Έκσταση και πράσινη ανάσταση

Ο λαός δεξίψασε και πλέον υπάρχουν οι βάσεις για... αυτοκρατορία

30 Νοεμβρίου 2020. Η Ομόνοια μένει στο 0-0 με τον Ερμή στο ΓΣΠ για την 12η αγωνιστική, έχοντας όμως αγώνα λιγότερο. Το νέο στραβοπάτημα φέρνει απογοήτευση, πίκρα και γκρίζα… σύννεφα. Λίγους μόνο μήνες μετά, το ιστορικό επίτευγμα της εισόδου σε ευρωπαϊκούς ομίλους.

Τα συνεχόμενα παιχνίδια σε Κύπρο και Ευρώπη κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο για να προλάβει το τρένο της κατάκτησης του πρωταθλήματος.

Η Ομόνοια είναι στην 7η θέση. Με παιχνίδι λιγότερο από την πρωτοπόρο τότε Ανόρθωση και τη 2η ΑΕΛ, βρίσκεται στο -9 και -7 αντίστοιχα. Στην 3η θέση, με τα ίδια παιχνίδια ήταν ο Απόλλωνας, ο οποίος είχε έξι βαθμούς περισσότερους. Ενδιάμεσα ήταν η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και η Πάφος. Ήταν, λοιπόν, πολλά τα εμπόδια. Ο Χένινγκ Μπεργκ δεν πανικοβάλλεται. Πιστεύει στον τίτλο. Βγάζει το κινητό στη συνέντευξη Τύπου με τον Ερμή και κάνει τους υπολογισμούς του. Με πίστη τονίζει σε όλους, και ειδικά στους φίλους της Ομόνοιας, πως δεν τελείωσε τίποτα. Και ας τον περίμενε ένα πρόγραμμα δύσκολο με μαζεμένα ντέρμπι. Τον έβγαζαν τρελό, ονειροπόλο, αφού και η εικόνα της ομάδας ήταν προβληματική. Η κριτική προς το πρόσωπό του μεγάλωνε.

Πέντε μήνες μετά, στις 4 Μαΐου, η Ομόνοια είναι και επίσημα πρωταθλήτρια. Έκσταση και πράσινη ανάσταση. Πήρε αυτό που άξιζε. Αυτό που της έλειπε εδώ και έντεκα χρόνια. Ο λαός ξεδίψασε και στην τροπαιοθήκη θα μπει το 21ο πρώτο τρόπαιο. Πέρασε πολλά, έφτασε στα πατώματα, αλλά στάθηκε στο πλευρό της στις δύσκολες στιγμές. Εκείνες που δεν υπήρχε ευρώ ούτε για δείγμα.

Περίμενε για χρόνια αυτή τη στιγμή και με τον Σταύρο Παπασταύρου στο διοικητικό πηδάλιο όλα άλλαξαν. Όχι άμεσα, αφού στην πρώτη του χρονιά δεν πήγε καν Ευρώπη η ομάδα, αλλά άλλαξαν. Βρήκε στα πρόσωπα των συνεργατών του (Δημήτρη Γρηγόρη, Νεόφυτου Λάρκου, Σίμου Ταραπουλούζη, Χένινγκ Μπεργκ), αλλά και άλλων «αφανών ηρώων», άτομα που μπορούσε να εμπιστευτεί. Και πλέον όλα δουλεύουν ρολόι, γιατί πολύ απλά υπάρχει διοικητική και οικονομική σταθερότητα, σωστό πλάνο και άτομα που ξέρουν το… αντικείμενο.

Οι βάσεις μπήκαν ώστε να φτιάξει η Ομόνοια τη δική της αυτοκρατορία. Και ο δρόμος είναι πλέον στρωμένος με ροδοπέταλα και όχι με αγκάθια. Τίποτα όμως δεν κερδίζεται χωρίς δουλειά. Και η σκληρή δουλειά πρέπει να συνεχιστεί για να έρθουν ακόμη καλύτερες μέρες και να δώσει περισσότερες χαρές στον κόσμο της.

Η επόμενη μέρα πάντως δεν θα έχει πολλές αλλαγές. Τουλάχιστον στα κύρια πόστα, αφού Χένινγκ Μπεργκ, Νεόφυτος Λάρκου και Σίμος Ταραπουλούζης θα παραμείνουν και απομένουν μόνο τα τυπικά.

Πιο…εύκολος ο δρόμος

Σε έναν μήνα περίπου (16 Ιουνίου), η Ομόνοια θα μάθει αντίπαλο για τον 2ο προκριματικό του Champions League, καθώς από εκεί θα ξεκινήσει το οδοιπορικό της. Τα δεδομένα είναι διαφορετικά σε σχέση με την περσινή της ευρωπαϊκή συμμετοχή, αφού θα της αρκεί μόνο μία πρόκριση για να εξασφαλίσει θέση σε όμιλο, έχοντας μάλιστα τρεις ευκαιρίες!

Ο λόγος είναι ότι από φέτος προστίθεται η νέα, τρίτη διοργάνωση της UEFA, Europa Conference League, στην οποία θα μεταφέρονται οι ομάδες που αποκλείονται από το Europa League. Περισσότερα για πιθανούς αντιπάλους και ημερομηνίες θα έχουμε στις επόμενες μας εκδόσεις, όταν και θα ολοκληρωθούν και οι εκκρεμότητες στα άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.