Ο πρόεδρος της ΚΟΕ εξηγεί στο «Γ» γιατί αποκόπηκαν οι χορηγίες κορυφαίων αθλητών

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής να αποκόψει την ολυμπιακή χορηγία κορυφαίων αθλητών μας για την προετοιμασία τους ενόψει «Παρίσι 2024».

Το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από σχετική ανάρτηση του Μίλαν Τραΐκοβιτς, ενός εκ των τριών κορυφαίων αθλητών του στίβου που πλήγησαν, μαζί με την Ελένη Αρτυματά και τον Απόστολο Παρέλλη, ενώ εκτός από τη λίστα τέθηκε και ο Μάριος Γεωργίου. Ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις, ανάμεσά τους κι αυτές των προπονητών Γιαννουλάκη και Σταθελάκου.

Ποια είναι όμως η θέση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής για το θέμα που άνοιξε και πήρε ήδη διαστάσεις;

H ιστοσελίδα μας gipedo.politis.com.cy επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΚΟΕ, Γιώργο Χρυσοστόμου, ο οποίος απάντησε στα «πυρά» που δέχεται η επιτροπή, δικαιολογώντας την απόφαση που πάρθηκε μέσω των κριτηρίων που θέσπισε το πρόγραμμα Olympic Solidarity της ΔΟΕ, καθώς η οδηγία είναι το ποσό της χορηγίας να διαμοιράζεται σε αθλητές που δεν έχουν άλλους μεγάλους οικονομικούς πόρους και το χρειάζονται για να προετοιμαστούν κατάλληλα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Καταρχάς, επειδή ο Μίλαν μίλησε για σεβασμό, έχω να πω ότι ο σεβασμός μας είναι δεδομένος. Οδηγός μας είναι τα κριτήρια που έθεσε το Olympic Solidarity», μας ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της ΚΟΕ.

Σε ό,τι αφορά ποια είναι αυτά τα κριτήρια, απάντησε: «Τα βασικά κριτήρια είναι οι αθλητές να έχουν την προοπτική, με βάση το επίπεδό τους, να διεκδικήσουν πρόκριση στο Παρίσι και δεν έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικούς τρόπους κάλυψης του κόστους της προετοιμασίας τους. Ουσιαστικά πρέπει η συγκεκριμένη χορηγία να κάνει την ειδοποιό διαφορά στην προετοιμασία τους. Άρα, στη θέση του Μίλαν και των υπολοίπων μπήκαν αθλητές που πληρούσαν σε μεγαλύτερο βαθμό τα κριτήρια. Ο σεβασμός και η εκτίμηση στον Μίλαν και σε όλους τους αθλητές είναι δεδομένος. Την ίδια ώρα όμως, σεβόμαστε και τους άλλους αθλητές που έχουν την προοπτική και ταυτόχρονα πληρούν τα κριτήρια του Olympic Solidarity».

Ακολούθως ο πρόεδρος της ΚΟΕ έφερε παράδειγμα την Ελλάδα όπου έγινε κάτι αντίστοιχο κι επίσης προκλήθηκαν αντιδράσεις. «Το ίδιο έγινε στην Ελλάδα. Μάλιστα εκεί έβαλαν κριτήριο τις 12.000 ευρώ. Δεν είναι θέμα σεβασμού. Η Ελλάδα έβαλε όριο όποιος έχει εισόδημα πάνω από 12.000 να αποκλείεται από τη χορηγία».

Ρωτήσαμε τον κ. Χρυσοστόμου εάν οι ομοσπονδίες έχουν λόγο στην επιλογή αθλητών ή αν η απόφαση ανήκει εξ ολοκλήρου στην ΚΟΕ. «Εμείς αποφασίζουμε», μας είπε. «Είναι απόφαση της ΚΟΕ. Φυσικά έχουμε επικοινωνία με τις ομοσπονδίες ώστε να μας ενημερώνουν κατάλληλα και να παίρνουμε την καλύτερη απόφαση».

Σε σχέση με τον αριθμό αθλητών που δικαιούνται χορηγία, ο πρόεδρος της ΚΟΕ εξήγησε: «Δεν μας δίνουν θέσεις, αλλά ένα χρηματικό ποσό, το οποίο μοιράζουμε εμείς αναλόγως, με μοναδική οδηγία να μην μοιραστεί σε πολλούς αθλητές, ώστε αυτοί που χορηγούνται να βοηθούνται ουσιαστικά. Εμείς επιλέξαμε να το μοιράσουμε σε 14 αθλητές. Δώσαμε σε κάθε ομοσπονδία τόσες χορηγίες όσοι ήταν οι αθλητές της που πήραν πρόκριση στο Τόκιο 2020. Γι’ αυτό στον στίβο είναι τρεις οι χορηγίες, καθώς είχαμε τρεις αθλητές στους περασμένους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Kαταληκτικά ανέφερε: «Αν ήταν πρόγραμμα δικό μας, μπορούσαμε να βάζαμε άλλα κριτήρια, δικά μας. Σίγουρα είναι δύσκολο να αφήσεις κάποιους πρωτοκλασάτους έξω. Αλλά κάποιοι άλλοι, που έχουν επίσης προοπτική για πρόκριση, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τη χορηγία. Δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης, αλλά να στηρίξουμε αθλητές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».