Ο Τιμούρ και οι άλλοι δύο

Τo επίτευγμα του Γεωργιανού τεχνικού στον πάγκο της Ανόρθωσης

Ακόμη και αν ο Τιμούρ Κετσπάγια δεν είχε συμβόλαιο και για τη νέα χρονιά, οι τιμές στα πρακτορεία στοιχημάτων για την παραμονή του Γεωργιανού τεχνικού θα ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ακόμη και… no offer. Η επιστροφή του 52χρονου προπονητή στην Ανόρθωση το περασμένο καλοκαίρι δεν επανάφερε απλά την ηρεμία, αλλά έβαλε ξανά την ομάδα της Αμμοχώστου για τα καλά σε πρωταγωνιστική πορεία.

Η καλή παρουσία της «Κυρίας» έθεσε τα θεμέλια έτσι ώστε ο Τιμούρ Κετσπάγια να παραμείνει ο απόλυτος άρχοντας στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» για πολλά χρόνια, όπως έγινε και στην πρώτη του θητεία. Ο Γεωργιανός είναι ένας από τους τρεις προπονητές που την τελευταία εικοσαετία άρχισαν και ολοκλήρωσαν μία χρονιά και έπειτα τους… επετράπη να συνεχίσουν το έργο τους και για την επόμενη περίοδο. Οι άλλοι δύο που το κατάφεραν είναι οι Αντρέ Πάους (2014-15) και Ρόνι Λέβι (2017-18).

Το πέτυχε ξανά!

Αυτή είναι η δεύτερη φορά στην καριέρα του Τιμούρ Κετσπάγια που λαμβάνει πλήρη εμπιστοσύνη, καθώς στην αρχή της προπονητικής του καριέρας θήτευσε για σχεδόν μία εξαετία στον πάγκο. Τότε, ο Κετσπάγια είχε πάρει τα ηνία τον Δεκέμβριο του 2003, έχοντας αρχικά τον διπλό ρόλο προπονητή-παίκτη, και αφότου κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια παρέμεινε στην άκρη του πάγκου μέχρι τον Απρίλιο του 2009, όταν και έδωσε την παραίτησή του.

Μετά τη φυγή του, η Ανόρθωση πέρασε μία μακρά απογοητευτική περίοδο και όπως ήταν αναμενόμενο την πλήρωναν και οι προπονητές. Στην 10ετία που ακολούθησε, μόνο οι Αντρέ Πάους και Ρόνι Λέβι κατάφεραν να κρατηθούν από την αρχή μέχρι το φινάλε στο πηδάλιο της τεχνικής ηγεσίας. Φυσικά, κανένας από τους δύο δεν έφτασε στα επίπεδα της χρονικής διάρκειας παραμονής του Τιμούρ Κετσπάγια.

Ο πρώτος έκανε μία γεμάτη χρονιά τη σεζόν 2014-15, ξεκίνησε και την επόμενη περίοδο, όμως στα… μισά του δρόμου (σ.σ. Φεβρουάριος 2016) πήρε απολυτήριο.

Όσον αφορά τον δεύτερο, μπόρεσε να κρατηθεί – στη δεύτερη θητεία του – στον πάγκο της «Κυρίας» για δύο περίπου χρόνια. Ήρθε τον Οκτώβριο του 2016 για να αντικαταστήσει τον Αντόνιο Πούτσε, ολοκλήρωσε αυτή τη σεζόν και την επόμενη περίοδο (2017-18) παρέμεινε σε όλη τη διάρκειά της στην τεχνική ηγεσία της Ανόρθωσης. Οι δύο πλευρές συνέχισαν μαζί και τη χρόνια 2018-19, με τον Ρόνι Λέβι να αποτελεί παρελθόν νωρίς (σ.σ. τον Σεπτέμβριο).