Πάλευε για χρόνια και με τις διαιτητικές αποφάσεις

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι το VAR διαδραμάτισε τον δικό του σημαίνοντα ρόλο στο να γίνει το παιχνίδι πιο δίκαιο; Σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά στην Κύπρο;

Είναι αυτή τη δικαιοσύνη που αναζητούσαμε όλοι μας, όσοι θέλαμε την πρόοδο του αθλήματος, όπως βέβαια και όλες οι ομάδες.

Αλλά σήμερα θα επικεντρωθώ μόνο στην πρωταθλήτρια Ομόνοια διότι έχει ιδιαίτερη σημασία το καινοτόμο σύστημα για το «τριφύλλι» (εδώ δεν είναι χώρος για να κάνουμε συζήτηση για το σύνολο των κυπριακών ομάδων που έχουν αδικηθεί από τη διαιτησία και είναι πολλές – αυτό θα μας έπαιρνε μακριά).

Ο αδυσώπητος χρόνος βεβαίως κάνει τους ανθρώπους να ξεχνούν, αλλά στ’ αλήθεια πώς να ξεχάσεις τα μεγάλα διαιτητικά λάθη σε βάρος του «τριφυλλιού»;

Για χρόνια η Ομόνοια ταλαιπωρούνταν από χίλια προβλήματα, οικονομικά, διοικητικά, οργανωτικά, θυμόμαστε ηλικιωμένους ανθρώπους να τρέχουν να δώσουν από το υστέρημά τους για να κρατηθεί ζωντανό το σωματείο από τα χρέη που το έπνιγαν. Όλα αυτά είχαν συνέπειες στο αγωνιστικό κομμάτι με αποτέλεσμα η Ομόνοια να μην θυμίζει την ομάδα του ένδοξου παρελθόντος.

Είχες όμως και μερικούς διαιτητές να εκμεταλλεύονται την άθλια αγωνιστική εικόνα της Ομόνοιας και να την ξεζουμίζουν περισσότερο, στερώντας της το δικαίωμα να παλεύει τουλάχιστον για την αξιοπρέπειά της. Φάσεις που σχετίζονται με πέναλτι, οφσάιντ, λάθη τρανταχτά που… φώναζαν από μακριά.

Δεν θα μπω στη διαδικασία να φέρω ως επιχειρήματα μερικές φάσεις στις οποίες αδικήθηκε κατάφωρα το «τριφύλλι» (όσες θυμούμαι τέλος πάντων) εν καιρώ αγωνιστικής κρίσης, διότι κάποιοι ίσως θυμηθούν φάσεις στις οποίες μπορεί να ευνοήθηκε η Ομόνοια, συνεπώς η κουβέντα δεν θα καταλήξει πουθενά.

Όμως, διαμόρφωσα την άποψή μου για τη συμπεριφορά των διαιτητών έναντι του «τριφυλλιού» από την εμπειρία μου, τη γενικότερη εικόνα που σχημάτισα από το σύνολο των αγώνων της ομάδας όταν ασθενούσε αγωνιστικά.

Η Ομόνοια κατακρεουργήθηκε πλειστάκις, φανερά και απροκάλυπτα. Όμως, αλήθεια, με το VAR πόσο μπορεί να αδικήσεις μια ομάδα; Για παράδειγμα πώς μπορείς να κατακυρώσεις ένα γκολ-οφσάιντ; Ή να ακυρώσεις ένα καθαρό γκολ; Πώς μπορείς να αδικήσεις σε τόσο μεγάλο βαθμό μια ομάδα όταν υπάρχει το VAR που ελέγχει σχεδόν τα πάντα; Βεβαίως και μπορεί ένας διαιτητής να αδικήσει μια ομάδα, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με προηγουμένως γιατί θα ρεζιλευτεί στις κραυγαλέες περιπτώσεις.

Το λέω και το τονίζω για να μην υπάρχει παρερμηνεία: η Ομόνοια οπισθοχώρησε στη βαθμολογία όλα αυτά τα χρόνια λόγω της αγωνιστικής κατηφόρας, ως συνέπεια των δυσβάσταχτων οικονομικών προβλημάτων. Όμως, μερικοί για χρόνια εκμεταλλεύονταν την αγωνιστική της αδυναμία λες και ήθελαν να τη σπρώξουν από την άκρη του γκρεμού στην οποία βρισκόταν.

Δεν υπήρχε σεβασμός. Κι αυτό ήταν αισχρό…