Παραγγείλτε διαιτητή παρακαλώ και θα τον έχετε…

Φτάσαμε στο σημείο οι ομάδες να… δημιουργούν λίστα με «επιθυμητούς» και «ανεπιθύμητους» ρέφερι και αναλόγως των προτιμήσεων η ΚΟΠ να ικανοποιεί πολλές φορές τις απαιτήσεις τους...

Την άποψή μας στο ερώτημα «ξένοι ή Κύπριοι διαιτητές;» την έχουμε εκφράσει πολλές φορές. Όποτε έκαναν την εμφάνισή τους στα κυπριακά γήπεδα οι ξένοι ρέφερι, τα συνεχόμενα λάθη, οι πολλές και διαδοχικές φωνές για τη διαιτησία και η προκατάληψη μπήκαν στο περιθώριο. Τα γεγονότα δεν μπορούν να παραποιηθούν.

Την ίδια ώρα όμως ποτέ δεν υποστηρίξαμε ότι πρέπει να παραγκωνιστούν στο σύνολό τους οι Κύπριοι διαιτητές, αλλά μόνο όσοι αποδεδειγμένα είναι ανεπαρκείς στα καθήκοντά τους. Όμως, αν η ΚΟΠ αποφασίσει να στηρίξει τους Κύπριους διαιτητές την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο, ελπίζουμε αυτή τη φορά να το κάνει με τον σωστό τρόπο διότι με την τακτική της όλα αυτά τα χρόνια υποβάθμιζε τον ρόλο του διαιτητή.

Πώς τον υποβάθμιζε; Αποφασίζοντας να αντικαταστήσει τους διαιτητές στα παιχνίδια των ομάδων που ορίζονται μετά από τις αντιδράσεις των τελευταίων δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που διογκώνει το ήδη υπαρκτό πρόβλημα της προκατάληψης. Φτάσαμε στο σημείο οι ομάδες να… δημιουργούν λίστα με «επιθυμητούς» και «ανεπιθύμητους» ρέφερι και αναλόγως των προτιμήσεων η ΚΟΠ να ικανοποιεί πολλές φορές τις απαιτήσεις τους, γεγονός που υποβαθμίζει τον θεσμό της διαιτησίας, τον ρόλο του αρχιδιαιτητή, που υποτίθεται είναι υπεύθυνος για τους ορισμούς, και παράλληλα μειώνει την αξιοπιστία των ίδιων των διαιτητών.

Επιπλέον, κάνοντας τα χατίρια στις ομάδες η ΚΟΠ δημιουργεί την εντύπωση στον κόσμο ότι συγκεκριμένοι ρέφερι έχουν ιδιαίτερες (για να μην πούμε ύποπτες) σχέσεις με συγκεκριμένες ομάδες. Αυτά όλα τα ακατανόητα συμβαίνουν και μετά ψάχνουμε να βρούμε το λάθος. Γίνεται λοιπόν ένας ορισμός διαιτητή και αν δεν αρέσει στους παράγοντες αρχίζουν τα τηλέφωνα, τις πιέσεις και αναλόγως της δύναμής τους αλλάζουν οι αποφάσεις. Άστε που πολλές φορές αφήνονται οι ομάδες να αποφασίσουν ποιος είναι ο καταλληλότερος για να τους διευθύνει ένα παιχνίδι. Πάλι δηλαδή υποβαθμίζεται η θέση του αρχιδιαιτητή.

Ενώ λοιπόν η ΚΟΠ στοχεύει στη μείωση της προκατάληψης και στη στήριξη των Κύπριων διαιτητών, η πρακτική της φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Όταν διατρανώνεις ότι στηρίζεις και εμπιστεύεσαι τους Κύπριους και την ίδια ώρα προχωράς σε αντικαταστάσεις στους ορισμούς, τι άλλο κάνεις από το να αναιρείς τον ίδιο σου τον εαυτό; Αν λοιπόν θέλουμε πραγματικά να γυρίσουμε σελίδα στο μέγα θέμα της διαιτησίας, πρέπει η Επιτροπή Διαιτησίας να αφεθεί να δουλέψει απρόσκοπτα, αυτόβουλα και χωρίς να επεμβαίνει κανείς στο έργο της.

Επίσης, η ίδια η ΕΔ επιβάλλεται να είναι αντικειμενική, να προωθεί τους πιο άξιους και ταυτόχρονα να τιμωρεί αυστηρά όσους διαιτητές υποπίπτουν σε σοβαρά λάθη ή γενικότερα είναι ανεπαρκείς. Η τακτική της ατιμωρησίας έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα λάθη. Αντιφατική στάση έχουν και οι ομάδες που ενώ λένε ότι στηρίζουν τους διαιτητές, τους μισούς δεν θέλουν να τους δουν στα παιχνίδια τους. Ας τους κοτσιανιάσει η ΚΟΠ από δύο-τρεις να έχουν να διαλέγουν, όχι πώς δεν γίνεται τώρα δηλαδή. Αν λοιπόν δεν αλλάξει νοοτροπία η ίδια η ηγεσία της ΚΟΠ και να μεταφέρει τα σωστά μηνύματα στις ομάδες, όχι μόνο η κατάσταση δεν θα αλλάξει, αλλά θα χειροτερέψει επικίνδυνα…

Προηγούμενο άρθροΤόπο στα νιάτα και στα δικά της παιδιά έδωσε η ΕΝΠ
Επόμενο άρθροΤραυματίστηκε ο Σα – Φόβοι για κάταγμα στο χέρι!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ
Κατάγεται από τη Λεμεσό. Αποφοίτησε από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Εργάζεται στον ΠΟΛΙΤΗ από το 2003. Από μικρός ήταν με μια μπάλα στα πόδια και το μεγάλο του όνειρο ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής. Δεν κατάφερε, όμως, να το εκπληρώσει. Εντούτοις βρίσκεται κοντά στο άθλημα υπό την ιδιότητα του αθλητικού συντάκτη κι αυτό… απαλύνει τον πόνο του! Μπορεί να μην εκπλήρωσε τη μεγάλη του επιθυμία, όμως κατάφερε να αγωνιστεί στο «Old Trafford» σε ένα τουρνουά μαζί με άλλους συναδέλφους από διάφορες χώρες. Στο «Θέατρο των Ονείρων» έζησε για λίγο το δικό του όνειρο. Ας είναι!