Γέμισαν οι τσέπες με τα πέντε γκολ!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν χειραγωγημένος ο αγώνας Άρης – Αλκή που πραγματοποιήθηκε στις 30/10/2020 στο Τσίρειο και ολοκληρώθηκε με 4-1 υπέρ της «ελαφράς ταξιαρχίας».

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η UEFA με βάση τη στοιχηματική ροή, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του αθλητικού δικαστή το οποίο κοινοποιήθηκε χθες. Ο Αριστοτέλης Βρυωνίδης, ακολουθώντας τους πειθαρχικούς κανονισμούς, τιμώρησε τον Άρη με -3 βαθμούς και πρόστιμο 5.000 ευρώ και την Αλκή με αποκοπή όλων των χορηγιών.

Αναλυτικά, στη χθεσινή του αναφορά ο κ. Βρυωνίδης αναφέρει επί τούτου: «Σύμφωνα με τα ευρήματα της αρμόδιας υπηρεσίας της UEFΑ διαπιστώνεται ξεκάθαρα ότι η στοιχηματική αγορά κατέδειξε πως κάποιοι από τους στοιχηματίζοντες είχαν προηγούμενη γνώση ότι στον συγκεκριμένο αγώνα θα σημειώνονταν τουλάχιστον πέντε γκολ, γεγονός που θα απέφερε σημαντικά στοιχηματικά κέρδη. Αποδέχομαι πλήρως το συμπέρασμα της συγκεκριμένης επιτροπής της UEFA. Ο πειθαρχικός εισαγγελέας παρουσίασε ενώπιόν μου όλα τα στοιχεία τα οποία αφορούν την παρούσα υπόθεση και ειδικότερα όλο το ενημερωτικό υλικό το οποίο απέστειλε η αρμόδια υπηρεσία της UEFA προς την ΚΟΠ. Από το υλικό αυτό διαπιστώνεται ότι η UEFA απέστειλε προς την ΚΟΠ σχετική αναφορά στο πλαίσιο του συστήματος ανίχνευσης απάτης στοιχημάτων, θεωρώντας χειραγωγημένο τον εν λόγω ποδοσφαιρικό αγώνα».

Οι θέσεις των σωματείων

Σύμφωνα με τον αθλητικό δικαστή, τα σωματεία Άρης και Αλκή κλήθηκαν, αν το επιθυμούσαν, να υποβάλουν γραπτώς τις απόψεις τους. Η Αλκή, όπως αναφέρεται, απέστειλε επιστολή στην οποία δήλωσε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή αναφορικά με τον φάκελο της UEFA και παράλληλα σημείωσε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του σωματείου δύο ημέρες μετά τον επίδικο αγώνα είχε προβεί σε σχετική καταγγελία προς τις αστυνομικές αρχές σε συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της Αστυνομίας.

Επίσης, οι δικηγόροι του σωματείου εισηγήθηκαν ότι με βάση τα πιο πάνω στοιχεία το σωματείο θα πρέπει να θεωρείται παραπονούμενο και όχι κατηγορούμενο, και κατ’ επέκταση δεν θα πρέπει να επιβληθεί σε αυτό οποιαδήποτε ποινή. Από την πλευρά του, ο Άρης ανέφερε στην επιστολή του ότι δεν έχει καμία έμμεση ή άμεση εμπλοκή αναφορικά με τον φάκελο της UEFA, ενώ εκφράζει τη θέση ότι επιθυμεί να ακουστεί σε διαδικασία ακροάσεως καθώς επίσης και να κλητεύσει μάρτυρες.

Η απάντηση Βρυωνίδη

Για τις θέσεις που εξέφρασε η Αλκή, ο κ. Βρυωνίδης τονίζει ότι αποτελεί θετικό στοιχείο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Αλκής προέβη σε σχετικές καταγγελίες αφού η χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων έχει καταστεί μάστιγα στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου. «Από την άλλη όμως», προσθέτει, «η εν λόγω ενέργεια του προέδρου της Αλκής επιβεβαιώνει τα ευρήματα της αρμόδιας υπηρεσίας της UEFA αναφορικά με τη χειραγώγηση του συγκεκριμένου ποδοσφαιρικού αγώνα». Όσον αφορά τις θέσεις του Άρη, ο αθλητικός δικαστής αναφέρει ότι «οι ποινές που προβλέπονται είναι συγκεκριμένες και δεν υπάρχει καμία διακριτική ευχέρεια να προβώ σε απόκλιση από αυτές», ενώ αναφορικά με την επιθυμία του συλλόγου να ακουστεί σε ακροαματική διαδικασία, σημειώνει ότι οι πρόνοιες των Πειθαρχικών Κανονισμών είναι ξεκάθαρες ως προς τον τρόπο εκδίκασης των υποθέσεων. Στη συνέχεια, αφού επικαλείται το Άρθρο 49 των Πειθαρχικών Κανονισμών στο οποίο γίνεται αναφορά ότι η Δικαστική Επιτροπή διαπιστώνει τα γεγονότα με συνοπτικό τρόπο, βασιζόμενη στις επίσημες εκθέσεις, το περιεχόμενο των οποίων τεκμαίρεται ως ορθό και ακριβές, προσθέτει: «Σημασία έχει το γεγονός ότι για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό αγώνα η ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, το οποίο ασφαλώς θα επιτυγχάνετο μόνο μέσω της χειραγώγησης αυτού».

Δεύτερη φορά ο Άρης

Ο Άρης τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών και 5.000 ευρώ πρόστιμο, ενώ η Αλκή Ορόκλινη με αφαίρεση όλων των χορηγιών που δεν έχουν ακόμη πληρωθεί μέχρι τη διεξαγωγή του αγώνα. Η διαφορά έγκειται στο ότι η «ελαφρά ταξιαρχία» παραπέμπεται για δεύτερη φορά με την ίδια κατηγορία, ενώ η ομάδα της Ορόκλινης για πρώτη φορά.

Ειδικότερα, ο Άρης έχει ένα προηγούμενο και αφορά καταδίκη του στις 29/1/2020 στον αγώνα Άρης – Καρμιώτισσα κατά την προηγούμενη ποδοσφαιρική περίοδο. Θυμίζουμε ότι αν μια ομάδα εμπλακεί σε φάκελο για τρίτη φορά η τιμωρία που προβλέπεται είναι αφαίρεση έξι βαθμών και 10.000 ευρώ πρόστιμο, στον τέταρτο απαγόρευση συμμετοχής από το πρωτάθλημα και 20.000 ευρώ πρόστιμο, ενώ στον πέμπτο φάκελο το σωματείο διαγράφεται από το μητρώο μελών της ομοσπονδίας και του επιβάλλεται 50.000 ευρώ πρόστιμο.

Προηγούμενο άρθροΤο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Παρασκευής (20/11)
Επόμενο άρθροΧαραλάμπους: «Η Ανόρθωση το πρώτο φαβορί για άνοδο»
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ
Κατάγεται από τη Λεμεσό. Αποφοίτησε από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Εργάζεται στον ΠΟΛΙΤΗ από το 2003. Από μικρός ήταν με μια μπάλα στα πόδια και το μεγάλο του όνειρο ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής. Δεν κατάφερε, όμως, να το εκπληρώσει. Εντούτοις βρίσκεται κοντά στο άθλημα υπό την ιδιότητα του αθλητικού συντάκτη κι αυτό… απαλύνει τον πόνο του! Μπορεί να μην εκπλήρωσε τη μεγάλη του επιθυμία, όμως κατάφερε να αγωνιστεί στο «Old Trafford» σε ένα τουρνουά μαζί με άλλους συναδέλφους από διάφορες χώρες. Στο «Θέατρο των Ονείρων» έζησε για λίγο το δικό του όνειρο. Ας είναι!