Μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό κατά την άσκηση – Δεν είναι αρκετή η απόσταση δύο μέτρων

Στις 18 Μαΐου 2020 δημοσιεύσαμε επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Leuven, την οποία μας ανέλυσε ο Δρ. Μιχάλης Μιχαηλίδης προϊστάμενος του Κέντρου Αθλητιατρικών Ερευνών Κύπρου, σχετικά με τα μέτρα προστασίας που θα έπρεπε να έχουν υπόψη τους αθλητές και αθλούμενοι στον Αγωνιστικό Αθλητισμό και στον Αθλητισμό Αναψυχής.

Με τα κρούσματα τα οποία εμφανίζονται και αυξάνονται καθημερινά στον χώρο του ποδοσφαίρου, θεωρούμε το άρθρο διαφωτιστικό και επίκαιρο και επιβάλλεται να επαναναδημοσιεύσουμε τα κυριότερα του σημεία.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ, ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΘΛΕΙΤΑΙ

Με βάση τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο και του Eindhoven στις Κάτω Χώρες, διαπιστώθηκε ότι ή διατήρηση της απόστασης των 1.5 μέτρων και 2.0 μέτρων, για την αποφυγή μετάδοσης του Ιού, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΟΠΟΙΟΣ ΑΘΛΕΙΤΑΙ.

Είναι επιστημονικά αποδεκτή η διαπίστωση ότι τα σταγονίδια που εκπνέονται από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, επικάθονται στις γύρω επιφάνειες ή πέφτουν στο έδαφος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό οδήγησε τις αρμόδιες αρχές , σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, που επλήγησαν από την πανδημία, να προτείνουν ως απόσταση ασφαλείας μεταξύ των ατόμων, μια φυσική απόσταση τουλάχιστον 1.5 μέτρων – 2.0 μέτρων, από όλους τους άλλους.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις διάφορες θέσεις των αθλουμένων, όταν αυτοί γυνμάζονται και συγκεκριμένα όταν Περπατούν, Τρέχουν, ή Ποδηλατούν, με άλλους συνασκούμενους τους, δηλαδή αν κάποιος:

– ακολουθεί ακριβώς Από Πίσω από τον προπορευόμενο (Κάθετη Διάταξη)

– κινείται Δίπλα η Παράλληλα μαζί του (Παράλληλη Διάταξη), ή

– κινείται Διαγώνια Από Πίσω από τον προπορευόμενο, (Διαγώνια Διάταξη)

Το μοντέλο της Κάθετης Διάταξης (δηλαδή ο αθλητής να βρίσκεται ακριβώς από πίσω από το σώμα του προπορευόμενου αθλητή), θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την περίοδο του Κορωνοϊού, για να αποφεύγεται η τυχόν εισπνοή των σταγονιδίων και αερολυμάτων που εκπνέει το άτομο που βρίσκεται μπροστά του.

Οι ερευνητές κατάφεραν να καταγράψουν σε κάμερα, το σύννεφο των εκπνεόμενων σταγονιδίων και αερολυμάτων, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό φως.

Με βάση τα πιο πάνω επιστημονικά δεδομένα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι:

Όταν ασκείστε, η απόσταση ασφαλείας των 2.0 μέτρων δεν είναι ασφαλής για την προστασία από μόλυνση από τον Ιό COVID-19, ιδιαίτερα όταν η άσκηση είναι έντονη.

Αντί αυτού, συνίστανται όπως:

– Για Περπάτημα, η απόσταση ασφαλείας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 μέτρα, όταν περπατάτε ο ένας πίσω από τον άλλο στην ίδια κατεύθυνση,

– Για Τρέξιμο και Ποδηλασία, η απόσταση ασφαλείας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 μέτρα, όταν ο ένας βρίσκεται πίσω από τον άλλο.

Για τα ομαδικά αθλήματα η μελέτη αναφέρει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του Ιού είναι ιδιαίτερα αυξημένος, δεδομένου ότι οι αθλούμενοι δεν είναι δυνατόν να κρατηθούν σε απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους, ούτε μεταξύ των αντιπάλων τους, κατά την διάρκεια έντονης μυϊκής προσπάθειας, όπου οι αναπνευστικές εκκρίσεις και τα μικροσταγονίδια, εκτοξεύονται με ταχύτητα υπό μορφή συννέφου και αιωρούνται στον περιβάλλοντα εναέριο χώρο, και μπορούν εύκολα να εισέλθουν εντός των αεροφόρων οδών, να επικαθίσουν στο πρόσωπο και στο σώμα τους.

Στόχος των πιο πάνω επισημάνσεων δεν είναι να περιοριστεί η Φυσική Δραστηριότητα και η Άθληση, αλλά να καταστεί η άθληση πιο ασφαλής, για την προστασία των Αθλουμένων και γενικότερα της Δημόσιας Υγείας.