Η ΚΟΠ οφείλει να συναισθανθεί την αγανάκτηση των ποδοσφαιριστριών

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ»

της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Κυριακής 10/11)

Είναι κατανοητό να αισθάνονται εκτεθειμένοι στην ΚΟΠ από την ενέργεια των ποδοσφαιριστριών της Εθνικής Γυναικών στον αγώνα με τη Φινλανδία. Τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα «υπάγονται» στην ομοσπονδία. Στον τελευταίο αγώνα με τη Φινλανδία, όπως υποστήριξε η ΚΟΠ με ανακοίνωσή της, οι ποδοσφαιρίστριες χωρίς να ενημερώσουν την ομοσπονδία πρόσθεσαν από μόνες τους επιπλέον σύνθημα καμπάνιας που αφορούσε το Equal Game (ισότιμο παιχνίδι). Οι διεθνείς παίκτριες μάλιστα σχημάτισαν και το σήμα της ισότητας στο χέρι τους. Σύμφωνα με την ΚΟΠ οι ενέργειες ήταν εκτός του πλαισίου των συμφωνηθέντων μεταξύ των δύο ομοσπονδιών και ενάντια στο πρωτόκολλο της UEFA.

Ταυτόχρονα, όμως, στην ΚΟΠ πρέπει να προβληματιστούν γιατί έφτασαν σε αυτό το σημείο οι διεθνείς παίκτριες, να διαμαρτυρηθούν δηλαδή δημόσια για την ανισότητα που βιώνουν. Ως εκ τούτου η ΚΟΠ οφείλει να απαντήσει και για την ουσία του ζητήματος, ανάμεσα σε άλλα, να πάρει θέση για παράδειγμα για το αν ισχύει αυτό το μεγάλο οικονομικό χάσμα στις απολαβές μεταξύ των μελών της Εθνικής Ανδρών και της Εθνικής Γυναικών και, αν ναι, τι σκοπεύει να πράξει για να αποκατασταθούν οι ισορροπίες. Διότι αυτό είναι που ενδιαφέρει τον κόσμο. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΠΑΣΠ, «η ΚΟΠ ήταν ενήμερη για το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι ποδοσφαιρίστριες, αλλά αγνόησε τόσο τον ΠΑΣΠ όσο και τις ίδιες για συνάντηση και συζήτηση ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της διάκρισης των φύλων». Αληθεύει, λοιπόν, κάτι τέτοιο; Αγνόησε και τις ίδιες; Διότι, αν αληθεύει, η ομοσπονδία οφείλει να κάνει τη δική της αυτοκριτική και να συναισθανθεί την αγανάκτηση των ποδοσφαιριστριών, οι οποίες σύμφωνα με τον ΠΑΣΠ λαμβάνουν κάτω από το 15% του αντίστοιχου ποσού ημερήσιου επιδόματος που παίρνουν οι άνδρες διεθνείς για την παρουσία τους στην Εθνική ομάδα.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ξεχωρίζει τα παιδιά της η ΚΟΠ;

Είμαστε βέβαιοι ότι η ομοσπονδία θα εξετάσει σοβαρά το θέμα των απολαβών αν υπάρχει τέτοια μεγάλη διαφορά με τους άνδρες διεθνείς. Εξάλλου, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας πολύ συχνά στις δηλώσεις του αναφέρεται με υπερηφάνεια στις Εθνικές ομάδες, άλλωστε αποτελεί όνειρο για τον ίδιο η δημιουργία αθλητικού κέντρου για τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα, το οποίο θα ανεγερθεί στον Κόρνο. Ωστόσο, οι καλές προοπτικές για την Εθνική Γυναικών δημιουργούνται και με τα υπόλοιπα εφόδια που πρέπει να της προσφερθούν. Η ποδοσφαιρίστρια Ξένια Γεωργίου, μιλώντας τις προάλλες στο ραδιόφωνο του Πολίτη 107.6, έφερε και το παράδειγμα της Αργεντινής: «Πρόσφατα η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αργεντινής έδωσε το κίνητρο κάποιες παίκτριες να πληρώνονται με ένα σταθερό μηνιαίο ποσό. Μιλάμε για αυτές που είναι διεθνείς. Αυτό για εμένα είναι μεγάλο κίνητρο, αρχίζει από κάπου και αυτό τα λέει όλα».