Οι φίλαθλοι χτύπησαν καμπανάκι. Ακούνε στην ΚΟΠ;

Εδώ και λίγες μέρες στην αθλητική ιστοσελίδα protathlima.com «τρέχει» δημοσκόπηση με την ακόλουθη ερώτηση: «Θεωρείτε ότι είναι απαραίτητη η κάθοδος ξένων διαιτητών στο φετινό πρωτάθλημα;».

Μέχρι χθες το απόγευμα το 85%, παρακαλώ, απάντησε «ναι», ενώ το 15% τάχθηκε εναντίον. Όπως γίνεται αντιληπτό μέσω του γκάλοπ, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό φιλάθλων έχασε την εμπιστοσύνη του προς τους Κύπριους ρέφερι και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσει με κάποιο τρόπο η ΚΟΠ. Ειδικά από τη στιγμή που το ποσοστό αυτό δεν απέχει και τόσο πολύ από το αντίστοιχο διαφόρων ερευνών που έγιναν παλαιότερα από πανεπιστήμια και οι οποίες έδειχναν ότι υπάρχει μεγάλη δυσπιστία στις τάξεις των φιλάθλων για τους διαιτητές. Το ποσοστό που προτιμάει ξένους διαιτητές είναι τόσο μεγάλο, όπως δείχνει η πιο πάνω δημοσκόπηση, που πρέπει να αναγκάσει την ΚΟΠ να ερευνήσει σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες η ίδια το θέμα, κάνοντας για παράδειγμα μια δική της έρευνα. Διότι αν το ποσοστό επιβεβαιωθεί ή φτάσει σε υψηλά επίπεδα, βγαίνει το συμπέρασμα ότι στα μάτια των φιλάθλων έχουν απαξιωθεί η διαιτησία και οι θεσμοί που την εκπροσωπούν και κατ’ επέκταση η ίδια η ομοσπονδία.

Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι η ΚΟΠ δεν γίνεται να άγεται και να φέρεται από τις απόψεις του κόσμου σε διάφορα θέματα. Όμως, σε κάθε περίπτωση οι απόψεις του κόσμου είναι σημαντικές αφού μέσω των ερευνών καταγράφονται αντιλήψεις και δεδομένα για το κυπριακό ποδόσφαιρο που πρέπει να αποτελούν αντικείμενα μελέτης. Οι φίλαθλοι είναι οι αιμοδότες του αθλήματος, γι’ αυτό ας σφυγμομετρεί η ΚΟΠ τη γνώμη τους και να μην τους γυρίζει την πλάτη.

Άλλωστε, στην περίπτωση της διαιτησίας, για παράδειγμα, η γνώμη των περισσοτέρων φιλάθλων συμβαδίζει με την πραγματικότητα που παρακολουθούμε κάθε Σαββατοκύριακο στα γήπεδα. Μην ξεχνάμε ότι ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΟΠ έκανε λόγο για αλλοιώσεις αποτελεσμάτων. Εμείς δεν λέμε να εξαφανίσει η ομοσπονδία τους Κύπριους διαιτητές. Προς Θεού. Αλλά, να πλαισιωθούν από ξένους διαιτητές για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ομαλά το πρωτάθλημα.

Εδώ στο «Γήπεδο» το γράφουμε εδώ και χρόνια, ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την ενίσχυση της κυπριακής διαιτησίας με ξένους ρέφερι από τη στιγμή που κλονίστηκε, όχι άδικα, η εμπιστοσύνη των φιλάθλων προς έναν τόσο σημαντικό θεσμό.

Η ΚΟΠ και τα σωματεία καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχιστούν οι αντεγκλήσεις μεταξύ των ίδιων των ομάδων, οι οποίες ολοένα και αυξάνονται, οι συχνές αιχμές των παραγόντων που υποβαθμίζουν την ίδια την αξιοπιστία των διαιτητών και γενικότερα ο κατήφορος του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Ταυτόχρονα καλούνται να θυμηθούν πόσο μειώθηκαν τα λάθη και η προκατάληψη όταν διαιτήτευσαν κρίσιμους κυπριακούς αγώνες ξένοι διαιτητές. Αφού τα βάλουν όλα αυτά στη ζυγαριά, τότε ίσως κατανοήσουν ποια απόφαση είναι προς το συμφέρον του κυπριακού ποδοσφαίρου.