Έλλειψη ποιότητας σε Κύπρο-Ελλάδα

Απογοήτευσε και πάλι η Εθνική Κύπρου. Όταν σε τέσσερα παιχνίδια με αντιπάλους το Μαυροβούνιο, το Λουξεμβούργο και το Αζερμπαϊτζάν δεν μπόρεσε να πετύχει έστω ένα γκολ, ενώ μετά δυσκολίας κατάφερε να περισώσει τον ένα βαθμό στο τελευταίο ματς με το Αζερμπαϊτζάν στην ουδέτερη Αλβανία (θα πρέπει ν’ ανάψουμε λαμπάδα ίσα με το μπόι του τερματοφύλακα Δ. Δημητρίου), τότε δεν χωράει αμφιβολία πως υπάρχει θέμα στην εθνική ομάδα και οι ιθύνοντες καλούνται να βρουν τις λύσεις.

Η «καραμέλα» περί ανανέωσης και μιας νέας αρχής δεν μπορεί συνεχιστεί επ’ άπειρον. Σε κάθε νέα διοργάνωση τα ίδια λέγονται. Η εθνική χρειάζεται αποτελέσματα για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του φίλαθλου κόσμου. Και τα αποτελέσματά της τον τελευταίο χρόνο είναι αποκαρδιωτικά.

Τι να φταίει άραγε; Προβλήματα υπάρχουν και στην Εθνική Ελλάδας. Η άλλοτε πρωταθλήτρια Ευρώπης ούτε το Κόσοβο δεν μπόρεσε να κερδίσει στο ΟΑΚΑ. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός δέχεται δριμεία κριτική για τη μη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών, όπως για παράδειγμα του Φορτούνη. Ο μέσος του Oλυμπιακού είναι όντως ο πιο ποιοτικός οργανωτικός χαφ που διαθέτει η Ελλάδα, αλλά… ούτε ο Μαρτίνς τον χρησιμοποιεί βασικό.

Όπως και να ‘χουν τα πράγματα, η αλήθεια για τις εθνικές Κύπρου και Ελλάδας είναι μία. Και οι δύο ομάδες, τη δεδομένη στιγμή, στερούνται ποιότητας, παρά τη φιλοτιμία και την όποια προσπάθεια καταβάλλουν οι παίκτες που αγωνίζονται. Το θέαμα που παρακολουθήσαμε στα τελευταία παιχνίδια, μαρτυρά ότι και από τις δύο εθνικές απουσιάζουν οι παίκτες προσωπικότητες, που θα μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους τις ομάδες. Και χωρίς τέτοιους παίκτες, όση ανανέωση κι αν κάνεις, δεν μπορείς να προοδεύσεις. Αντίθετα, στο τέλος της ημέρας κινδυνεύεις να «κάψεις» και τους νεαρούς που προωθείς.