Η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος και οι αλλαγές που επιβάλλονται στο κύπελλο

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες κατά πόσο θα πρέπει να διατηρηθούν οι 14 ομάδες στην πρώτη κατηγορία ή να μειωθούν στις 12. Και όλα αυτά, με στόχο να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος. Το ζήτημα, βέβαια, είναι το πότε πρέπει να ισχύσουν οι όποιες αλλαγές, ανεξάρτητα αν κάποιος είναι υπέρ των 12 ή των 14 ομάδων. Φέτος, λοιπόν, έχουμε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά και συγκλονιστικά πρωταθλήματα των τελευταίων χρόνων, τόσο στο πάνω διάζωμα όσο και στο κάτω.

Για πολλούς, το πιο ανταγωνιστικό. Και όλα αυτά με 14 ομάδες. Θυμίζω ότι τα προηγούμενα χρόνια, η πλειοψηφία των παραγόντων υποστήριζε πως μόνο με 12 ομάδες θα είχαμε στην Κύπρο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Κάποιοι, μάλιστα, ζητούσαν τη μείωση των ομάδων σε 10… Είτε με 14, είτε με 12, είτε με 10 ομάδες, το πρωτάθλημά μας θα είναι ανταγωνιστικό μόνο εάν οι ομάδες κάνουν καλό προγραμματισμό και γίνουν ανταγωνιστικές, με τις διαφορές μεταξύ τους να είναι μικρές. Όπως συμβαίνει φέτος. Δεν έχει τόση σημασία ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν στην πρώτη κατηγορία.

Μεγαλύτερη σημασία έχει τα σωματεία μας να μπορούν να «κτίσουν» ανταγωνιστικές ομάδες, ώστε να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα, τόσο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και για τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη, όσο και για τη μάχη αποφυγής της διαβάθμισης. Αυτό που επιβάλλεται να αλλάξει, κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι ο τρόπος διεξαγωγής του κυπέλλου.

Ένας θεσμός που κατάντησε παρωδία με τον τρόπο διεξαγωγής του, αφού υπάρχουν ομάδες (οι λεγόμενες μεγάλες) που με δύο προκρίσεις μπορούν να βρεθούν… στον τελικό. Το έχουμε γράψει χιλιάδες φορές, η ΚΟΠ θα πρέπει να υιοθετήσει τον τρόπο διεξαγωγής του αγγλικού κυπέλλου (FA Cup). Όλες οι ομάδες στο ίδιο καζάνι από τη φάση των «32», χωρίς διαχωρισμό «ισχυρών» και «ανίσχυρων» στην κλήρωση και μονοί αγώνες μέχρι τα ημιτελικά. Μόνο έτσι θα καταλάβουμε κύπελλο και στην Κύπρο.