Επεισόδιο 5: Η πρόταση Ασλανίδη και οι ψήφοι των ομάδων για ένταξη στην Α' εθνική

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 31.7.2022
Επεισόδιο 5: Η πρόταση Ασλανίδη και οι ψήφοι των ομάδων για ένταξη στην Α
Στη φωτογραφία ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης των συνταγματαρχών, Στυλιανός Πατακός με τον Κωνσταντίνο Ασλανίδη, συνομιλούν με παίκτες του Ολυμπιακού πριν από αγώνα του 1967. Φωτογραφίο από το αρχείο Δημήτρη Τριανταφύλλου, του οποίου τα δικαιώματα εξασφάλισα το 1999.

Το νερό μπήκε στο αυλάκι και η ποδοσφαιρική Ένωση Κύπρου - Ελλάδας, από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 1967, αποτελεί μια πραγματικότητα.

Ο «ΦΙΛΑΘΛΟΣ», γράφει: «Μετά τη συνέλευση της 3ης Σεπτεμβρίου, στην Κύπρο έφθασε ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης για να επιληφθεί ο ίδιος των τελικών αποφάσεων. Στο μεταξύ οι συσκέψεις μεταξύ των σωματείων συνεχίζονταν στην ΚΟΠ. Σε μια από τις συσκέψεις, ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού κ. Μ. Ιωάννου αναφέρει ότι συνάντησε τυχαία τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κυπριανού, ο οποίος του είπε ότι η πρόταση για ενοποίηση είναι «θαυμάσια ιδέα» και ότι μιας και δεν απέκλειε την παραμονή της ΚΟΠ στη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ, «έπρεπε να επιδιωχθή».

Σύσκεψη στις 7 Σεπτεμβρίου

«Την επόμενη (7.9.67) συνεκροτήθη σύσκεψη των σωματείων Α΄ κατηγορίας (παρισταμένου και του αντιπροσώπου Β΄ κατηγορίας). Παρίσταντο επίσης οι κ.κ. Ασλανίδης και Νικολαΐδης.

Αφού ο πρόεδρος της ΚΟΠ απηύθυνε λίγα λόγια προς τον κ. Ασλανίδη, ο τελευταίος λαβών τον λόγον, συνεχάρην τόσον τους πλειοψηφίσαντας διά τον πατριωτικόν παλμόν και το περιεχόμενο της αποφάσεως για ενοποίηση, καθώς και τους μειοψηφίσαντας για το επίσης πατριωτικό τους ψήφισμα, ακολούθως δε εδήλωσε τα εξής:

-Ότι δεν διαχωρίζει τον αθλητισμόν εις αριστερούς και δεξιούς.

-Ότι δεν πιστεύει πως υπάρχουν πραγματικοί κουμμουνισταί στην Κύπρο.

-Ότι γι’ αυτόν όλα τα σωματεία είναι το ίδιο.

-‘Ότι είναι περισσότερον συμφέρον ν’ ανέβη από εφέτος μια ομάδα στην Α΄ Εθνική κατηγορία.

-Ότι στις Κυπριακές ομάδες που θα επισκέπτονται την Ελλάδα θα γίνεται υποδοχή «γεμάτη από εθνικόν παλμόν».

-Ότι δεν δωροδοκεί τα Κυπριακά σωματεία αλλά προσπαθεί να βοηθήση με την συμμετοχή τους στο Ελληνικό Πρωτάθλημα.

-Ότι η ένταξη από εφέτος μιας ομάδας στην Α΄ Εθνική κατηγορία εξυπηρετεί τόσο το εθνικό ζήτημα όσο και τον αθλητισμό.

-Ότι οι μεταγραφές ποδοσφαιριστών θα απαγορεύονται μεταξύ των ομάδων Β΄ Εθνικής Κατηγορίας, αλλά θα μπορούν αυτές να εγγράφουν παίκτες στην δύναμί τους από τα σωματεία Γ΄ κατηγορίας.

-Ότι μπορεί η ΚΟΠ να παραμείνη μέλος της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ.

-Ότι θα διατηρηθή ο θεσμός της Μικτής Κύπρου.

-Ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα ελαττώση τόσο τον δημοτικό φόρο όσο και τα ποσοστά των Γυμναστικών Συλλόγων.

-Ότι οι επικείμενες διεθνείς συναντήσεις των σωματείων και της Μικτής Κύπρου δεν πρόκειται να επηρεασθούν από την ενοποίηση».

Η πρόταση Ασλανίδη

«Ο κ. Ασλανίδης παρετήρησε ότι δεν είχε ληφθή απόφασις πάνω στην συγκεκριμένη πρότασή του, γι αυτό και έθεσε σε ψηφοφορία τις πιο κάτω προτάσεις, ζητώντας την επικύρωσή τους:

«1. Μία κυπριακή ομάς να ενταχθή από εφέτος εις την Α΄ Εθνικήν Κατηγορίας Ελλάδος.

2. Δώδεκα Κυπριακαί ομάδες να αποτελέσουν τον Γ΄ όμιλον της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας Ελλάδος. Η πρωταθλήτρια εκάστου έτους θα ανέρχεται αυτομάτως εις την Α΄ Εθνικήν Κατηγορίαν ανεξαρτήτως της τύχης της Πρωταθλήτριας του προηγούμενου έτους. Η ουραγός δε θα υποβιβάζεται εις την κατωτέραν Κυπριακήν κατηγορίαν.

3. Αι υπόλοιπαι Κυπριακαί ομάδες θα εντάσσωνται σε δυο ή τρεις κατηγορίας Α΄ ή Β΄ ή και Γ΄, η πρωταθλήτρια δε εκάστης θα ανέρχεται εις την ανωτέραν κατηγορίαν αυτομάτως προς κατάληψιν της θέσεως της υποβιβαζόμενης ουραγού.

4. Ο αριθμός ομάδων εκάστης κατηγορίας να παραμένη σταθερός, ανερχομένων ενδεχομένως από την κατωτέραν κατηγορίαν και περισσοτέρων της μιας ομάδων. Τούτο θα ισχύη και διά τον υποβιβασμόν».

Επί των προτάσεων αυτών του κ. Ασλανίδη διεξήχθη ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν:

ΝΑΙ 9 (ΑΠΟΕΛ, Ολυμπιακός, Ανόρθωσις, Απόλλων, Πεζοπορικός, ΑΠΟΠ, ΕΠΑ, Άρης, εκπρόσωπος Β΄ κατηγορίας).

ΛΕΥΚΗ ΨΗΦΟΣ 4 (Ομόνοια, Σαλαμίς, Αλκή, ΑΕΛ).

Διά τον τρόπον επιλογής του σωματείου που θα εντάσσετο εις την Α΄ Εθνική Κατηγορία αφέθη να αποφασίση η Γενική Συνέλευση, που συνεκλήθη για την 10ην Σεπτεμβρίου».

4284950957400269 444
Είπαμε, ο άνθρωπος της Χούντας στον αθλητισμό ήταν ο Ασλανίδης, ο οποίος, όπως αποδεικνύεται, ήταν ο εμπνευστής της ενοποίησης του Κυπριακού με το ποδόσφαιρο της Ελλάδας κι αν είναι δυνατόν, «απαγορεύονται οι απολύσεις προπονητών!»

Η επιλογή της ομάδας

«Όλα ξεπεράστηκαν, έμεινε πλέον η επιλογή της ομάδας που θα άνοιγε τον χορό της συμμετοχής των κυπριακών ομάδων στο πρωτάθλημα Ελλάδας. Ο «ΦΙΛΑΘΛΟΣ» σημειώνει στην έρευνά του: «Σήμερα θα δούμε πρώτα πώς επάρθη από την ΚΟΠ η απόφαση για την ένταξη του Ολυμπιακού στην Α΄ Εθνική Κατηγορία, θα παραθέσουμε στην συνέχεια τις παρατηρήσεις μας πάνω στο όλο θέμα της ενοποιήσεως και, τελικά, τις απόψεις μας ως προς το τι επιβάλλεται να γίνει για να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό οι τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις που πιθανόν να προκύψουν για το Κυπριακό ποδόσφαιρο από την αποφασισθείσα ήδη ενοποίηση».

Ο Ολυμπιακός στην Α΄ Εθνική

«Μετά την απόφαση της ΚΟΠ για ενοποίηση από εφέτος του Κυπριακού και του Ελλαδικού ποδοσφαίρου, τέθηκε το ζήτημα της λήψεως αποφάσεων της Ομοσπονδίας για το ποια κυπριακή ομάδα θα εντασσόταν στην Α΄ Εθνική Κατηγορία Ελλάδος.

Ο κ. Ασλανίδης είχε υποβάλει τρεις τρόπους επιλογής της εν λόγω ομάδας:

Α. Τέσσερεις ομάδες (Ολυμπιακός, Απόλλων, ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωσις) να διαγωνισθούν σε αγώνες νοκ - άουτ και η νικήτρια να ενταχθή στην Α΄ Εθνική.

Β. Να επιλεγή η ομάς διά κλήρου μεταξύ των 4-5 κυριοτέρων ομάδων.

Γ. Να πάει ο Ολυμπιακός σαν πρωταθλήτρια ομάς.

Προσωπικά ο κ. Ασλανίδης ευνοούσε την άνοδο του Ολυμπιακού. Υπήρχαν επίσης κι άλλες απόψεις αντιπροσώπων σωματείων. Υπήρχε π.χ. η άποψι φέτος να μην ενταχθή καμμιά ομάδα στην Α΄ Εθνική Κατηγορία. Άλλη άποψη ήταν να επιλεγή η ομάδα διά κλήρου μεταξύ όλων των ομάδων Α΄ κατηγορίας. Τρίτη άποψη ήταν να πάνε 2 ή 3 ομάδες στην Α΄ Εθνική Κατηγορία. Τελικά, μετά από ψηφοφορία, απεφασίσθη να ενταχθή στην Α΄ Εθνική Κατηγορία από φέτος ο Ολυμπιακός».

Σχέσεις Ολυμπιακού – ΚΟΠ

Με την άνοδο του Ολυμπιακού στην Α΄ Εθνική Κατηγορία, ηγέρθη και άλλο ζήτημα. Δικαιούται το σωματείο αυτό και, κατά φυσική συνέπεια, το κάθε κυπριακό σωματείο που θα εντάσσεται κάθε χρόνο στην ΕΠΟ, να έχει αντιπρόσωπό του στην ΚΟΠ; Κατά τη συζήτηση του θέματος από το δ.σ. της ΚΟΠ, ο αντιπρόσωπος της Ομόνοιας υποστήριξε σταθερά την πλήρη αντιπροσώπευση του Ολυμπιακού στην ΚΟΠ. Υπήρχε και η εισήγηση ο Ολυμπιακός να μην δικαιούται να έχει αντιπρόσωπο στην Κυπριακή Ομοσπονδία. Τελικά ενεκρίθη εισήγηση του αντιπροσώπου του ΑΠΟΕΛ όπως ο Ολυμπιακός έχει απλώς παρατηρητή στην ΚΟΠ και να τηρήται ενήμερος των διαφόρων αποφάσεών της, ούτως ώστε να γνωρίζει πού βρίσκεται σε περίπτωση επανόδου του στην ΚΟΠ.

Στην διάρκεια της συζητήσεως του θέματος, ο αντιπρόσωπος του Ολυμπιακού κ. Μίκης Ιωάννου υπέβαλε παραίτηση από τη θέση του ως αντιπρόεδρος της ΚΟΠ, διαμαρτυρόμενος δε απεχώρησε της συνεδριάσεως».

4284951851624081 54
«Άνευ διαβατηρίων» το ταξίδι στην Ελλάδα για τους Κύπριους ποδοσφαιριστές και τα υπόλοιπα μέλη των αποστολών. Μια απλή κατάσταση την οποία θα υπέγραφε ο υπουργός Παιδείας και φύγαμε!

Αίτημα Τουρκοκυπρίων στη FIFA…

Εννοείται ότι για τη συμμετοχή κυπριακής ομάδας στο πρωτάθλημα της Ελλάδας έδωσε την έγκριση της η FIFA (από ανέκαθεν Ελλάδα και Κύπρος είχαν ισχυρές προσβάσεις στα διεθνή σώματα του ποδοσφαίρου). Την ίδια περίοδο, οι επικεφαλής των τουρκοκυπριακών σωματείων είχαν θέσει θέμα για να συμμετέχει δική τους ομάδα στο τουρκικό πρωτάθλημα. Το αίτημά τους, όμως, απορρίφθηκε αρχικά από τα σώματα της FIFA και παραπέμφθηκε σε επιτροπή της οποίας πρόεδρος θα ήταν ο σερ Στάνλεϊ Ράους και μέλη, ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Δέδες, ο πρόεδρος της ΚΟΠ κ. Στυλιανάκης και τέσσερα μέλη της εκτελεστικής της FIFA. Η επιτροπή ορίστηκε να συνεδριάσει τον Φεβρουάριο στη Λευκωσία…

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τέλος ο Κανέδα από την ΕΝΠ

Τέλος ο Κανέδα από την ΕΝΠ

Τέλος ο Κανέδα από την ΕΝΠ

Άλλο ένα εισιτήριο για την Α

Άλλο ένα εισιτήριο για την Α' κατηγορία - Τα δεδομένα για Ένωση και Ολυμπιακό

Άλλο ένα εισιτήριο για την Α' κατηγορία - Τα δεδομένα για Ένωση και Ολυμπιακό