Η εμπάθεια, η ανεπάρκεια και ο πάτος… Ποιος άραγε ευθύνεται;

Η αμφισβήτηση για τις ικανότητες των ρέφερι από μερίδα του κόσμου υπάρχει εδώ και χρόνια, όπως και η κριτική που ασκείται από τους δημοσιογράφους για σειρά αποφάσεών τους. Ωστόσο, στη φετινή χρονιά η αμφισβήτηση προέρχεται σε μεγάλο βαθμό και από την ίδια την ΚΟΠ και συγκεκριμένα από υψηλόβαθμα στελέχη της. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν τρεις αξιωματούχοι της ομοσπονδίας εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την απόδοση των διαιτητών.

Είναι οι Φοίβος Βάκης (γενικός γραμματέας) και Γιώργος Φαντάρος (βοηθός γενικός γραμματέας). Ακόμη και ο Χάρης Λοΐζίδης (αναπληρωτής πρόεδρος) αναφέρθηκε στη διαιτησία. O πρώτος έκανε λόγο για εμπάθεια του Γιώργου Νικολάου προς τον Απόλλωνα, ο δεύτερος δήλωσε ότι έχει στοιχεία «που δείχνουν ότι δυστυχώς η ανεπάρκεια της κυπριακής διαιτησίας αλλοιώνει ουσιαστικά τα αποτελέσματα», ενώ ο τρίτος αναφερόμενος στον Νικόλα Νεοκλέους είπε ότι «έχει πιάσει πάτο. Στο τέλος αυτός και οι όμοιοί του θα μας καταστρέψουν και το VAR». Και οι όμοιοί του, δηλαδή δεν είναι ο μόνος.

Θα μου πείτε ότι οι προαναφερθέντες αντέδρασαν για να προασπίσουν τα συμφέροντα των ομάδων που εκπροσωπούν, παρότι ο κ. Φαντάρος ήταν έντονος γενικότερα για το θέμα διαιτησία και σε περιπτώσεις που δεν αγωνιζόταν η Νέα Σαλαμίνα. Είτε, όμως, προβαίνουν σε δηλώσεις με σκοπό να υψώσουν ασπίδα προστασίας στις ομάδες τους είτε όχι, αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχει παραδοχή μιας κατάστασης. Εφόσον, λοιπόν, είναι τέτοια η αμφισβήτηση για τη διαιτησία από τους αξιωματούχους του κυπριακού ποδοσφαίρου, οι ίδιοι έπρεπε να γνωρίζουν ότι έχουν και την υποχρέωση να βρουν λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Βασικά, οι τοποθετήσεις τους έρχονται να ενισχύσουν και να επιβεβαιώσουν την άποψη που έχουν οι φίλαθλοι ότι μερικοί διαιτητές δεν έχουν επάρκεια ικανοτήτων ή ότι κάποιοι μεροληπτούν έναντι συλλόγων. Ο κόσμος όμως περιμένει από τους προαναφερθέντες και τα υπόλοιπα στελέχη της ΚΟΠ να βρουν λύσεις, όχι απλώς να κάνουν διαπιστώσεις. Κάποιοι φέρουν ευθύνη για το επίπεδο της διαιτησίας, καθώς εδώ και χρόνια φαινόταν ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο υπόβαθρο για την ανέλιξη διαιτητών.

Οι ευθύνες βαραίνουν τους παράγοντες που λαμβάνουν αποφάσεις για το κυπριακό ποδόσφαιρο, οι οποίοι τόσα χρόνια δεν κατάφεραν να επανδρώσουν τη διαιτησία με νέους, ταλαντούχους, επαρκείς και έμπιστους ρέφερι. Διότι ξέρουν πολύ καλά ότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται δεν είναι σημερινά. Είναι καλή η παραδοχή, λοιπόν, αλλά δεν αρκεί. Ο κόσμος προτιμά κυρίως οι αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου να πράττουν και όχι μόνο να αναγνωρίζουν τα προβλήματα…

Προηγούμενο άρθροΤο απίστευτο video της Ρεάλ για τα γενέθλιά της!
Επόμενο άρθροΤο «πρώτο βιολί» της ΑΕΛ!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ
Κατάγεται από τη Λεμεσό. Αποφοίτησε από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Εργάζεται στον ΠΟΛΙΤΗ από το 2003. Από μικρός ήταν με μια μπάλα στα πόδια και το μεγάλο του όνειρο ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής. Δεν κατάφερε, όμως, να το εκπληρώσει. Εντούτοις βρίσκεται κοντά στο άθλημα υπό την ιδιότητα του αθλητικού συντάκτη κι αυτό… απαλύνει τον πόνο του! Μπορεί να μην εκπλήρωσε τη μεγάλη του επιθυμία, όμως κατάφερε να αγωνιστεί στο «Old Trafford» σε ένα τουρνουά μαζί με άλλους συναδέλφους από διάφορες χώρες. Στο «Θέατρο των Ονείρων» έζησε για λίγο το δικό του όνειρο. Ας είναι!