Επεισόδιο 7: Το καψώνι στον Αβρααμίδη και η... καυτή πατάτα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 14.8.2022
Επεισόδιο 7: Το καψώνι στον Αβρααμίδη και η... καυτή πατάτα
1967-1974: Η ποδοσφαιρική ένωση Κύπρου - Ελλάδας (7)

Σήμερα, θα αφήσουμε έναν από τους πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης, ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Λευκωσίας, να μας περιγράψει το πώς έγινε δεκτή η ένταξη του Ολυμπιακού Λευκωσίας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας. Η πένα, ή μάλλον το κομπιούτερ στον 18χρονο της εποχής εκείνης, Λάκη Αβραμίδη, τον οποίον είχα την τύχη να συναντήσω πολλά χρόνια αργότερα ως συνάδελφο στα γραφεία της ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ.

Γράφει λοιπόν ο Λάκης Αβρααμίδης:

«Ο πρωταθλητής της σεζόν 1966-67, Ολυμπιακός Λευκωσίας, ήταν η πρώτη Κυπριακή ομάδα που έλαβε μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής κατηγορίας. Αυτό αποφασίστηκε μέσα σε μια νύκτα, τον Ιούλιο του 1967, 2-3 μήνες μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, τον Απρίλιο του 1967.

Ο τότε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Ασλανίδης, ταξίδεψε 2-3 φορές στην Κύπρο για να πετύχει κάτι τέτοιο, τον Ιούλιο του 1967. Όπως ήταν φυσικό, η επιλογή του πρωταθλητή Ολυμπιακού δεν έγινε αποδεκτή από τις τότε μεγάλες ομάδες. Δεν άρεσε που ο Ολυμπιακός, με τον πρώτο τίτλο που κέρδισε εξασφάλισε και τη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα Α' Εθνικής κατηγορίας!».

10 γύρους και... «Ζήτω το ΑΠΟΕΛ!»

«Αυτό φάνηκε και στην πράξη με το φιλικό καψόνι στο οποίο υποβλήθηκα... Τότε υπηρετούσα τη στρατιωτική μου θητεία στις διαβιβάσεις. Οπότε, λίγο μετά τις 10 το βράδυ, αφού άκουσε την είδηση στο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, μπήκε στον θάλαμο ο αξιωματικός των διαβιβάσεων λοχαγός Αντωνιάδης, ο οποίος με διέταξε να κάνω 10 γύρους του θαλάμου φωνάζοντας: «ζήτω το ΑΠΟΕΛ». Βέβαια εγώ από τη χαρά μου μπορούσα να φωνάζω και μέχρι το πρωί 'ζήτω το ΑΠΟΕΛ', φτάνει που έμαθα ότι θα παίζαμε στην Ελλάδα. Έμοιαζε με απίστευτη είδηση, ήταν όμως αληθινή!»

4296976384896117 22
Διαμαρτυρίες του Λάκη και των υπολοίπων παικτών του Ολυμπιακού σε αγώνα με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Συγκλονιστική εμπειρία

«Η συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Ελλάδας ήταν έτσι κι αλλιώς μια πρωτόγνωρη, αλλά συνάμα μια συγκλονιστική εμπειρία. Τον πρώτο γύρο, τότε που ακόμα τα συναισθήματα ήταν φρέσκα, κάθε παιχνίδι, εντός ή εκτός Κύπρου, ήταν ένα Εθνικό αναβάπτισμα! Ήταν τότε που εμπεδώσαμε την λέξη «αδέλφια». Σε κάθε εκτός έδρας παιχνίδι η υποδοχή ήταν συγκλονιστική. Όπου κι αν πηγαίναμε, η ζεστή αγκαλιά ήταν ολάνοικτη, όχι μόνο για να χωρέσει μια χούφτα ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, αλλά ολόκληρη η Κύπρος!»

Πέντε αγώνες αήττητοι!

«Ακόμη πιο συγκλονιστικό ήταν το ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Στα πρώτα 5 παιχνίδια ήμασταν αήττητοι με μια νίκη εκτός (Πανελευσινιακός 3-2), και τέσσερις ισοπαλίες (δύο εκτός έδρας με Ηρακλή 0-0, Αιγάλεω 2-2 και δύο εντός Άρη 3-3 κι Εθνικό 2-2). Στο έκτο παιχνίδι παίξαμε με τον Ολυμπιακό Πειραιώς στο κατάμεστο «Γεώργιος Καραισκάκης» όπου χάσαμε με 1-0. Παρά την ήττα, όλοι μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για την ομάδα μας.

4296976070980651 11
Νοέμβριος του 1967, και ο Λάκης Αβρααμίδης (δεξιά) ανταλλάζει δώρα με ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Πειραιώς στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Ακολούθησε μια συντριβή με 5-1 από τον Πιερικό στο ΓΣΠ και από εκεί άρχισε ο κατήφορος. Την εβδομάδα που προηγήθηκε του αγώνα, είχαμε τα επεισόδια της Κοφίνου, με αποτέλεσμα όλοι οι ποδοσφαιριστές να τεθούμε σε συναγερμό, όπως και όλοι όσοι υπηρετούσαν τότε τη θητεία τους. Πολλοί από εμάς κοιμόμασταν στα χαρακώματα. Και απλά εμφανιστήκαμε στο γήπεδο για να γίνει ο αγώνας».

Η καυτή πατάτα…

Όπως προανέφερα, η απόφαση για την ενοποίηση λήφθηκε πολύ βιαστικά, ουσιαστικά μέσα σ΄ ένα βράδυ, με αποτέλεσμα να μην εξεταστούν όλα τα θέματα που θα προέκυπταν από μια τέτοια κίνηση. Ένα τέτοιο θέμα ήταν η συμμετοχή της Κυπριακής ομάδας στον θεσμό του Κυπέλλου, το οποίο αποδείχθηκε καυτή πατάτα. Η ΕΠΟ έλεγε, ο Ολυμπιακός να λάβει μέρος στην Κυπριακή διοργάνωση, ενώ από την άλλη πλευρά η ΚΟΠ υποστήριζε να λάβει μέρος στην Ελληνική διοργάνωση. Τελικά λάβαμε μέρος στο Κύπελλο Ελλάδας. Η στάση της ΚΟΠ κρίθηκε εχθρική προς το σωματείο, με αποτέλεσμα η διοίκησή μας να προχωρήσει σε μια καθόλου αναμενόμενη απόφαση. Απαγόρευσε σε τέσσερα βασικά στελέχη της Εθνικής ομάδας, Φιλώτα, Ξυπολητά, Ευθυμιάδη και Αβρααμίδη, να αγωνιστούν εναντίον της Αυστρίας, από την οποία χάσαμε εκτός έδρας με 7-1»!

4296976861443357 33
Τίτλος στο αθηναϊκό ΦΩΣ για τη μεταγραφή του Λάκη Αβρααμίδη στην ΑΕΚ

Πρωταθλητής με την ΑΕΚ Αθηνών!

Ο Λάκης Αβρααμίδης, γιος του θρύλου των προπονητών Πάμπου Αβρααμίδη και πρώην συνάδελφος στην εφημερίδα «ΣΗΜΕΡΙΝΗ», αφού κατέκτησε δύο τίτλους με τον Ολυμπιακό, κατέληξε στην ΑΕΚ Αθηνών το 1970, όπου και αγωνίστηκε μέχρι το 1972. Με τον δικέφαλο και προπονητή τον κ. Στάνκοβιτς πανηγύρισε το 1971 τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας. Ο Λάκης Αβρααμίδης επέστρεψε στην Κύπρο, κι αφού αγωνίστηκε για λίγο στον Ορφέα Λευκωσίας, ολοκλήρωσε την καριέρα του σε ηλικία μόλις 29 χρόνων.

4296983105937400 77

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Παλικάρια οι μικροί της Ένωσης, κυπελλούχοι αυτοί του ΑΠΟΕΛ!

Παλικάρια οι μικροί της Ένωσης, κυπελλούχοι αυτοί του ΑΠΟΕΛ!

Παλικάρια οι μικροί της Ένωσης, κυπελλούχοι αυτοί του ΑΠΟΕΛ!

Στην Αστυνομία για ποινική διερεύνηση τo πόρισμα για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου

Στην Αστυνομία για ποινική διερεύνηση τo πόρισμα για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου

Στην Αστυνομία για ποινική διερεύνηση τo πόρισμα για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου

ΑΠΟΕΛ και Ένωση διεκδικούν το Κύπελλο Νέων Κ-19

ΑΠΟΕΛ και Ένωση διεκδικούν το Κύπελλο Νέων Κ-19

ΑΠΟΕΛ και Ένωση διεκδικούν το Κύπελλο Νέων Κ-19

Αν ο Τζολάκης ήταν Κύπριος, θα ήταν δανεικός κι αγύριστος!

Αν ο Τζολάκης ήταν Κύπριος, θα ήταν δανεικός κι αγύριστος!

Αν ο Τζολάκης ήταν Κύπριος, θα ήταν δανεικός κι αγύριστος!