Μπορούμε να ελπίζουμε;

Η Εθνική Κύπρου προβληματίζει όλο και περισσότερο και ευθύνες έχουν όλοι

Ακόμη μία… παρτίδα αγώνων της Εθνικής έφθασε στο τέλος της. Και το αποτέλεσμα, έφερε ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση. Όχι γιατί περιμέναμε να κερδίσουμε την Κροατία. Κόντρα στη δευτεραθλήτρια κόσμου έπρεπε ωστόσο να παλέψουμε περισσότερο μέσα στην έδρα μας και να βγάλουμε μία ενθαρρυντική εικόνα.

Απέναντι όμως στη Μάλτα, έπρεπε τουλάχιστον να… διασκεδάσουμε τις εντυπώσεις, παρουσιάζοντας και θέαμα. Ναι μεν ήρθε η ισοφάριση στο 90΄+8΄ και έτσι χάσαμε τη νίκη που θα μας έδινε… ηρεμία και θα μας ξεκολλούσε από τον πυθμένα του 8ου ομίλου, αλλά εμείς δώσαμε το δικαίωμα. Και σε αυτό το παιχνίδι η Εθνική μας υστέρησε. Είχε κάποια καλά διαστήματα, αλλά είχε και πάλι τρωτά σημεία και πολλές αδυναμίες.

Φταίει ο προπονητής ή οι διεθνείς που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας της Εθνικής Κύπρου; Για τον γραφόντα, ισχύουν και τα δύο. Δηλαδή, και ο Νίκος Κωστένογλου δεν μπόρεσε, εκτός από τα πρώτα του παιχνίδια, να δώσει το κάτι παραπάνω. Επιπρόσθετα, οι αλλοπρόσαλλές του επιλογές στα παιχνίδια που ακολούθησαν, ήταν τέτοιες που έχουν προκαλέσει μουρμούρα, και όχι άδικα. Μπορεί να υπάρχει η δικαιολογία των τραυματιών σε κάθε κλήση, οι οποίοι δεν μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα (Λαΐφης, Κούσουλος, Μηνάς Αντωνίου), κάποιοι από αυτούς είναι σημαντικά γρανάζια, αλλά αυτοί που μετέχουν στις κλήσεις δεν ανταποκρίνονται.

Από τη συγκεκριμένη φουρνιά παικτών περιμέναμε περισσότερα, αλλά βλέπουμε πολύ λιγότερα. Οι φίλαθλοι που ενδιαφέρονται (και όλο και λιγοστεύουν), αναρωτιούνται αν μπορούμε να ζητάμε περισσότερα ή αυτές είναι οι δυνατότητές τους. Όταν δεν κερδίζεις σε δύο αγώνες τη Μάλτα, τότε… Την απάντηση πρέπει να τη δώσουν οι ίδιοι. Όχι σε μας, αλλά στους εαυτούς τους.

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει να… κλαίμε για ακόμη μία χαμένη ευκαιρία, όχι για πρόκριση, αλλά για το «χτίσιμο» μίας ανταγωνιστικής Εθνικής που θα διεκδικούσε το κάτι παραπάνω στο μέλλον. Ο Νίκος Κωστένογλου για την ώρα μένει στο πόστο του, ολοκληρώνοντας την προκριματική φάση για το Μουντιάλ του Κατάρ. Τώρα, αν θα μείνει και για πιο μετά, θα αποφασίσουν οι αρμόδιοι, αλλά θα θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη αν συνεχίσει στο πηδάλιο. Οι υπεύθυνοι στην ΚΟΠ δεν είναι άμοιροι ευθυνών, καθώς χρεώνονται τις επιλογές στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Επιλογές που εκ των αποτελεσμάτων κρίνονται αποτυχημένες.