Η φιλοσοφία του Μπεργκ ξεπερνάει τον θρίαμβο…

Δεν είναι ο πρώτος προπονητής που υποσχέθηκε νίκες και επιτυχίες και παράλληλα ανάδειξη νεαρών παικτών. Αυτό ίσως να είπαν αρκετοί κατά την παρουσίαση του Χένινγκ Μπεργκ τον Ιούνιο του 2019.

«Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι ομάδες θέλουν να κερδίζουν και ταυτόχρονα να αναδεικνύουν παίκτες από την ακαδημία τους» (12/6/2019). Τα λόγια του Μπεργκ βλέπουμε να υλοποιούνται όλο και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου.

Αναμφισβήτητα, τα θετικά αποτελέσματα, οι τίτλοι και οι ευρωπαϊκές επιτυχίες μεγαλώνουν έναν σύλλογο και δείχνουν και τη δουλειά του προπονητή. Η φιλοσοφία, όμως, του Μπεργκ ξεπερνάει τον θρίαμβο εντός γηπέδου. H φιλοσοφία του έχει να κάνει με τη λειτουργία ολόκληρης της Ομόνοιας. Από την ανάδειξη νεαρών… μέχρι και το χειροκρότημα μετά από μια χαμένη ευκαιρία. Είναι σημαντικές οι επιτυχίες. Το ίδιο όμως -και ίσως πιο σημαντικό- είναι το υπόβαθρο που δημιουργεί σε μια ομάδα ένας προπονητής.

Αλήθεια, πόσοι προπονητές οι οποίοι πέρασαν από την Κύπρο έβαλαν θεμέλια για το μέλλον; Πόσοι έχουν αλλάξει τη γενικότερη φιλοσοφία μιας ομάδας για το πώς πρέπει να βλέπει το ποδόσφαιρο; Το έργο που αφήνει ένας προπονητής δεν περιορίζεται μόνο στις επιτυχίες. Η επιτυχία ή η αποτυχία άλλωστε μπορεί να είναι προϊόν συγκυρίας.

Ευτυχώς για την Ομόνοια ο Μπεργκ πήρε εκείνα τα αποτελέσματα στην περσινή χρονιά τα οποία ώθησαν τον κόσμο να τον περιβάλει με εμπιστοσύνη. Αν αυτό δεν συνέβαινε, γνωρίζοντας ότι στην Κύπρο η πίεση που ασκεί η κερκίδα ορίζει πολλές φορές την τύχη των προπονητών, η Ομόνοια θα μπορούσε να χάσει έναν άξιο προπονητή και το κυπριακό ποδόσφαιρο ένα άτομο που συμβάλλει στη γενικότερη εξέλιξή του.

Ευτυχώς όμως ο Μπεργκ είναι εδώ. Και δείχνει σε όλους μας τον δρόμο…

Προηγούμενο άρθροΤο κενό του Ανουάρ και το τελευταίο χαρτί του Ουζουνίδη
Επόμενο άρθροΤο πλάνο και οι σκέψεις του Τιμούρ ενόψει ΑΠΟΕΛ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ
Κατάγεται από τη Λεμεσό. Αποφοίτησε από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Εργάζεται στον ΠΟΛΙΤΗ από το 2003. Από μικρός ήταν με μια μπάλα στα πόδια και το μεγάλο του όνειρο ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής. Δεν κατάφερε, όμως, να το εκπληρώσει. Εντούτοις βρίσκεται κοντά στο άθλημα υπό την ιδιότητα του αθλητικού συντάκτη κι αυτό… απαλύνει τον πόνο του! Μπορεί να μην εκπλήρωσε τη μεγάλη του επιθυμία, όμως κατάφερε να αγωνιστεί στο «Old Trafford» σε ένα τουρνουά μαζί με άλλους συναδέλφους από διάφορες χώρες. Στο «Θέατρο των Ονείρων» έζησε για λίγο το δικό του όνειρο. Ας είναι!