Δεν ντρέπονταν οι Ανορθωσιάτες, Τιμούρ Κετσπάγια…

Ποιος είναι, άραγε, ο καλύτερος προπονητής που δουλεύει στην Κύπρο; Σήκωσε πολλή συζήτηση και πολλά σχόλια η περιβόητη δήλωση του Τιμούρ Κετσπάγια, μετά το ντέρμπι Ανόρθωσης – Απόλλωνα, ότι ο ίδιος είναι ο καλύτερος προπονητής που υπήρξε ποτέ στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Μάλιστα, κτύπησε και το χέρι του στο τραπέζι για να κάνει πιο έντονη την άποψή του. Βέβαια, άλλο τον ρώτησε ο καλός συνάδελφος Πάνος Λάρκος, άλλα απάντησε ο Κετσπάγια φανερά εκνευρισμένος. Το ποιος είναι ο καλύτερος προπονητής στην Κύπρο είναι μια άποψη υποκειμενική.

Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του, η οποία είναι σεβαστή. Όπως και ο Κετσπάγια, δικαιούται να έχει τη δική του άποψη. Κάποιοι συμφωνούν μαζί του, κάποιοι διαφωνούν. Αυτό, όμως, που δεν άρεσε στα όσα είπε ο Κετσπάγια, ήταν η δήλωσε ότι… «13 χρόνια κάποιοι ντρεπόντουσαν να πουν ότι ήταν Ανορθωσιάτες», εννοώντας βέβαια τα 13 χρόνια της απουσίας του από τον πάγκο της «Κυρίας». Και μόλις επέστρεψε ο Κετσπάγια ως προπονητής στο «Α. Παπαδόπουλος», οι Ανορθωσιάτες ανάκτησαν ξανά τη χαμένη υπερηφάνεια τους, αυτό εννοούσε επίσης, ζητώντας παράλληλα από τον κόσμο σεβασμό.

Οι Ανορθωσιάτες, Τιμούρ, ουδέποτε έχασαν την υπερηφάνεια τους. Ακολουθούν ένα σωματείο με 111 χρόνια ιστορίας και προσφοράς στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τους αγώνες της Κύπρου για ελευθερία. Ούτε όταν η Ανόρθωση έκανε 35 ολόκληρα χρόνια να πάρει πρωτάθλημα δεν ντρέπονταν οι οπαδοί της να πουν ποια ομάδα υποστηρίζουν. Μια ομάδα που κουβαλά, όπως και η Ν. Σαλαμίνα, τις πιο ζωντανές θύμησες από την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Μια ομάδα που το 1974, όταν εκδιώχθηκε από τους Τούρκους, μαζί με τους υπόλοιπους Αμμοχωστιανούς, δεν είχε καν ποδοσφαιρική στολή να φορέσει. Κι όμως, κατάφερε να σταθεί όρθια.

Μια ομάδα με τεράστια ιστορία, τίτλους και διακρίσεις, σε Κύπρο και Ευρώπη. Σε κάποιους από αυτούς τους τίτλους, ναι, είχε συνεισφορά ο Κετσπάγια. Αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Η Ανόρθωση, όμως, ήταν, είναι και θα παραμείνει μεγάλη ομάδα, όποιος κι αν είναι ο προπονητής της. Και ο κόσμος της ουδέποτε ένιωσε ή θα νιώσει ποτέ ντροπή. Μόνο περηφάνεια. Όπως περήφανοι νιώθουν όλοι οι γνήσιοι οπαδοί για τις ομάδες τους.