Ο δικαιωμένος Καραβίδας και τα πραγματικά στημένα…

Ο Κώστας Χριστοδούλου αισθάνεται δικαιωμένος από την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού. Παρότι η Επιτροπή απέρριψε την καταγγελία της Δόξας ότι το παιχνίδι απέναντι στην Ομόνοια ήταν χειραγωγημένο, αισθάνεται δικαιωμένος γιατί υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος, σύμφωνα με τα ευρήματα της Επιτροπής.

Ένας βέβαια που παρακολουθεί κυπριακό ποδόσφαιρο, γνωρίζει ότι υπήρξαν ένα σωρό αλλοιώσεις αποτελεσμάτων λόγω διαιτητικών αποφάσεων και είναι ευθύνη της ΚΟΠ να περιθωριοποιεί τους ανεπαρκείς ρέφερι. Ακόμη και ο πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας παλαιότερα (29/9/2019) έκανε λόγο για αλλοίωση αποτελεσμάτων τουλάχιστον σε τρεις αγώνες εξαιτίας διαιτητικών αποφάσεων, σημειώνοντας ότι «με προβληματίζει η εικόνα που βγάζουν καταξιωμένοι διαιτητές».

Μόνο που οι καταξιωμένοι ρέφερι συνεχίζουν να προβληματίζουν τον καθένα μας, αλλά δεν σταμάτησαν να διευθύνουν παιχνίδια. Το αποτέλεσμα της έρευνας πρέπει να προβληματίσει την ΚΟΠ, διότι είναι δουλειά της ομοσπονδίας να ελέγχει τους ρέφερι, και αφού το κάνει, να επιβάλλει και τις ανάλογες τιμωρίες σε διαιτητές και VARίστες, και επιπλέον να μην υπάρχει ανομοιομορφία στις αποφάσεις. Κύριο ζητούμενο βέβαια είναι να υπάρξουν βήματα για τη διερεύνηση των στημένων παιχνιδιών, των πραγματικών στημένων παιχνιδιών, όπως αυτά υποδεικνύονται μέσα από τους φακέλους της UEFA.

Είτε κόκκινοι ήταν, είτε κίτρινοι, είτε μοβ, σκούριασαν και άλλαξαν χρώμα από το 2009. Σε κάποια στιγμή το κυπριακό ποδόσφαιρο είχε τη θλιβερή πρωτιά σε όλη την Ευρώπη στα ύποπτα παιχνίδια και παρά τις κατευθυντήριες γραμμές που παρείχε το αρμόδιο τμήμα της UEFA ως προς την εξιχνίαση των υποθέσεων, οι έρευνες δεν προχώρησαν, με αποτέλεσμα οι μαφιόζοι να συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Εν αντιθέσει με άλλες χώρες στις οποίες αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές αποτέλεσαν τη βάση για παρακολουθήσεις και συλλήψεις. Δεν είναι θέμα εξυπνάδας. Άλλωστε, τον Νοέμβριο του 2016, φέραμε στην Κύπρο καταρτισμένα άτομα από την UEFA τα οποία βοήθησαν σε τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη στο θέμα των προσυνεννοημένων αγώνων. Είναι θέμα βούλησης του κράτους και των θεσμών του…