Μόνο οι ξένοι (VARιστες και ρέφερι) θα μας σώσουν…

Φέτος, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχουν δύο θέσεις που οδηγούν στο Champions League. Ακόμη και αν στην πορεία ξεχωρίσει μια ομάδα στη βαθμολογία και καταστεί φαβορί για τον τίτλο (σενάριο που είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί επί του παρόντος, αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει), θα υπάρχει ενδιαφέρον και για την κατάληψη της δεύτερης θέσης, που θα δώσει τη δυνατότητα σε έναν σύλλογο να ονειρευτεί διάκριση και χρήματα.

Το σημειώνω αυτό γιατί έχει τη σημασία του ως προς το τεταμένο κλίμα που μπορεί να δημιουργηθεί στο κυπριακό ποδόσφαιρο με αφορμή τις διαιτησίες. Με τις ομάδες να παλεύουν για τα δύο χρυσά εισιτήρια, η κάθε φάση (έστω και αν είναι δύσκολη και αμφισβητούμενη) θα διογκώνεται, το κλίμα αμφισβήτησης ως προς την ακεραιότητα των διαιτητών θα μεγαλώνει και αναπόφευκτα θα βλέπουμε εμπρηστικές δηλώσεις και ανακοινώσεις, και κανείς δεν ξέρει πού θα μας οδηγήσουν όλα αυτά.

Δεν γίνομαι μάντης κακών. Θα ζήσουμε μια επανάληψη των προηγούμενων χρόνων, ίσως σε μεγαλύτερη ένταση. Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμών διαιτητών και τη μεγάλη προκατάληψη, η λύση είναι μονόδρομος. Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι μόνο με την ενίσχυση της κυπριακής διαιτησίας με ξένους διαιτητές μπορούμε να ευελπιστούμε ότι δεν θα επικρατήσει η διχόνοια.

Κι αυτό διότι τα λάθη δεν θα διογκωθούν, οι αμφισβητούμενες φάσεις δεν θα γίνουν «ξεκάθαρες παραβάσεις» και θα κτυπηθεί η προκατάληψη που κατατρώει το κυπριακό ποδόσφαιρο. Η ΚΟΠ έλαβε απόφαση να ξανά καλέσει ξένους VARίστες για τα παιχνίδια, και πολύ σωστά έπραξε.

Ωστόσο, είναι ανάγκη να εξετάσει και το ενδεχόμενο καθόδου ξένων διαιτητών σε μερικές αναμετρήσεις, μέχρι και την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, ούτως ώστε να μειωθούν περισσότερο οι πιθανότητες ανεπιθύμητων καταστάσεων. Μόνο έτσι ο πρωταθλητής και οι «Ευρωπαϊοι» δεν θα αμφισβητηθούν. Μόνο έτσι θα ηρεμήσει η κατάσταση στο κυπριακό ποδόσφαιρο…