Ο Κετσπάγια και η ουσία των συνεντεύξεων Τύπου…

Η άκομψη απάντηση του Τιμούρ Κετσπάγια σε δημοσιογράφο μετά το τέλος του αγώνα με τον Εθνικό ανέδειξε για ακόμη μια φορά ένα θέμα που εγείρεται συχνά για τις συνεντεύξεις Τύπου. Το ζήτημα αυτό αφορά το ποιος θα έπρεπε να είναι ο πραγματικός σκοπός των συνεντεύξεων Τύπου.

Ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον Γεωργιανό να σχολιάσει το γεγονός ότι η Ανόρθωση παρουσίασε παρόμοιο σύμπτωμα όπως στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα, δηλαδή έχασε ευκαιρίες να «σκοτώσει» το ματς στο πρώτο μέρος, ενώ στο δεύτερο εμφάνισε διαφορετικό πρόσωπο. «Μην μας κουράζετε με τα ίδια. Για εσάς ήταν παρόμοια. Για εμάς ήταν το ένα πρώτο, το άλλο δεύτερο. Αν δεν το βλέπετε εσείς αυτό είναι πρόβλημα δικό σας», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Τιμούρ. Ευτυχώς που δεν ζήτησε από τον δημοσιογράφο να απολογηθεί για την ερώτηση. Πάλι καλά. Βέβαια το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι των δημοσιογράφων, οι οποίοι ζητάνε από τον Τιμούρ, τον καθ’ ύλην αρμόδιο δηλαδή, να εξηγήσει μια συγκεκριμένη αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας του.

Το ζήτημα που εγείρεται είναι ότι πολλές φορές οι συνεντεύξεις Τύπου, οι οποίες ουσιαστικά είναι ένας χώρος επικοινωνίας των προπονητών με τον κόσμο, κατάντησαν κουραστικές ή τυπικές. Αρκετοί προπονητές στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αποφεύγουν να δώσουν απαντήσεις για συγκεκριμένα ή τεχνικά ζητήματα και να αναλύσουν διάφορες πτυχές των αγώνων.

Για παράδειγμα ακόμη και σε απλές ερωτήσεις, όπως «γιατί πιστεύουν πως έχασε η ομάδα τους», «τι διαπίστωσαν και προέβησαν σε εσωτερικές κινήσεις», «γιατί δεν βλέπουμε αυτοματισμούς και έναν ορθόδοξο τρόπο παιχνιδιού», «γιατί τα ακραία μπακ δεν είχαν συμμετοχή στις επιθετικές ενέργειες», «γιατί θεωρούν ότι η ομάδα τους παίζει καλά μόνο ένα ημίχρονο και ποιος είναι ο λόγος γι’ αυτό», οι προπονητές μπορούν να εμβαθύνουν στην ανάλυση του αγώνα και να βοηθήσουν τον κόσμο να διευρύνει τις γνώσεις του για το αντικείμενο.

Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ποιοτικού λόγου ανάμεσα στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Στην προκειμένη περίπτωση ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον Κετσπάγια να σχολιάσει ένας γεγονός που κατά τη δική του αντίληψη παρουσιάζει ομοιότητες. Ο Κετσπάγια είχε κάθε λόγο να διαφωνήσει με την άποψη του συναδέλφου. Ωστόσο, αυτό που δεν έκανε ήταν να μπει στην ουσία της ερώτησης και να εξηγήσει γιατί διαφωνεί. Είπε ο Κετσπάγια, «για σας είναι παρόμοια. Για εμάς ήταν το ένα πρώτο, το άλλο δεύτερο. Αν δεν το βλέπετε εσείς αυτό είναι πρόβλημα δικό σας».

Ο Γεωργιανός μπορούσε να εξηγήσει στον δημοσιογράφο τι πραγματικά εννοούσε ώστε να καταλάβει ο κόσμος τη θέση του. Όσο για τις απαράδεκτες αντιδράσεις του, τις σχολιάσαμε στο παρελθόν. Συνεχίζει να βγάζει προς τους δημοσιογράφους θυμό τον οποίο δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Είναι λες και είναι αγγαρεία οι συνεντεύξεις Τύπου για τον ίδιο. Αρνείται όμως να αντιληφθεί ότι απέναντί του στέκεται το φίλαθλο κοινό της Κύπρου. Σε αυτό μιλάει…