Ετοιμασίες αποστολής ΚΟΕ για «Πεκίνο 2022

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον διεθνή αθλητικό χώρο σε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες «Πεκίνο 2022» που θα διεξαχθούν από 4-20 Φεβρουαρίου στην Κινεζική πρωτεύουσα είναι προ των πυλών, και η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί στο Αλπικό Σκι με έναν αθλητή (ίσως και με μία αθλήτρια), αναλόγως της διεθνούς κατάταξης, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στις 17 Ιανουαρίου.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γεώργιος Χρυσοστόμου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η αποστολή οριστικοποιείται λίγες μόνο μέρες πριν την τελετή έναρξης : «Είχαμε προετοιμαστεί ακόμη και για το ενδεχόμενο να έχουμε για πρώτη φορά δύο διαφορετικά αθλήματα, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή και οι Παγοδρομίες διεκδικούσαν πρόκριση που τελικά χάθηκε για δύο μόλις θέσεις. Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί σε ανώτατο επίπεδο με αρχηγό αποστολής τον Αντιπρόεδρο Γιώτη Ιωαννίδη. Η συνεργασία με την Ομοσπονδία Χιονοδρόμων υπήρξε άψογη και είμαστε βέβαιοι για την αξιοπρεπή συμμετοχή της Κύπρου στους αγώνες».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιονοδρόμων Κύπρου κ. Ντίνος Λευκαρίτης επεσήμανε τη σημασία της συμμετοχής και του ρόλου που διαδραματίζει διαχρονικά το άθλημα των Χιονοδρομιών : «Η Ομοσπονδία Χιονοδρόμων Κύπρου είναι από τις λίγες που συμμετέχει ανελλιπώς από το 1980 σε όλες τις διοργανώσεις. Σηκώνουμε το βάρος της συμμετοχής για την Κύπρο στις χειμερινές διοργανώσεις κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Παρά τις δυσκολίες που μεγιστοποιήθηκαν λόγω της πανδημίας, προσβλέπουμε σε μια αξιοπρεπή παρουσία. Το να περιμένουμε μετάλλια δεν είναι ρεαλιστικό, θα έλεγα είναι εκτός πραγματικοτήτων του αθλήματος, είμαστε όμως περήφανοι για τους αθλητές μας και είναι προς τιμήν όλων που υπό τις συνθήκες που επικρατούν κατάφεραν να προκριθούν για άλλη μια φορά».

Η ιδιομορφία του αθλήματος και οι περιορισμένες δυνατότητες προετοιμασίας στις εγκαταστάσεις στην Κύπρο, υποχρεώνουν την Ομοσπονδία, πέραν των εντατικών προπονήσεων στο Τρόοδος κατά τους χειμερινούς μήνες με το λιγοστό χιόνι, να επικεντρώνεται σε ετήσιο πρόγραμμα προετοιμασίας,στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και προετοιμασία των χιονοδρόμων αθλητών από τον Ιούνιο μέχρι και το Νοέμβριο κάθε χρόνου σε παγετώνες και πίστες στο εξωτερικό.

Επίσης, ο μόνος τρόπος για να αντιπροσωπευθεί η χώρα μας στους Παγκόσμιους και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι οι αθλητές να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες FIS (της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας) για να πετύχουν τα ιδιαίτερα σκληρά όρια για μια χώρα με λιγοστό χιόνι. Οι αγώνες στους οποίους οι αθλητές λαμβάνουν βαθμολογία για να πετύχουν τα όρια που απαιτούνται διεξάγονται από Δεκέμβριο μέχρι Απρίλιο. Η περίοδος πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022», είναι από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 16 Ιανουαρίου 2022.