Κούμας για VAR, διατησία και ξένους: «Δεν μπορώ να κλείνω τα μάτια…»

Για την εφαρμογή του VAR στο κυπριακό ποδόσφαιρο και γενικότερα την κυπριακή διαιτησία μίλησε ανάμεσα σε άλλα ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας.

Δείτε επίσης:

Ομιλία Κούμα: «Νιώθω ήσυχος με τη συνείδησή μου παρά τις προσβολές»

Αφότου επανέλαβε πως το Video Assistant Referee δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί από το ξεκίνημα της σεζόν και θα ενσωματωθεί στον β’ γύρο, ο Κούμας ανέφερε πως σκοπός δεν είναι να αντικατασταθεί ο Κύπριος διαιτητής, αλλά η απόφαση λήφθηκε λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην κυπριακή διαιτησία.

Μάλιστα τόνισε ότι δεν αμφισβητεί τις προθέσεις των διαιτητών μας αλλά δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε λάθη που και οι ίδιοι παραδέχονται πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, αναφερεόμενος ακολούθως στους ξένους ρεφ.

Αναλυτικά η αναφορά του Κούμα στο VAR και την κυπριακή διαιτησία:

Μπαίνουμε σε μια χρονιά με μια σημαντική πρόκληση, πρόκειται για την εισαγωγή του VAR στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών δεν μας επιτρέπουν την εισαγωγή του συστήματος από την έναρξη του Πρωταθλήματος. Ωστόσο αυτό αναμένεται να συμβεί κατά το  δεύτερο γύρο και αφού ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες προετοιμασίες. Αυτό προβλέπει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος και μια σκληρή δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους.

Συνεχίζουμε μεθοδικά να εργαζόμαστε σε αυτό το ζήτημα και πιστεύουμε πως θα καταφέρουμε τους στόχους μας. Το VAR θα στηρίξει τον Κύπριο διαιτητή και θα βοηθήσει στην προσπάθεια κατά της προκατάληψης. Πρόκειται για ένα εργαλείο και όχι για αντικατάσταση του διαιτητή. Δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από τις λέξεις, δεν το έκανα ποτέ.

Αναγκαστήκαμε να στραφούμε προς το VAR, παρόλο που γνωρίζουμε και αναμένουμε σοβαρά τεχνικά και άλλα προβλήματα, αλλά ήταν η επιλογή μας, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, σ’ ότι αφορά τη διαιτησία.

Επιμένω να δηλώνω πως δεν αμφισβητώ τις προθέσεις των Κύπριων διαιτητών, ούτε τις δυνατότητες τους. Ωστόσο, δεν μπορώ να κλείνω τα μάτια σε λάθη, τα οποία και οι ίδιοι παραδέχονται, πως δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά.

Κάπως έτσι φτάσαμε και στους ξένους διαιτητές, κατά την περσινή χρονιά, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε την κυπριακή διαιτησία και όχι να την αντικαταστήσουμε.

Μαζί με τους συνεργάτες μου στην ηγεσία της ΚΟΠ διαισθανόμαστε πως πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, για την αναγέννηση της κυπριακής διαιτησίας και την ανάδειξη νέων διαιτητών, οι οποίοι μαζί με τους παλαιούς, θα αποτελούν μια αξιόμαχη διαιτητική δύναμη στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Αυτό αποσκοπούν και οι κινήσεις που έχουμε κάνει ως ΚΟΠ και τις οποίες θα συζητήσουμε σε λίγο. Οι αποφάσεις που λάβαμε στοχεύουν ακριβώς στην εξειδικευμένη εκπαίδευση και προετοιμασία των διαιτητών από κάτω προς τα πάνω. Αναζητήσαμε τις καλύτερες λύσεις και κάναμε τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό. Η διαιτησία είναι ο καθρέφτης του ποδοσφαίρου και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για βελτίωση.