ΚΟΑ-ΑΣΥΑ με αφορμή το περιστατικό με Έρικσεν: «O αθλητισμός δεν θεωρείται αιτία»

Με αφορμή το περιστατικό του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν, ο ΚΟΑ και το ΑΣΥΑ εξέδωσαν ανακοίνωση, θέλοντας να μεταφέρουν το μήνυμα ότι ασφαλέστερη δικλείδα είναι η έκδοση δελτίων Υγείας.

Η ανακοίνωση:

«Αναφορικά με το πρόσφατο ιατρικό περιστατικό του Διεθνούς Δανού Ποδοσφαιριστή Christian Eriksen, ο  Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ) & το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας Αθλητών (ΑΣΥΑ) επιθυμεί να πληροφορήσει το φίλαθλο κοινό ότι η ασφαλέστερη δικλείδα όσον αφορά την υγεία των αθλουμένων που ασχολούνται με τον ανταγωνιστικό αθλητισμό, είναι η έκδοση Δελτίου Υγείας Αθλητών ΚΟΑ.

Η συστηματική άσκηση προάγει την υγεία, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την κοινωνικοποίηση του ατόμου και ο αθλητισμός δεν θεωρείται αιτία ενός τέτοιου επεισοδίου και ούτε θέτει σε κίνδυνο την ζωή των αθλουμένων. Είναι κατανοητό ότι το πρόσφατο περιστατικό και τα νοσήματα που πιθανό να οδηγήσουν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο (ΑΚΘ) σε αθλητές/τριες,  δεν δίνουν συνήθως συμπτώματα και η εκδήλωση τους δημιουργεί  απορία, ανησυχία και συχνά φόβο.

Η ορθή εφαρμογή της προληπτικής ιατρικής και του προ – αθλητικού ελέγχου είναι απαραίτητη προϋπόθεση σε κάθε άτομο που σκοπεύει να ασχοληθεί συστηματικά με την άσκηση και τον αθλητισμό.

Το Δελτίο Υγείας Αθλητών ΚΟΑ πρέπει να εκδίδεται πριν την έναρξη οποιασδήποτε αθλητικής δραστηριότητας και η κατοχή Δελτίου Υγείας σε ισχύ είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ για τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις αγωνιστικού χαρακτήρα που διοργανώνονται από αναγνωρισμένες Αθλητικές Ομοσπονδίες».