Γυρίζουμε σελίδα

Σήμερα πραγματοποιείται η κλήρωση για το Πρωτάθλημα CYTA 2020/21

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου πραγματοποιεί το μεσημέρι (12:00) στο αμφιθέατρο της Cyta την κλήρωση του πρωταθλήματος για τη σεζόν 2020-2021.

Μετά από μια περιπετειώδη άνοιξη και τελικά ένα καλοκαίρι χωρίς εγχώριο ποδόσφαιρο, λόγω της απόφασης για διακοπή της σεζόν 2019-2020 εξαιτίας της πανδημίας της νόσου COVID-19, από σήμερα γυρίζουμε σελίδα και περνάμε στη σεζόν 2020-21.

Με την ευχή και την ελπίδα να μην ζήσουμε ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά γενικότερα ως ανθρωπότητα και ως κοινωνία.

Το σύστημα διεξαγωγής

Το Πρωτάθλημα Cyta 2020-2021 θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 14 ομάδων σε δύο φάσεις και είναι προγραμματισμένο να αρχίσει το Σαββατοκύριακο 22-23 Αυγούστου. Η σειρά των αγώνων για την πρώτη φάση θα καθοριστεί από τη σημερινή κλήρωση.

Το ημερολογιακό πρόγραμμα του πρωταθλήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΠ την 1η Ιουνίου, θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού πρώτα καθοριστεί το καλεντάρι της UEFA για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Στόχος είναι το Πρωτάθλημα Cyta να ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου 2021, αφού στις αρχές Μαΐου η Κύπρος θα διοργανώσει την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παίδων U17 της UEFA.

Όλα αυτά φυσικά στη λογική ότι δεν θα μας χτυπήσει και πάλι την… πόρτα ο κορωνοϊός, αφού σε μια τέτοια περίπτωση τα πάντα θα ανατραπούν. Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στις ζωές μας…

Πρώτη φάση

Στην πρώτη φάση οι αγώνες του πρωταθλήματος είναι διπλοί και θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, εντός και εκτός έδρας, με τον γνωστό παραδοσιακό τρόπο. Μετά τη λήξη της πρώτης φάσης οι δύο τελευταίες ομάδες στον πίνακα κατάταξής θα διαβαθμίζονται αυτόματα στη Β’ Κατηγορία. Οι υπόλοιπες 12 ομάδες θα διαχωρίζονται ανάλογα με τη θέση κατάταξης στον πίνακα του πρωταθλήματος σε δύο ομίλους των έξι ομάδων. Οι πρώτες έξι ομάδες θα αποτελούν τον α’ όμιλο και οι δεύτερες έξι ομάδες τον β’ όμιλο.

Δεύτερη φάση

Στη δεύτερη φάση του πρωταθλήματος, για κάθε όμιλο ξεχωριστά θα διεξάγονται διπλοί αγώνες στις έδρες των διαγωνιζόμενων ομάδων. Για τον α’ όμιλο θα διεξάγονται αγώνες για την κατάταξη των ομάδων στις θέσεις 1 μέχρι 6  και στον β’ όμιλο για την κατάταξη των ομάδων στις θέσεις 7 μέχρι 12. Όλες οι ομάδες, ανεξάρτητα από τον όμιλο στον οποίο θα αγωνιστούν, θα διατηρούν τους βαθμούς που έχουν  κερδίσει στην πρώτη φάση του πρωταθλήματος.

Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων της δεύτερης φάσης του Πρωταθλήματος Cyta θα διαβαθμίζονται πέραν των δύο ομάδων που διαβαθμίστηκαν αυτόματα με το τέλος της α’ φάσης, και οι δύο τελευταίες ομάδες από τον τελικό πίνακα κατάταξης του β’ ομίλου. Οι δύο αυτές ομάδες την περίοδο 2021-2022 θα αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας.

Χωρίς φρένο…

Συνοπτικά, θα έχουμε 26 αγωνιστικές για τις 14 ομάδες στην πρώτη φάση και άλλες 10 αγωνιστικές για τις 12 ομάδες στη δεύτερη βάση, δηλαδή συνολικά 36 αγωνιστικές. Είναι δεδομένο πως για να βγουν όλες αυτές οι υποχρεώσεις (να μην ξεχνάμε επίσης και τα παιχνίδια του κυπέλλου, αλλά και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με πιθανή συμμετοχή ομάδων μας σε ομίλους) θα έχουμε και… εμβόλιμη δράση, δηλαδή Τρίτες, Τετάρτες και Πέμπτες.

Ομάδες και έδρες

Κατ’ αλφαβητική σειρά οι 14 ομάδες που θα λάβουν μέρος στο φετινό πρωτάθλημα είναι οι εξής (σε παρένθεση τα στάδια για τους εντός έδρας αγώνες τους): ΑΕΚ Λάρνακας (ΑΕΚ Arena), ΑΕΛ (Τσίρειο), Ανόρθωσις Αμμοχώστου («Αντώνης Παπαδόπουλος»), ΑΠΟΕΛ (ΓΣΠ), Απόλλων (Τσίρειο), Δόξα Κατωκοπιάς (Μακάρειο), Εθνικός Άχνας (Δασάκι), Ένωσις Νέων Παραλιμνίου («Τάσος Μάρκου»), Ερμής Αραδίππου («N. Papas Group Αμμόχωστος Επιστροφή»), Καρμιώτισσα Πάνω Πολεμιδιών («Στέλιος Κυριακίδης»), Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου («N. Papas Group Αμμόχωστος Επιστροφή»), Ολυμπιακός Λευκωσίας (Μακάρειο), Ομόνοια (ΓΣΠ), Πάφος («Στέλιος Κυριακίδης»).