οποίο αξιοποιείται εδώ και χρόνια από οικογένεια της ελεύθερης Αμμοχώστου, κατά παράβαση σύμβασης με το κράτος, εντόπισε η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Η υπόθεση που διερευνάται από το περασμένο καλοκαίρι, αφορά το κέντρο διασκέδασης με την ονομασία NOX By The Sea, στο οποίο κατά το περασμένο καλοκαίρι είχαν εμφανιστεί γνωστοί τραγουδιστές της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Κατόπιν καταγγελίας και διερεύνησης από την υπηρεσία τεχνικού ελέγχου της ΕΥ προέκυψε ότι η λειτουργία του εν λόγω κέντρου διασκέδασης δεν είναι νομότυπη.

Σημειώνουμε κάποια από τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας:

Αποκλειστικά ως καφεστιατόριο

Η κρατική γη εκμισθώθηκε σε ιδιώτη με σύμβαση ημερομηνίας 18/11/1985 και τροποποιητική συμφωνία, προκειμένου ο τελευταίος να το χρησιμοποιεί με τα υπάρχοντα υποστατικά, αποκλειστικά ως καφεστιατόριο.

Απεβίωσε το 2014 ο μισθωτής

Η ισχύς της συμφωνίας (ενεγράφη στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας στις 17/12/1985), παρατάθηκε για δεύτερη περίοδο 20 ετών και συγκεκριμένα από τις 2/9/2001 μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου του 2021, χωρίς δικαίωμα ανανέωσης για τρίτη περίοδο. Παρ’ όλο που ο μισθωτής του τεμαχίου απεβίωσε στις 6/8/2014, τα υποστατικά συνέχισαν να τα διαχειρίζονται οι κληρονόμοι χωρίς να έχει γίνει μεταβίβαση του εμπράγματου δικαιώματος. Οι κληρονόμοι, κι ενώ δεν υπήρχε δικαίωμα ανανέωσης για τρίτη περίοδο, κατέθεσαν στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας νέα αίτηση για εκμίσθωση, για σκοπούς χρήσης και λειτουργίας των υποστατικών.

Παράνομη υπεκμίσθωση

Σε σχετική επιστολή του αρμόδιου τμήματος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας περί τα τέλη Νοεμβρίου, γίνεται αναφορά στα πιο πάνω, ενώ σημειώνεται ξεκάθαρα πως υπάρχει ενδεχόμενο παράνομης υπεκμίσθωσης από τον τελευταίο μισθωτή του επίμαχου τεμαχίου γης. Συγκεκριμένα, το τμήμα τεχνικού ελέγχου που διερεύνησε την όλη υπόθεση, καταλήγει πως με βάση τα δεδομένα προκύπτει πως η λειτουργία των υποστατικών στο συγκεκριμένο τεμάχιο γης είναι παράνομη. Αναφέρεται ακόμη ότι «το κέντρο το οποίο είναι σήμερα σε λειτουργία, φαίνεται να τυγχάνει διαχείρισης από την εταιρεία NKMD NOX COCKTAIL BAR LTD, ενδεχομένως μέσω παράνομης υπεκμίσθωσης από τον τελευταίο μισθωτή».

Αποτάθηκε στο Υπ. Εσωτερικών

Η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι σε εξέλιξη. Όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, έχει αποταθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας όλα όσα αναφέρονται πιο πάνω, ζητώντας σχόλια για το όλο ζήτημα.

Επιστολή Περδίκη

Το ζήτημα είχε εγείρει ο τέως βουλευτής του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης. Σε επιστολή του κατά τον περασμένο Ιούλιο είχε φέρει εις γνώσιν της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τις καταγγελίες που του είχαν γίνει για το κέντρο διασκέδασης. Σύμφωνα με τα παράπονα που είχε δεχθεί και για τα οποία είχε ενημερώσει την ΕΥ, το NOX by the Sea δεν ήταν αδειδοδοτημένο, ενώ λειτουργούσε παράτυπα σε «κρατική περιουσία/δασική γη». Σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο των καταγγελιών που είχε διαβιβάσει ο κ. Περδίκης στην Ελεγκτική, «η γη είχε εκμισθωθεί σε πρόσφυγα του οποίου συγγενικά άτομα την έχουν υπενοικιάσει σε επιχειρηματία». Ακόμη γινόταν λόγος για οχληρία που προκαλείτο στην περιοχή από τη φερόμενη ως παράνομη λειτουργία.

Κύπριοι διαιτητές

Να σημειωθεί ότι οι δύο από τους τρεις αξιωματούχους και μετόχους της NKMD NOX COCKTAIL BAR LTD, είναι εν ενεργεία μέλη της κυπριακής διαιτησίας. Πρόκειται για τον διεθνή βοηθό διαιτητή και αναπληρωτή πρόεδρο του συνδέσμου διαιτητών Νίκο Εγγλέζου και τον διαιτητή Κωνσταντίνο Φελλά. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία το ΝΟΧ By The Sea φαίνεται να τυγχάνει διαχείρισης από την εταιρεία συμφερόντων των εν λόγω διαιτητών, «ενδεχομένως μέσω παράνομης υπεκμίσθωσης».

Ο «Π» επικοινώνησε με τον κ. Εγγλέζου και αφού έθεσε υπόψη του όλα τα πιο πάνω, ζήτησε το σχόλιό του. Ο γνωστός βοηθός διαιτητής μας είπε ότι η εταιρεία συμφερόντων του NKMD NOX COCKTAIL BAR LTD, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το νυκτερινό κέντρο NOX By The Sea. «Εμείς βοηθήσαμε την ιδιοκτήτρια, την κ. Ε.Τ., μόνο για να κλείσουμε καλλιτέχνες και να παρουσιαστούν στο εν λόγω μαγαζί», ανέφερε μεταξύ άλλων. «Πήγα ως υπάλληλος για να βοηθήσω» είπε σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του. Στη συνέχεια μας υπέδειξε να μην δημοσιοποιήσουμε τα όσα μας ανέφερε, προσθέτοντας ότι λόγω της έρευνας που έγινε για την υπόθεση του αγώνα Ομόνοια – Δόξα (20/09/2021) δεν του επιτρέπεται από τον Σύνδεσμο Διαιτητών να κάνει τοποθετήσεις. Του απαντήσαμε πως το θέμα το οποίο επικαλέστηκε, δεν έχει σχέση με το ζήτημα της μίσθωσης κρατικής γης. Επισημάναμε ακόμη πως του τηλεφωνήσαμε επισήμως στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας για να λάβουμε επίσημη θέση, τηρώντας τη δεοντολογία και του αναφέραμε ότι δεν μπορούμε να αποκρύψουμε την αλήθεια από τους αναγνώστες μας. Αφού πρώτα μας απείλησε με νομικά μέτρα, έκλεισε το τηλέφωνο. Εμείς παραμένουμε στη διάθεσή του αν κρίνει πως πρέπει να τοποθετηθεί.