Ο Χένινγκ Μπεργκ διαφέρει γιατί αυτός είχε… τα κότσια!

Ο Χένινγκ Μπεργκ μπορεί να μην κατάφερε να κρατήσει το τρόπαιο του πρωταθλητή στα χέρια (τουλάχιστον πρακτικά και επισήμως), ωστόσο απέδειξε πράγματα που έρχονται σε σύγκρουση με την ποδοσφαιρική αρχοντοχωριάτικη κουλτούρα που καλλιεργούμε διαπρεπώς τα τελευταία χρόνια.

Ποιος είπε ότι η ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό δεν μπορεί να προωθήσει ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα; Ποιος είπε ότι ο ανήλικος είναι ανέτοιμος για προκλήσεις και ανώριμος για να δημιουργήσει ωφέλιμο αγωνιστικό αντίκτυπο; Αυτά είναι ποδοσφαιρικά στερεότυπα που υιοθετούνται μόνο από υποανάπτυκτους αθλητικά λαούς.

Ο Νορβηγός κόουτς, ναι μεν έζησε μια αδυσώπητη πραγματικότητα στη διαφεντεύουσα Γιουνάιτεντ των τροπαίων του Σερ Άλεξ, παρ’ όλα αυτά, όπως και άλλοι «συμμαθητές» του, αν έχετε παρατηρήσει, δίνουν βαρύτητα στην αξιοποίηση των ακαδημιών και των νέων ανθρώπων. Ας μην ξεχνάμε κιόλας ποιος πήρε το άγουρο φρούτο της Σπόρτινγκ που ακούει στο όνομα Κριστιάνο Ρονάλντο και το μετέτρεψε σε ένα απίστευτο ποδοσφαιρικό υπερεργαλείο.

Ο Μπεργκ, έχοντας άξιους συμπαραστάτες επαγγελματίες που έχουν αποδείξει στην πράξη πόσο νοιάζονται για το ντόπιο στοιχείο, όπως οι Νεόφυτος Λάρκου και Σίμος Ταραπουλούζης, έκανε άψογη διαχείριση και επιλογές στην προώθηση παικτών από τα σπλάχνα του συλλόγου.

Η Ομόνοια φέρει 100% την υπογραφή του, αφού χρησιμοποίησε με υποδειγματικό τρόπο τους Ανδρόνικο Κακουλλή και Λοΐζου Λοΐζου, παίρνοντας το απόλυτο από αυτούς. Τον πρώτο μάλιστα σε ματς που η μπάλα έκαιγε! Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Που σερβίρει στον Ντάρμπισαϊαρ απέναντι στην ΑΕΛ ή όταν μπαίνει αλλαγή στο «αιώνιο» προκαλώντας πονοκέφαλο στα μετόπισθεν του ΑΠΟΕΛ;

Πλέον οι δύο παίκτες, και ενδεχομένως και ο Μαρίνος Τζιωνής έχουν αυξήσει αισθητά τη χρηματιστηριακή τους αξία, ενώ ο Κακουλλής είναι και με το… ενάμισι πόδι στις κλήσεις του Γιόχαν Βάλεμ! Τα στοιχεία του παραπέμπουν σε βελτιωμένες εκδόσεις πολλών σπουδαίων επιθετικών που θήτευσαν στο παρελθόν στην ομάδα. Το μοναδικό που έχει να κάνει είναι να κρατήσει την… μπάλα χαμηλά και να είναι αφοσιωμένος στις οδηγίες και κατευθύνσεις που θα του δώσει ένας προπονητής που μας απέδειξε εμπράκτως ότι νοιάζεται.

Για να μην θεωρηθεί ότι στρουθοκαμηλίζω σε προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις, διασαφηνίζω ότι το ιδιαίτερο αυτής της υπόθεσης είναι ότι τους παίρνει απευθείας από την ακαδημία και τους ρίχνει στη μάχη. Αυτό έγινε και στον ΑΠΟΕΛ του Κετσπάγια με Αρτυματά και Πιέρο, οι οποίοι αποκτήθηκαν από Ένωση και Ολυμπιακό.

Εξαιρετικά το έπραξαν και οι Αντρέ Πάους και Γιούργκεν Στρέπελ στην Ανόρθωση, με τον πρώτο να δίνει ηγετικό ρόλο στους Λαΐφη και Μακρή και τον δεύτερο να μας συστήνει τους Μιχάλη Ιωάννου και Παναγιώτη Αρτυματά.