Οι ξένοι καθαρίζουν την εικόνα…

Είναι για να δούμε δηλαδή πόσο επηρεάζει η διαιτησία ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Συνδέεται με το κλίμα, τις συμπεριφορές, τις αντιδράσεις, την προκατάληψη και την αξιοπιστία. Φανταστήκατε τι χαμός θα γινόταν αυτή την περίοδο αν σφύριζαν τους αγώνες του α’ γκρουπ Κύπριοι ρέφερι;

Άλλωστε, η σημασία του ρόλου της διαιτησίας αναγνωρίστηκε πάρα πολλές φορές από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΚΟΠ. Ένας από τους στόχους που είχε θέσει ο Γιώργος Κούμας ήταν να βελτιώσει την εικόνα της διαιτησίας και αντιλαμβανόμενος τον σημαντικό ρόλο που παίζει τη συνέδεσε πολλές φορές με την εικόνα της ίδια της ΚΟΠ. Για παράδειγμα στις 10/8/2018, απευθυνόμενος στους διαιτητές, τόνισε: «Αν εσείς αποτύχετε, τότε δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα η προσπάθεια και το έργο σε άλλους τομείς που καθημερινά εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις», ενώ στις 11/9 του ίδιου έτους σημείωνε: «Η τελευταία εικόνα που έχει ο κόσμος είναι η διαιτησία».

Αυτό λοιπόν που δεν έγινε κατορθωτό με τους Κύπριους διαιτητές, να βελτιωθεί η «τελευταία εικόνα», έγινε με τους ξένους. Αυτή η «τελευταία εικόνα» μπορεί να συσχετιστεί με την ανάδειξη της πρωταθλήτριας ομάδας, της κυπελλούχου και ούτω καθεξής. Η «τελευταία εικόνα» μπορεί να μειώσει την αξιοπιστία του πρωταθλήματος.

Μέχρι η ΚΟΠ να μπολιάσει τη διαιτησία με αξιόλογους ρέφερι και να φέρει την εξυγίανση στον χώρο, δεν υπάρχει άλλη λύση για να συνεχίσει να βελτιώνεται η εικόνα από την επέκταση της απόφασης για κάθοδο ξένων ρέφερι και την επόμενη χρονιά. Δεν είναι ανάγκη πρώτα η κατάσταση να μυρίζει μπαρούτι και μετά να λαμβάνεται η πιο πάνω απόφαση. Αλλιώς, η εικόνα θα θέλει πάλι… καθάρισμα.