Βαθμολογία UEFA: Κοίτα να δεις που ελπίζουμε…

ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΓΙΑΞΗΣ Δημοσιεύθηκε 14.8.2022
Βαθμολογία UEFA: Κοίτα να δεις που ελπίζουμε…

Εξαιρετική ήταν αυτή η βδομάδα για το κυπριακό ποδόσφαιρο στις διοργανώσεις της UEFA. Όχι επειδή και οι τρεις ομάδες μας που συμμετείχαν στον τρίτο γύρο πρόσθεσαν βαθμούς στη συγκομιδή μας, αλλά κυρίως λόγω του ότι, πέραν του ότι βάλαμε για πρώτη φορά στην ιστορία τρίτη ομάδα σε όμιλο, διατηρούμε ακόμη πιθανότητες για τετραπλή εκπροσώπηση. Κάτι που, όπως αναλύσαμε σε προηγούμενα μας θέματα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να έχουμε ελπίδες για τη μεγάλη ανατροπή και το σκαρφάλωμα στη 15η θέση, που θα μας δώσει πίσω (το 2024/25) το πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο (που χάσαμε για το 2023/24).

Η ΑΕΚ, με τη μεγάλη της πρόκριση στο Βελιγράδι επί της Παρτιζάν, πλαισίωσε Απόλλωνα και Ομόνοια στη φάση των ομίλων (και οι τρεις έχουν εξασφαλισμένο το Conference League και θα παλέψουν για να μπουν στο Europa League), ενώ ο ΑΠΟΕΛ, αποκλείοντας την Κιζιλζάρ, έκλεισε θέση για τα πλέι οφ του Conference League, όπου απέναντι στην Τζιουργκάρντεν θα προσπαθήσει να γίνει το τέταρτο… μέλος της παρέας.

Bεβαίως, οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες, που τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι εις βάρος μας. Για να το θέσουμε διαφορετικά, δεν έχουμε ακόμη πετύχει τίποτα παραπάνω από το να διατηρήσουμε… ζωντανές τις πολύ λίγες ελπίδες που διατηρούμε για τη 15η θέση. Υπενθυμίζουμε πως η Κύπρος ξεκίνησε τη σεζόν από την 21η θέση και με απόσταση 3.725 βαθμών από τις προνομιούχες, ενώ πλέον βρισκόμαστε στην 22η (στον β’ γύρο μας προσπέρασε το Ισραήλ) και 4.550 βαθμούς μακριά από τη 15άδα. Η απόσταση που πρέπει να καλυφτεί είναι τεράστια κι αυτό γίνεται αντιληπτό εάν λογαριάσουμε πως πέρσι, σε όλη τη σεζόν, πήραμε λιγότερους βαθμούς – συγκεκριμένα 4.125. Ακόμη και τους διπλάσιους να πάρουμε φέτος, ενδέχεται να μην αρκέσουν, αναλόγως φυσικά της συγκομιδής των υπολοίπων χωρών. Είναι γι’ αυτό που τονίζουμε κάθε βδομάδα πως ακόμη και με τρεις ομάδες σε όμιλο δεν θα έχουμε πιθανότητες και πως μόνο με τέταρτη θα ελπίζουμε.

Σε κάθε περίπτωση, το ότι φτάσαμε στα πλέι οφ κι ακόμη υπάρχουν υπαρκτές ελπίδες, είναι σπουδαία υπόθεση κι εφόσον ο ΑΠΟΕΛ καταφέρει να περάσει το εμπόδιο των Σουηδών και μπει κι αυτός σε όμιλο, θα έχουμε… μάχη! Κι αυτό, επειδή πέραν των προκρίσεων της ΑΕΚ και των γαλαζοκιτρίνων, είχαμε θετικά νέα… κι από τους αντιπάλους μας. Η Ελλάδα έχασε δύο ομάδες (Παναθηναϊκό, Άρη), ενώ άλλες πέντε από τις χώρες που κυνηγάμε έχασαν από μία. Πρόκειται για τις Νορβηγία (Λίλστρομ), Ουκρανία (Zόρια), Ελβετία (Λουγκάνο), Δανία (Μπρόντμπι) και Τουρκία (Κόνιασπορ). Δεν είχαν απώλεια στον τρίτο γύρο Τσεχία, Κροατία και Ισραήλ.

4296989829938758 333

Αξίζει να σημειωθεί πως με τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν, υπάρχουν χώρες που ναι μεν βρίσκονται από πάνω μας όμως είμαστε πλέον… φαβορί να τις προσπεράσουμε. Η Ελλάδα, παρότι 16η, έμεινε με μία ομάδα και μπορεί η διαφορά να είναι μεγάλη (3.600), όμως αν έχουμε τέσσερις ομάδες σε όμιλο, δύσκολα δεν θα καλυφτεί. Το ίδιο ενδεχομένως να γίνει και με την Τσεχία (+3.550) αν έχει απώλειες στα πλέι οφ, την Κροατία (+2.525) που θα έχει είτε μία, είτε δύο ομάδες σε όμιλο, καθώς και με το Ισραήλ, που είναι μόλις 250 βαθμούς μπροστά μας και θα έχει από μία έως τρεις ομάδες.

Κοντά μας βρίσκεται και η Τουρκία (1.025), που όμως θα έχει τουλάχιστον τρεις (ίσως τέσσερις) ομάδες στους ομίλους και δεν είναι εύκολο να την περάσουμε, ενώ τρεις ή τέσσερις ομάδες θα έχει και η Δανία, που είναι ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση (απέχει 2.550). Απέχει πολύ η Ελβετία (4.550) και θα τη «στοχεύσουμε» μόνο αν χάσει ομάδες στα πλέι οφ, «άπιαστη» είναι η Ουκρανία, που όχι μόνο έχει επίσης τρεις ομάδες σε όμιλο αλλά επιπροσθέτως έχει και πολύ μεγάλη διαφορά (4.825), ενώ ακόμη πιο μακριά είναι η Νορβηγία (5.125) που θα έχει τουλάχιστον μια ομάδα.

Για άλλη μια φορά υπενθυμίζουμε πως παρότι απέχουμε επτά θέσεις από τη 15η, μας αρκεί να ξεπεράσουμε μόνο έξι από τις εννέα πιο πάνω χώρες. Λόγος, η… αποκλεισμένη Ρωσία, που ναι μεν πήρε χατιρικώς «μπόνους» από την UEFA (4.333 βαθμούς) και σκαρφάλωσε στη 12η θέση, όμως από τη στιγμή που δεν μπορεί να αυξήσει τη συγκομιδή της, η λογική λέει πως αν βάλουμε τέταρτη ομάδα σε όμιλο, τους 5.340 βαθμούς που μας χωρίζουν θα τους καλύψουμε.

Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως από τη στιγμή που ξεκινήσαμε με πέντε ομάδες, παίρνουμε για κάθε νίκη και ισοπαλία λιγότερους βαθμούς από όσους παίρνουν οι χώρες που ξεκίνησαν με τέσσερις, καθώς οι βαθμοί των ομάδων πάνε στη χώρα διαιρούμενοι με τον αρχικό αριθμό εκπροσώπων της. Έτσι, στη φάση των ομίλων, η Κύπρος θα παίρνει για κάθε νίκη (2.000) 400 αντί 500 βαθμούς και για κάθε ισοπαλία (1.000) 200 αντί 250.

Δείτε πόσες ομάδες κάθε αντίπαλης χώρας έχουν εξασφαλισμένη θέση σε όμιλο (είτε απευθείας, είτε βρίσκονται στα πλέι οφ Champions/Europa League) και πόσες άλλες διεκδικούν (και απέναντι σε ποιους) εισιτήριο μέσω των πλέι οφ του Conference League:

NΟΡΒΗΓΙΑ (+5.125): Μία σε όμιλο (Μπόντο Γκλιμτ), δύο διεκδικούν (Μόλντε με Βόλφσμπεργκερ, Βίκινγκ με Στεάουα)

ΟΥΚΡΑΝΙΑ (+4.825): Τρεις σε όμιλο (Σαχτάρ, Ντιναμό Κιέβου, Ντνίπρο)

ΕΛΒΕΤΙΑ (+4.550): Μία σε όμιλο (Ζυρίχη), δύο διεκδικούν (Γιανγκ Μπόις με Άντερλεχτ, Βασιλεία με ΤΣΣΚΑ Σόφιας)

ΕΛΛΑΔΑ (+3.600): Μία σε όμιλο (Ολυμπιακός)

ΤΣΕΧΙΑ (+3.550): Μία σε όμιλο (Πλζεν), δύο διεκδικούν (Σλάβια Πράγας με Ρακόφ, Σλοβάτσκο με ΑΪΚ Στοκχόλμης)

ΔΑΝΙΑ (+2.550): Τρεις σε όμιλο (Μίντιλαντ, Κοπεγχάγη, Σίλκεμποργκ), μία διεκδικεί (Βίμποργκ με Γουεστ Χαμ)

ΚΡΟΑΤΙΑ (+2.525): Μία σε όμιλο (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), μία διεκδικεί (Χάιντουκ Σπλιτ με Βιγιαρεάλ)

ΤΟΥΡΚΙΑ (+1.025): Τρεις σε όμιλο (Φενέρμπαχτσε, Τραμπζονσπόρ, Σίβασπορ), μία διεκδικεί (Μπασάκσεχιρ με Αντβέρπ)

ΙΣΡΑΗΛ: (+250): Μία σε όμιλο (Μακάμπι Χάιφα), δύο διεκδικούν (Μακάμπι Τελ Αβίβ με Νις, Χάποελ Μπερ Σεβά με Κραϊόβα)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αν ο Τζολάκης ήταν Κύπριος, θα ήταν δανεικός κι αγύριστος!

Αν ο Τζολάκης ήταν Κύπριος, θα ήταν δανεικός κι αγύριστος!

Αν ο Τζολάκης ήταν Κύπριος, θα ήταν δανεικός κι αγύριστος!

Άνοδος και για την Ένωση - Μένει στη Β΄ ο Ολυμπιακός

Άνοδος και για την Ένωση - Μένει στη Β΄ ο Ολυμπιακός

Άνοδος και για την Ένωση - Μένει στη Β΄ ο Ολυμπιακός

Διπλό για την Ομόνοια Αραδίππου στο ΓΣΠ και «αγκαλιά» με το πρωτάθλημα!

Διπλό για την Ομόνοια Αραδίππου στο ΓΣΠ και «αγκαλιά» με το πρωτάθλημα!

Διπλό για την Ομόνοια Αραδίππου στο ΓΣΠ και «αγκαλιά» με το πρωτάθλημα!