Έχασε στο τσακ το μετάλλιο ο Κοντίδης, πήρε την τέταρτη θέση!

Η προσπάθεια του Παύλου Κοντίδη να φέρει στην Κύπρο το δεύτερο της μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες δεν στέφθηκε με επιτυχία, όμως παράλληλα μας γεμίζει με περηφάνια.

Ο ιστιοπλόος μας δεν κατάφερε για λεπτομέρειες να ανέβει στο βάθρο για δεύτερη φορά μετά το 2012 στο Λονδίνο όπου πήρε το αργυρό, καθώς στην κούρσα μεταλλίων τερμάτισε έκτος και διατηρήθηκε στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης.

Ο Κροάτης Στιπάνοβιτς με την τέταρτη του θέση ξεπέρασε τον Τόμασγκαρντ και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, αφήνοντας τον Νορβηγό (7ος στην κούρσα μεταλλίων) στο χάλκινο. Ο Γουερν είχε εξασφαλίσει από την Παρασκευή το χρυσό.

1. Ματ Γουερν 53
2. Τόντσι Στιπάνοβιτς 82
3. Χέρμαν Τόμασγκαρντ 85
4. Παύλος Κοντίδης 88

Στην κούρσα μεταλλίων ο Κοντίδης ήταν εξ αρχής εκτός πεντάδας, ενώ πέρασε τη δεύτερη σημαδούρα τελευταίος από τους δέκα αθλητές. Στη συνέχεια άλλαξε τακτική, πέρασε δεξιότερα από όλους τους ιστιοπλόους και έχοντας αναπτύξει τη μεγαλύτερη ταχύτητα από τους υπόλοιπους, έκανε την αντεπίθεσή του. Πέρασε ένατος την τρίτη σημαδούρα, έκτος την τέταρτη και παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι τον τερματισμό.

Το μετάλλιο δεν ήταν πολύ μακριά… Ο Κοντίδης θα εξασφάλιζε το χάλκινο εάν τερμάτιζε μια θέση πιο πάνω (5ος) και ο Τόμασγκαρντ μια θέση πιο κάτω (8ος αντί 7ος), όμως με τα αν δεν γράφεται ιστορία.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζουν συγχαρητήρια στον αθλητή μας που απέδειξε ξανά πως παραμένει ένας από τους κορυφαίους ιστιοπλόους στον κόσμο. Και η τέταρτη θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παρότι δεν συνοδεύεται από μετάλλιο, αποτελεί τεράστια επιτυχία για τον κυπριακό αθλητισμό.

Η εξέλιξη της κούρσας μεταλλίων:

-Ο Παύλος τερμάτισε έκτος και έμεινε εκτός μεταλλίων, παίρνει την τέταρτη θέση με 88 βαθμούς ποινής. Αργυρός ο Στιπάνοβιτς που τερμάτισε τέταρτος και πήγε στους 82, χάλκινος ο Τόμασγκαρντ που τερμάτισε έβδομος και πήγε στους 85.

-Περνά έκτος την τελευταία σημαδούρα ο Κοντίδης, κατευθύνονται προς τον τερματισμό οι ιστιοπλόοι.

-Ανέβηκε έβδομος και κινείται αρκετά γρήγορα ο Κοντίδης.

-Περνάει ένατος την τρίτη σημαδούρα ο Παύλος. Πλησιάζουμε προς το τέλος και οι πιθανότητες για μετάλλιο μειώνονται. Τίποτα δεν τελείωσε πάντως.

-Ο Κοντίδης αλλάζει κατεύθυνση και αυτή τη στιγμή έχει τη μεγαλύτερη ταχύτητα από όλους. Τώρα είναι η ώρα της αντεπίθεσης, μακάρι να του βγει!

-Τελευταίος πέρασε ο ιστιοπλόος μας τη δεύτερη σημαδούρα. Ακόμη υπάρχουν όμως οι ελπίδες για μετάλλιο.

-Ο Κοντίδης πέρασε έκτος την πρώτη σημαδούρα, αλλά οι αποστάσεις είναι μικρές (μόλις 22″ πίσω από τον πρώτο).

-Έγιναν ξανά ένα γκρουπ, με τον Παύλο να είναι εκτός πεντάδας αν και αυτό προς το παρόν δεν λέει τίποτα.

-Μοιράστηκαν σε δύο γκρουπ οι αθλητές. Ο Κοντίδης και άλλοι έξι πάνε από αριστερά, οι υπόλοιποι τρεις από τα δεξιά. Πλησιάζουν στην πρώτη σημαδούρα οι ιστιοπλόοι.

-Ξεκίνησε η κούρσα μεταλλίων! Καλή επιτυχία Παύλο!

-Μετά από μικρή καθυστέρηση, οι ιστοπλόοι στήνονται και η κούρσα αρχίζει στις 08:43, δηλαδή δέκα λεπτά μετά την προκαθορισμένη ώρα.

-Τελευταίες ετοιμασίες για τους ιστιοπλόους, έμειναν λιγότερα από πέντε λεπτά για την εκκίνηση.

H διαδρομή της κούρσας:

  • Eκκίνηση στις 08:33

Η κατάταξη πριν από την κούρσα μεταλλίων:

1. Ματ Γουερν (Αυστραλία) 49
2. Χέρμαν Τόμασγκααρντ (Νορβηγία) 71
3. Τόντσι Στιπάνοβιτς (Κροατία) 74
4. Παύλος Κοντίδης (ΚΥΠΡΟΣ) 76
5. Φίλιπ Μπουλ (Γερμανία) 85
6. Ρόμπερτ Σεντ (Βραζιλία) 86
7. Γεμίν Χα (Κορέα) 88
8. Σαμ Μιτς (Νέα Ζηλανδία) 89
9. Ζαν Μπατίστ Μπερνάζ (Γαλλία) 90
10. Κάρλε Τάπερ (Φινλανδία) 93