Γροθιές, αγκωνιές, κτύπημα με το κεφάλι... Ποιος θα σταματήσει αυτό το μίσος;

ΓΗΠΕΔΟ

Δημοσιευτηκε:

Γροθιές, αγκωνιές, κτύπημα με το κεφάλι... Ποιος θα σταματήσει αυτό το μίσος;

Είναι σημαντικά τα γκολ, οι νίκες, το αποτέλεσμα ενός αγώνα, όμως, οι επιτυχίες δεν θα κάνουν κανέναν καλύτερο ή σωστότερο άνθρωπο

To ότι υπάρχει έως ένα σημαντικό βαθμό πρόβλημα κακής νοοτροπίας και μια κουλτούρα βίας στα γήπεδα που διεξάγονται αγώνες των μικρότερων ηλικιακών πρωταθλημάτων, φαίνεται από τις μέχρι τώρα αποφάσεις του αθλητικού δικαστή.


Και το πρόβλημα γίνεται εντονότερο αν λάβει κανείς υπόψη ότι πέρασαν μόλις λίγες αγωνιστικές. Βεβαίως και υπάρχουν ομάδες που επιτελούν σωστό έργο, το αυτονόητο δηλαδή, το παιδαγωγικό, αλλά τα διάφορα παραπτώματα είναι αρκετά και τόσο σοβαρά που πρέπει να προβληματίσουν τους αρμόδιους.


Στις μέχρι σήμερα αποφάσεις του αθλητικού δικαστή διαβάσαμε για ποδοσφαιριστές οι οποίοι αλληλοκτυπήθηκαν, για έναν ποδοσφαιριστή που έφτυσε στο πρόσωπο άλλον ποδοσφαιριστή, για κάποιον άλλον που κτύπησε αντίπαλό του με το κεφάλι. Διαβάσαμε ακόμη για βίαιο κτύπημα στην κοιλιά με τον αγκώνα, για ύβρεις προς τους διαιτητές, άλλοι ποδοσφαιριστές αντάλλαξαν γροθιές μετά τον αγώνα.


Πόσο μίσος ρε παιδιά; Φτάσαμε στο σημείο ποδοσφαιριστής να κατεβάζει το παντελόνι του και να δείχνει τα γεννητικά του όργανα προς την κερκίδα. Επειδή κάθε χρόνο παρατηρούνται αταξία και θέματα κακών συμπεριφορών, έφτασε η ώρα εκεί στην ΚΟΠ να διερωτηθούν αν οι ποινές που επιβάλλει ο αθλητικός δικαστής δεν είναι τόσο βαριές για να επιφέρουν την τάξη.


Όμως, μεγάλη ευθύνη, ίσως και μεγαλύτερη, έχουν και οι ίδιες οι ομάδες, οι διοικήσεις με λίγα λόγια. Τίθεται το ερώτημα αν τα ίδια τα σωματεία παίρνουν μέτρα και επιβάλλουν παραδειγματικές τιμωρίες στους ποδοσφαιριστές που παραβαίνουν τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, ώστε να στείλουν το μήνυμα ότι δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές έκνομες πράξεις.


Για τη διαπαιδαγώγηση των νεαρών ευθύνη έχουν οι προπονητές και όσοι έχουν υπό την εποπτεία τους τις μικρές ηλικιακές ομάδες. Ο ρόλος τους δεν μπορεί να είναι μόνο τεχνικός, πόσο καλά θα αγωνιστεί η ομάδα το Σαββατοκύριακο και αν θα νικήσει. Ο ρόλος τους είναι πολύ πιο σοβαρός και σχετίζεται με την καλλιέργεια αξιών στα παιδιά. Είναι σημαντικά τα γκολ, οι νίκες, το αποτέλεσμα ενός αγώνα, όμως, οι επιτυχίες δεν θα κάνουν κανέναν καλύτερο ή πιο σωστό άνθρωπο. Οι τίτλοι, τα πλούσια «ποδοσφαιρικά βιογραφικά», ακόμη και τα πτυχία, δεν αντικατοπτρίζουν την παιδεία κανενός.


Ωστόσο, η παιδεία σχετίζεται άμεσα με τη συμπεριφορά. Οι υπεύθυνοι πρέπει να δουν το θέμα σοβαρά, αφού μιλάμε για νεαρούς ποδοσφαιριστές, τους αυριανούς πολίτες, ενώ, όπως καλά γνωρίζουμε, επειδή το ποδόσφαιρο έχει ισχυρά ερείσματα μέσα στην κοινωνία, είναι σημαντικό οι ποδοσφαιριστές να έχουν ήθος, να επιδεικνύουν σεβασμό και να είναι θεματοφύλακες του ευ αγωνίζεσθαι. Τα γήπεδα πρέπει να είναι χώρος διαπαιδαγώγησης, ας μην τα καταντήσουμε ζούγκλα.