Ο Μιχαηλίδης σχολιάζει το ρεπορτάζ του «Πολίτη» για τα δελτία υγείας: «Κατά 99% αλλάζει ο νόμος»

Το ρεπορτάζ του «Πολίτη» για ακύρωση 30 δελτίων υγείας ποδοσφαιριστών λόγω στρατού, σχολίασε ο πρόεδρος του ΚΟΑ σε ραδιοφωνικές τοποθετήσεις (ΣΠΟΡ FM 95.0). Ο Αντρέας Μιχαηλίδης επιβεβαίωσε πως πρόκειται για παίκτες από όλες τις κατηγορίες και παρέθεσε περεταίρω πληροφορίες.

Αναλυτικά: «Πρώτα να πω ότι τον αριθμό 30 τον είπε χθες το Υπουργείο Άμυνας. Δεν έχουμε εμείς αυτό το στοιχείο και βασιστήκαμε στην κουβέντα που ανέφερε ο υπεύθυνος του Υπουργείου Άμυνας, που είπε ότι τον πρώτο χρόνο ήταν έντεκα και τώρα 30. Καταλαβαίνεται ότι αν δεν κάνουμε κάτι θα έχουμε αύξηση του φαινομένου. Από το 2019 όταν ψηφίστηκε αυτός ο νόμος, όσοι αθλητές προφασιστούν κάποιο λόγο ψυχικής υγείας για να πάρουν αναστολή, δεν δικαιούνται να πάρουν δελτίο υγείας. Αυτός είναι ο λόγος που ψηφίστηκε και εμείς εφαρμόσαμε το νόμο κατά γράμμα. Κάποιοι βρήκαν ένα παραθυράκι, που δεν προβλέφθηκε από τον νομοθέτη και κατετάγησαν στην Εθνική Φρουρά για λίγες μέρες ίσως και μήνα, εκδώσαν το δελτίο υγείας και μετά πήραν αναστολή λόγω ψυχικής υγείας. Ο ΚΟΑ δεν μπορούσε να κάνει κάτι πάνω σε αυτό. Σωστά εξέδωσε ή ανανέωσε τα δελτία ο ΚΟΑ γιατί ο αιτητής έφερε και χαρτί κατάταξης, κάτι που για μας είναι απαραίτητο. Μετά έφευγαν».

Για το τι αλλάζει: «Το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε την τροποποίηση αυτού του νόμου η οποία λέει ότι ο οργανισμός δικαιούται να ανακαλέσει αυτά τα δελτία που έκδωσε με αναδρομική ισχύ. Θα μας δώσει το Υπουργείο Άμυνας έναν κατάλογο τα ονόματα αθλητών για να ανακαλέσουμε. Είτε θα κάνουν τη θητεία τους ή δεν θα κάνουν το άθλημα τους. Όταν φάνηκε αυτό το κενό προσπαθήσαμε με το Υπουργείο Άμυνας να καλέσουμε αυτά τα παιδιά σε ακρόαση, αλλά δεν τους βρίσκαμε. Φάνηκε το πρόβλημα πριν κανένα χρόνο».

Τι εννοεί πως δεν τους έβρισκαν: «Ο επιδότης πήγαινε στο σπίτι ή στην εργασία που ήταν ο αθλητής και δεν τους έβρισκε. Ο μόνος τρόπος ήταν να πάμε στο γήπεδο ή την ώρα της προπόνησης ή την ώρα του αγώνα, αλλά έδωσα οδηγίες να μην πάει στα γήπεδα γιατί θα μπορούσε να φάει ακόμη και ξύλο ο επιδότης. Άσε που μπορεί να μην του επιτρεπόταν καν η είσοδος στο γήπεδο. Αποφασίστηκε να μην καλείται ο αθλητής για ακρόαση, αλλά να ακούμε το σύλλογο του και την ομοσπονδία. Η ειδοποίηση θα δίδεται και ο αθλητής θα μπορεί να ακουστεί μετά την ανάκληση του δελτίου και να πάει στο δικαστήριο. Έχει τα όπλα στα χέρια του να κάνει αυτό που μπορεί και θέλει, αν το επιθυμεί», πρόσθεσε.

Για την κατηγορία αγωνίζονται αυτοί οι αθλητές: «Η πληροφόρηση που έχω, χωρίς να είμαι απόλυτα βέβαιος, είναι πως πρόκειται για ποδοσφαιριστές όλων των κατηγοριών».

Για τους αθλητές που είναι λίγο μεγαλύτεροι: «Έπρεπε να κάνουν τη θητεία τους είτε το 2019 είτε το 2020 και δεν το έκαναν μετά τη ψήφιση του νόμου. Εάν κάποια παιδιά πήραν αναστολή και παρουσιάζονταν όποτε έπρεπε και μετά πήραν οριστικά το απολυτήριο, αυτούς δεν τους πιάνει ο νόμος. Όσοι δεν είχαν πάρει απολυτήριο πριν τη ψήφιση του νόμου το 2019 τότε ναι, σε αυτά τα παιδιά αναφερόμαστε».

Για το αν όντως υπήρχε πρόβλημα ψυχικής υγείας: «Εμείς μιλάμε μόνο για τις προφάσεις. Συνήθως γράφει το δελτίο αγχώδης διαταραχή. Αν έχει ένα γνήσιο πρόβλημα και οι ειδικοί λένε πως έχει όντως κάποιο θέμα τότε για όνομα του Θεού».

Για τον στρατό: «Το πρώτο είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια ισονομία γιατί παίρνουμε αρκετές καταγγελίες από γονείς που λένε “γιατί το παιδί μου να υπηρετεί και να αθλείται, ενώ ταυτόχρονα ο γιος μου ο Μιχαηλίδη, για παράδειγμα, πήρε αναστολή και έφυγε”. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι πάνω σ’ αυτό, αλλά τώρα μπορούμε. Το δεύτερο θέμα είναι ότι με το πρωτόκολλο που υπογράφηκε το 2019 δίνει πολλές διευκολύνσεις στους αθλητές, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Ζήτησα να το δω τον Υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό γιατί κάποιοι λογαχοί τους λένε πως έχει σημασία το πρωτόκολλο και εγώ θα κάνω αυτό που θέλω. Φυσικά ο στρατός έρχεται πρώτος και θα πρέπει να είμαστε σωστοί στρατιώτες πρώτα και μετά αθλητές, αλλά δεν γίνεται να παίρνει αυτό που δικαιούται ο αρχηγός. Κρατάω ονόματα και αν συνεχιστεί αυτό θα πάω στον αρχηγό».

Για το αν θα γίνει τελικά τροποποίηση της νομοθεσίας: «Κατά 99% ναι, γιατί η εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας είπε ότι δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα σε αυτή την τροποποίηση οπόταν θεωρούμε δεδομένο ότι θα ψηφιστεί. Ετοιμάζεται τώρα ένα λεκτικό που θα το στείλουμε στο Υπουργείο Άμυνας, όπου έχουν τον τελευταίο λόγο και να προχωρήσει στην ολομέλεια για ψήφιση».