Η FA δείχνει τον δρόμο… θα ακολουθήσει κανείς;

Η Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου το 2018 ανέλαβε μια πρωτοβουλία που στόχο είχε να αναδείξει το στοιχείο της διαφορετικότητας στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Απώτερος σκοπός, η κοινωνία να γίνει πιο δεκτική στο διαφορετικό, το «άλλο».

Τον Οκτώβριο του 2020 ανακοίνωσε την υιοθέτηση νέου κώδικα διαφορετικότητας, ώστε να διασφαλίσει πως το ποδόσφαιρο εκπροσωπεί τη σύγχρονη αγγλική κοινωνία και δεν αποδέχεται τον οποιασδήποτε μορφής ρατσισμό. Όλα αυτά δεν θα είχαν καμία σημασία αν η ομοσπονδία έμενε στη θεωρία, αν αρκείτο δηλαδή σε ανακοινώσεις για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και κατά του ρατσισμού.

Ωστόσο, όταν τον περασμένο Νοέμβριο ο πρόεδρος της FA Γκρεγκ Κλαρκ προέβη σε ρατσιστικά σχόλια στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, αναγκάστηκε να ζητήσει αμέσως συγγνώμη και η απολογία του διαδόθηκε από την FA στα ΜΚΔ, ενώ ο ίδιος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί εξαιτίας της κοινωνικής κατακραυγής. Η ομοσπονδία δεν αρκέστηκε στο να κάνει αποδεκτή την παραίτηση και να διορίσει τον επόμενο επικεφαλής της, αλλά προέβη σε μια συμβολική κίνηση που δείχνει προς την κατεύθυνση της ισότητας και της εξάλειψης των διακρίσεων.

Ανακοίνωσε, λοιπόν, πριν από λίγες μέρες για το ανώτατο αξίωμά της το όνομα της Ντέμπι Χιούιτ. Όπως λέχθηκε τις τελευταίες ημέρες, πρόκειται για την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της FA στην 158χρονη ιστορία της, γεγονός πολύ σημαντικό καθώς τίθεται επικεφαλής ενός θεσμού που ασχολείται με ένα ανδροκρατούμενο άθλημα. Ωστόσο, περισσότερη σημασία έχει η συνέπεια από πλευράς ομοσπονδίας, η οποία έχει θέσει έναν στόχο και τον υπερασπίζεται με πράξεις, όχι με ανακοινώσεις κάθε φορά που υπάρχει μια επέτειος κατά των διακρίσεων.

Σόνια Παναγιώτου