Γιατί ξεχωρίζει τα παιδιά της η ΚΟΠ;

Όταν λέμε ότι ως χώρα κάνουμε βήματα προόδου στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων πρέπει να το αποδεικνύουμε και στην πράξη. Κάτι που δεν φαίνεται να κάνει η ΚΟΠ.

Για παράδειγμα, παρά τις προσπάθειες της ΚΟΠ για αναβάθμιση του γυναικείου πρωταθλήματος, η ομοσπονδία την ίδια ώρα δημιουργεί αποστάσεις μεταξύ της Εθνικής Ανδρών και της Εθνικής Γυναικών. Των δύο δικών της παιδιών!

Όπως ενημέρωσε χθες ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών, οι γυναίκες διεθνείς μας λαμβάνουν κάτω από το 15% του αντίστοιχου ποσού ημερήσιου επιδόματος που παίρνουν οι άνδρες διεθνείς για την παρουσία τους στην Εθνική ομάδα.

Δηλαδή, με απλούς αριθμούς, αν για παράδειγμα μια αποστολή της Εθνικής Ανδρών στο εξωτερικό διαρκέσει μια εβδομάδα και ο κάθε ποδοσφαιριστής πάρει στο σύνολο 1.000 ευρώ, για την αντίστοιχη περίοδο μια γυναίκα θα αμειφθεί με 150.

Δηλαδή, πώς πρέπει να νιώθουν οι ποδοσφαιρίστριες, οι οποίες αγωνίζονται και δίνουν τα πάντα για το εθνόσημο και τη χώρα τους, όταν παίρνουν τόσο λίγα χρήματα και ιδίως όταν ζουν στο πετσί τους το τόσο μεγάλο χάσμα με τους άντρες;

Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, φυσικά. Είναι και θέμα αξιοπρέπειας. Είναι υποτίμηση της γυναίκας μέσα στον ανδροκρατούμενο κόσμο του ποδοσφαίρου. Και αυτή η αντιμετώπιση έρχεται, παρακαλώ, από την ίδια την ομοσπονδία.

Όπως, μάλιστα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΚΟΠ (2/8/2019), ένας από τους στόχους της ομοσπονδίας ήταν η συμμετοχή της Εθνικής μας ομάδας Γυναικών σε όλες τις επίσημες διοργανώνεις της UEFA και της FIFA.

Όμως, η ΚΟΠ οφείλει να προσφέρει και τα απαραίτητα εφόδια στις ποδοσφαιρίστριες, ώστε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να έχει η Εθνική ένα ευοίωνο μέλλον. Οι κατάλληλες συνθήκες σχετίζονται άμεσα και με το θέμα της ισορροπίας στους μισθούς και σίγουρα δεν δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες αν διαπιστώνεται άνιση μεταχείριση. Οι συνέπειες αυτής της ανισότητας είναι πολλές και πολυεπίπεδες.

Η ΚΟΠ επιβάλλεται να κοιτάξει το θέμα σοβαρά και να καταργήσει τη διάκριση στις αμοιβές, φαινόμενο το οποίο γεννάει πολλά προβλήματα στην ίδια την κοινωνία. Γι’ αυτό εξάλλου υπάρχουν διάφορες διεθνείς δράσεις για καταπολέμησή της. Άλλωστε η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.