Όλα όσα είπε ο Μαρίνος Ουζουνίδης – Προετοιμασία, μεταγραφικά, φιλοσοφία και νεαροί

Η εκπομπή «Χωρίς VAR» φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα τον προπονητή του ΑΠΟΕΛ Μαρίνο Ουζουνίδη σε μια αποκλειστική συνέντευξη.

Ο έμπειρος τεχνικός των γαλαζοκίτρινων ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει για τον ΑΠΟΕΛ της νέας αγωνιστικής περιόδου, τις πολλές αλλαγές στο ρόστερ, τις εκκρεμότητες του φετινού μεταγραφικού σχεδιασμού και το πως αυτές επηρεάζουν την προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της ομάδα του, ενόψει των πρώτων επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Μας αναλύει επίσης την αγωνιστική φιλοσοφία που θέλει να δώσει στον ΑΠΟΕΛ της νέας σεζόν, ενώ αναφέρεται και στην ιδιαιτερότητα της περίπτωσης Μούσα Αλ Τάμαρι.

Διαβάστε όσα λέει:

Για την έναρξη της προετοιμασίας: «Είναι αρχή μιας χρονιάς, πάντα υπάρχουν προβλήματα και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Είμαστε τυχεροί που έχουμε καλές εγκαταστάσεις και με όλα αυτά που συνέβησαν είναι η καλύτερη επιλογή. Τα παιδιά δεν παραπονιούνται, πάντως έχουμε τις καλύτερες συνθήκες. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτές. Η δουλειά μας γίνεται καλά και ελπίζω να συνεχιστεί έτσι».

Είναι μειονέκτημα το ότι δεν θα πάτε στο εξωτερικό; «Όχι, αυτό θα υπήρχε εάν ήταν άλλες ομάδες στο εξωτερικό. Από την στιγμή που οι πλείστες ομάδες είναι εδώ, άρα θα δώσουμε τα φιλικά. Νομίζετε ότι στο εξωτερικό είναι καλύτερες οι καιρικές συνθήκες; Εγώ έζησα και χειρότερες. Από την στιγμή που οι ομάδες θα είναι στην Κύπρο και θα δώσουμε τα φιλικά δεν υπάρχει πρόβλημα».

Για την προσπάθεια μεταγραφικής ενίσχυσης: «Yπάρχουν πρωταθλήματα σε εξέλιξη. Η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο. Οι παίκτες περιμένουν να δουν. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα για εμάς να φέρουμε τους παίκτες που χρειαζόμαστε. Πρέπει να κάνουμε υπομονή».

Πόσες κινήσεις πρέπει να γίνουν για να είναι έτοιμο το ρόστερ: «Η ομάδα μπορεί να είναι έτοιμη και χωρίς να συμπληρωθεί 100%. Μπορούμε να έχουμε ένα κορμό 15-16 παικτών και ακολούθως με τα φιλικά παιχνίδια να συμπληρώσουμε το ρόστερ. Σας είπα ότι οι ποδοσφαιριστές δεν αποφασίζουν εύκολα. Εμείς έχουμε κάποιους στόχους, κάναμε τις προτάσεις μας και περιμένουμε τις απαντήσεις μας ιδίως σε 2-3 θέσεις που θέλουμε να ενισχύσουμε».

Για τις θέσεις που θέλει άμεσα παίκτη: «Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουμε στράικερ. Είναι κάτι που το προσπαθούμε. Ψάχνουμε τον ένα απ’ τους δυο επιθετικούς που θέλω. Αυτός είναι η προτεραιότητα. Αν βρούμε κάποιο άλλο σε θέσεις που ψάχνουμε θα κινηθούμε».

Υπάρχουν παίκτες του ρόστερ που δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν. Αποτελεί εμπόδιο αυτό; «Από την στιγμή που είναι παίκτες του ΑΠΟΕΛ υπολογίζονται κανονικά. Αν στην πορεία υπάρξει κάτι είναι άλλο. Δεν έχω παράπονο, τα παιδιά δουλεύουν και όπως ξέρετε στο ποδόσφαιρο όλα αλλάζουν συνεχώς».

Για τον Βούρο και τον Σάβιτς: «Είναι ξεχωριστές περιπτώσεις. Ζήτησαν επιπλέον χρόνο για να αποφασίσουν. Εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Ο προπονητής πρέπει να είναι θεωρητικά έτοιμος για όλα. Πάντοτε υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Δόξα το Θεό τώρα έχουμε δυο δεξιά μπακ, έχουμε και κεντρικούς αμυντικούς. Ίσως προχωρήσουμε σε άλλες κινήσεις στην πορεία. Επειδή έχουμε παίκτες τους δόθηκε η άδεια».

Για τον Ζαχίντ: «Νομίζω δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βοηθήσει. Υπολογίζω κανονιά τον Ζαχίντ στην ομάδα και μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις. Τώρα για το μέλλον του κάθε παίκτη δεν μπορώ να ξέρω όμως υπολογίζεται κανονικά. Έχουμε μιλήσει για το πλάνο και δεν φάνηκε ότι θέλει κάτι άλλο».

Για τον Τάμαρι: «Εμείς θέλουμε τον Μούσα στην ομάδα, είναι ξεκάθαρο. Του έγινε μια πρόταση, περιμένουμε την απάντησή του. Δουλεύει εντατικά στις προπονήσεις και στις ατέλειες του. Κάθεται και μετά τις προπονήσεις και δουλεύει. Είναι καλό παιδί, και όπως σας είπα πριν στο ποδόσφαιρο όλα αλλάζουν. Εγώ θέλω να μείνει στην ομάδα και εύχομαι να ανανεώσει το συμβόλαιό του και να τον έχουμε στην ομάδα».

Τι πιστεύετε θα μείνει ή θα φύγει ο Τάμαρι: «Το τι πιστεύω δεν μπορώ να το πω αλλά το τι θέλω μπορώ να το πω και τον θέλω».

Για τον Νικόλα Ιωάννου: «Ο Νικόλας είναι κοντά μας τον υπολογίζουμε κανονικά αλλά ξαναλέω όπως όλες οι περιπτώσεις μπορούν να αλλάξουν πολλά από στιγμή σε στιγμή».

Για την ελλαδική αγορά: «Δεν παρασύρομαι από τις αγορές, είναι το πώς θα δω τον παίκτη. Στην Αργεντινή και την Βραζιλία δεν έχει πρωτάθλημα. Μπορεί να κλείσεις από την Ευρώπη και να σου έρθει τέλη Αυγούστου, μπορεί να πάρεις από την Αργεντινή και την Βραζιλία και να έχουν μεγάλη αποχή»

Για τον προϋπολογισμό: «Ξέρετε κανέναν προπονητή που να μην θέλει μεγαλύτερο μπάτζετ; Τι να κάνουμε, έτυχε σε μένα ο κλήρος. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν μειώσεις σε όλα, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Μπορούσα να συμπληρώσω το ρόστερ και χθες. Αλλά από την στιγμή που υπάρχει και το θέμα με την μείωση του μπάτζετ να είμαι δύο φορές προσεκτικός».

Για το μοντέλο λειτουργίας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει πλέον τεχνικός διευθυντής: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σκάουτερ, 2-3 άνθρωποι που παρακολουθούν και εξετάζουν τις παίκτες θέλουμε. Αυτοί επιλέγουν 4-5 παίκτες στα δεδομένα που θέλουμε και εγώ αποφασίζω. Πάντα υπάρχει στη συνέχεια η συζήτηση με τον πρόεδρο και ξεκινούμε διαπραγματεύσεις. Δεν μπορούμε πλέον να δίνουμε ανεξέλεγκτα λεφτά 600.000 ευρώ και 500.000 ευρώ και πρέπει να πηγαίνουμε με βάση τα οικονομικά δεδομένα που έχουμε».

Για την φιλοσοφία του: «Θέλω μια πιο γρήγορη ομάδα όχι μόνο σε ταχύτητα αλλά και σε σκέψη. Θέλω επίσης μια πολύ πιεστική ομάδα. Προσπαθώ να το περάσω πάντα στις ομάδες που πάω. Ξέρω τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν οι περισσότεροι παίκτες και προσπαθώ να περάσω τα δικά μου στοιχεία. Το νούμερο είναι η ταχύτητα στο τρόπο σκέψης και τον τρόπο παιχνιδιού. Πέρσι στερούσαμε στο συγκεκριμένο κομμάτι και θεωρώ πως με τις κινήσεις που θα κάνουμε θα το δούμε αυτό. Θέλω με τη βοήθεια των συνεργατών μου και των παικτών να παρουσιάζουμε καλό ποδόσφαιρο. Το αποτέλεσμα ασφαλώς κρίνει τα πάντα αλλά θεωρώ πως ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ θέλει να δει και καλό ποδόσφαιρο».

Για το αν έκλεισε ο κύκλος του ΑΠΟΕΛ: «Ο κύκλος είναι σχετικό. Για να πεις ότι έκλεισε ένας κύκλος θα πρέπει να πεις ότι υπήρχε ένας κορμός 7-8 ποδοσφαιριστών. Εμείς θέλουμε να ξαναχτίσουμε απ’ την αρχή. Το να αλλάζεις 12 παίκτες κάθε χρόνο δεν είναι κάτι που μπορεί να σου δώσει σταθερότητα. Δείτε την Μπάγερν, την Λίβερπουλ και άλλες ομάδες. Προόδευσαν γιατί δεν αλλάζουν πολλούς παίκτες. Το να αλλάζουμε 12 παίκτες κάθε χρόνο σημαίνει πως δεν τα κάναμε όλα σωστά. Σας θυμίζω πως οι επιτυχίες του ΑΠΟΕΛ με τον Γιοβάνοβιτς είχαν πάντα ένα βασικό κορμό. Πρέπει να γίνονται 3-4 κινήσεις σε κάθε μεταγραφική περίοδο θεωρώ. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα ρόστερ που να θέλει λίγες κινήσεις κάθε μεταγραφική περίοδο».

Αν σκέφτεται ότι ο ΑΠΟΕΛ αλλάζει συνεχώς προπονητές: «Δεν το βάζω αυτό στο μυαλό μου δεν λειτουργώ έτσι. Πάντα λειτουργώ με τη λογική ότι θα μείνω πολλά χρόνια. Είμαι επαγγελματίας, πρέπει να σκέφτομαι πως θα βοηθήσω το σύλλογο να εξελιχθεί. Αν θα μείνω ένα μήνα, ένα χρόνο, δέκα χρόνια είναι κάτι που δεν το αποφασίζω μόνο εγώ. Είναι και θέμα της διοίκησης. Εμείς οι προπονητές πρέπει να λειτουργούμε με τη λογική ότι θα μείνουμε πολλά χρόνια».
Για τα παιχνίδια του Europa League: «Θα είναι περίεργο και δύσκολο. Τα μονά παιχνίδια ευνοούν τις ομάδες που δεν είναι οι δυνατές. Σε ένα παιχνίδι μπορούμε να νικήσουμε και εμείς την Μπαρτσελόνα. Αλλά συνήθως στα δύο παιχνίδια, ο δυνατός θα κερδίσει. Αλλά πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Για να υπάρχει ποδόσφαιρο πρέπει να λειτουργήσουμε έτσι. Για εμάς όμως δεν είναι καλό αυτό με τα μονά παιχνίδια».
Για την πίεση για ευρωπαϊκή διάκριση: «Η πίεση υπάρχει όπως και να είναι τα δεδομένα. Είναι διαφορετικό να ετοιμάζεις μια ομάδα με μεγαλύτερο μπάτζετ και άλλο με μικρότερο. Ψάχνω να βρω τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές και ίσως να έχουμε μικρότερο ρόστερ αλλά ποιοτικό και καλό».
Για τους νεαρούς: «Στην προηγούμενη μου θητεία ήταν μικροί ο Αντωνιάδης και ο Οικονομίδης. Τώρα υπάρχουν άλλα παιδιά. Αν υπάρχει ένα ταλαντούχο παιδί και έχει στοιχεία ακόμη και στα 16-17 πρέπει να τον φέρεις στην ομάδα για να είναι έτοιμος σε 1-2 χρόνια. Γίνεται καλή δουλειά στις ακαδημίες και θέλω τους ταλαντούχους να τους φέρω κοντά μου, να τους βοηθήσω να εξελιχθούν και είτε είμαι εγώ είτε άλλος να είναι εκεί και να βοηθήσουν. Στην Ελλάδα έχω εμφανίσει αρκετούς παίκτες. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές 16-17 ετών στην ακαδημία που μπορούν σε 1-2 χρόνια να είναι έτοιμοι. Πρέπει να τους αξιοποιήσουμε».
Για το νέο πρωτάθλημα: «Περιμένω ένα πολύ ενδιαφέρον πρωτάθλημα. Από πέρσι έδειξαν Ομόνοια και Ανόρθωση ότι έχουν επανέλθει. Υπάρχει ο Απόλλωνας, η ΑΕΚ, η ΑΕΛ, η Πάφος που πιστεύω θα έρθει σιγά σιγά στο πάνω γκρουπ. Περιμένω ένα ανταγωνιστικό και δύσκολο πρωτάθλημα. Τις εποχές που περιμέναμε ότι οι μεγάλες θα είναι αήττητες ή με μια ήττα, πρέπει να τις ξεχάσουμε. Θα υπάρχουν δυσκολίες. Βλέπουμε την Ομόνοια ότι ήρθε, δεν θα κάνει πολλές αλλαγές στο ρόστερ της, θα έχει συνοχή».