Οικονομικά ΑΠΟΕΛ: Έσοδα €20.235.000, έξοδα €17.500.000…

Το δικό της ενδιαφέρον σε κάθε Γενική Συνέλευση του ΑΠΟΕΛ έχει πάντα η οικονομική ανάλυση, με τον Πρόδρομο Πετρίδη να μιλά εκτενώς τόσο για τα έξοδα όσο και για τα έσοδα.

Η μακροσκελής αναφορά στο οικονομικό

Η ποδοσφαιρική περίοδος 2019-2020 χαρακτηρίζεται ως ιδιάζουσα από οικονομικής άποψης. Μετά από την επιτυχία της ομάδας μας, να προκριθεί στους ομίλους του UEFA Europa League μέσω της οδού, των play-off του UEFA Champions League μπορέσαμε να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου, στην οποία δεν είχαμε παρουσία σε όμιλο. Αυτό το έλλειμμα ανερχόταν κοντά στα €5.000.000.

Συνοψίζοντας, τα συνολικά έσοδα για τη ποδοσφαιρική περίοδο 2019-2020, ανέρχονται στα €20.235.000 εκ των οποίων τα €13.000.000 αφορούν έσοδα από τη συμμετοχή της ομάδας στα προκριματικά και στους ομίλους του UEFA Europa League και τα υπόλοιπα €7.235.000 αφορούν έσοδα που περιλαμβάνουν τα ακαθάριστα έσοδα εισιτήρια αγώνων, έσοδα από χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα, άλλα λοιπά έσοδα καθώς και έσοδα από πώληση ή και δανεισμούς ποδοσφαιριστών.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σημειώσω την αισθητή μείωση που έχουμε στα έσοδα από εισιτήρια των εντός έδρας αγώνων, λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος και της μη διεξαγωγής των πιο εμπορικών αγώνων της δεύτερης φάσης αλλά και της συνεχιζόμενης μείωσης της προσέλευσης του κόσμου στο γήπεδο. Φαίνεται γενικότερα ότι από τη χρονιά 2017-2018 όταν εφαρμόστηκε η επί μέρους ταυτοποίηση, στη συνέχεια η πλήρης εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου και ταυτόχρονα τα πολλά προβλήματα ποιότητας θέασης που αντιμετωπίζουν όλα τα στάδια της Κύπρου ότι αυτό το πρόβλημα μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Για αυτό το θέμα προτίθεται από μέρους μας, να γίνει εξειδικευμένη έρευνα έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναλύσουμε τους λόγους και να δούμε πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Για την αντίστοιχη περίοδο, είχαμε ένα ποσό εξόδων ύψους €17.500.000 που περιλαμβάνει όλα τα έξοδα που αφορούν το ποδοσφαιρικό τμήμα (μισθοδοσία και άλλα έξοδα ποδοσφαιρικής ομάδας και τεχνικού επιτελείου, έξοδα ιατρικού τμήματος, όλα τα έξοδα αγώνων εντός και εκτός έδρας ή/και στο εξωτερικό, έξοδα διαχείρισης και συντήρησης του προπονητικού κέντρου και άλλα έξοδα διαχείρισης ποδοσφαιρικού τμήματος).

Έχουν γίνει πληρωμές ύψος €1.000.000 που αφορούν την εξόφληση των εργασιών ανέγερσης του νέου προπονητικού και το σχετικό εξοπλισμό αλλά επίσης και τις διεργασίες που εκτελέστηκαν μέχρι στιγμής για την εκπόνηση του σχεδίου ανέγερσης του ιδιόκτητου γηπέδου στο όποιο έχω αναφερθεί προηγουμένως.

Πέραν από τα έξοδα του ποδοσφαιρικού τμήματος, ποσό ύψους €600.000 αφορά σε όλα τα καθαρά έξοδα Ακαδημίας ΑΠΟΕΛ, όλες δηλαδή τις αγωνιστικές ομάδες και τα τμήματα Grassroots.

Ποσό ύψους €1.070.000 αφορά σε έξοδα διοίκησης, περιλαμβανομένου το κόστους διαχείρισης τμήματος εισιτηρίων καθώς επίσης το κόστος χρηματοδότησης και αποπληρωμής δανεισμού.

Η ομάδα συνεχίζει να πληρώνει τις δόσεις της κανονικά με βάση το σχέδιο αποπληρωμής παλιών οφειλών, το οποίο σε γενικές γραμμές προνοεί την αποπληρωμή όλων των οφειλών των Σωματείων προς το τμήμα Φορολογίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017, μέσω 180 δόσεων. Τα Σωματεία που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο αυτό θα πρέπει να εξοφλούν παράλληλα και όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς το Κράτος, σε διαφορετική περίπτωση δε θα τους δίδεται το σχετικό έντυπο διευθέτησης οφειλών για τα κριτήρια UEFA.

Παραμένουν ανοικτές κάποιες φορολογίες για τα έτη 2009-2012 για τις οποίες έχει κατατεθεί ένσταση και είμαστε σε διαβουλεύσεις με το Τμήμα Φορολογίας για εξέταση των ενστάσεων και ολοκλήρωση της διαδικασίας ευελπιστώντας σε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα.

Πριν ολοκληρώσω τη λογοδοσία μου, θέλω να ανοίξω μια παρένθεση και να ευχαριστήσω έναν συνεργάτη που στάθηκε στο πλευρό της διοίκησης προσφέροντας στα κοινά του ΑΠΟΕΛ. Όπως γνωρίζετε ο αντιπρόεδρος Βάσσος Ηλιάδης, έχει αποφασίσει να αποσυρθεί από τα διοικητικά δρώμενα της εταιρείας μετά από 7 χρόνια παρουσίας του στο νυν διοικητικό συμβούλιο. Μεταφέρω τις ευχαριστίες ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου προς το φίλο Βάσσο και είμαι βέβαιος ότι θα παραμείνει ενεργός ΑΠΟΕΛίστας και σε ό,τι του ζητηθεί θα είναι συμπαραστάτης.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν, θέλω να επαναλάβω ότι ως διοίκηση καλεστήκαμε σε μια εποχή που δεν μπορούσε κανένας να προβλέψει τις εξελίξεις, να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με πολλές οικονομικές δυσκολίες. Όπως είπα και στην αρχή, αναμένουμε ότι το πρόβλημα όχι μόνο θα συνεχίσει αλλά θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Χρειάζεται να είμαστε πολύ πιο μετρημένοι σε ό,τι αφορά στις κινήσεις μας. Ταυτόχρονα όμως είναι υποχρέωση μας, να διατηρήσουμε τον ΑΠΟΕΛ πρωταγωνιστή και να παραμένουμε σταθεροί στο δρόμο που μας επιβάλλει η ιστορία της πιο επιτυχημένης ομάδας τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.