Αυτά που γνωρίζουμε για τη μείωση των εισιτηρίων… και η κάρτα

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ»

της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση 23/11 Σάββατο)

ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ επλήγησαν πολύ από την κάρτα φιλάθλου, σύμφωνα και με τους παράγοντες των δύο ομάδων και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. Κάτι που δεν συμβαίνει με την Ομόνοια και την Ανόρθωση, ομάδες οι οποίες κουβαλούν αρκετό κόσμο φέτος στα γήπεδα. Σε αυτό οφείλονται οι καλές πορείες που κάνουν στο πρωτάθλημα, γεγονός που δείχνει ότι η κάρτα δεν επηρεάζει την πλειονότητα των φιλάθλων τους.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ανόρθωσης Ευγένιος Χαμπουλλάς μίλησε για αύξηση των φιλάθλων, κάτι βεβαίως που αποδεικνύεται και από τη διάθεση των εισιτηρίων. Όλες αυτές οι θέσεις και τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι σημαντικά, αλλά η ερώτηση που τίθεται είναι η εξής: Μπορούν να μας δώσουν ακριβή εικόνα για το ποσοστό των φιλάθλων που αποχώρησαν ή επέστρεψαν στα γήπεδα λόγω της εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου; Σαφώς και όχι. Διότι απουσιάζει μια εμπεριστατωμένη έρευνα σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, που να καλύπτει το σύνολο του κυπριακού ποδοσφαίρου. Με το τέλος του πρωταθλήματος θα έχουν περάσει δύο χρόνια από την εφαρμογή του νόμου και ίσως να είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διενέργεια μιας τέτοιας έρευνας, η οποία θα αποσαφηνίσει ανάμεσα σε άλλα πόσοι φίλαθλοι αποχώρησαν από τα γήπεδα λόγω μόνο της κάρτας φιλάθλου, αν και πόσοι επέστρεψαν από τη στιγμή που αισθάνθηκαν πιο ασφαλείς, ενώ θα καταγράψει και τις διάφορες τάσεις, δηλαδή από πέρσι που ισχύει το μέτρο μέχρι φέτος.

Επίσης, η έρευνα θα καταδείξει αν συνεχίζεται η σταδιακή μείωση των εισιτηρίων η οποία οφειλόταν σε άλλους λόγους, οι οποίοι προκύπτουν μέσα από τις δύο τελευταίες έρευνες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με την ονομασία «Κυπριακό Ποδόσφαιρο: Δεδομένα και Αντιλήψεις». Ας θυμηθούμε κάποια ευρήματα των δύο ερευνών:

  • Στην τελευταία έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, στην ερώτηση «ποιοι είναι οι λόγοι που δεν πήγατε στο γήπεδο;» οι δύο κύριες απαντήσεις των φιλάθλων ήταν: «Βία και Επεισόδια»: 24% και «Προτιμώ να βλέπω τους αγώνες από την τηλεόραση»: 23%. Η ίδια έρευνα αποδείκνυε ότι οι φίλαθλοι πιστεύουν ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι βουτηγμένο στη διαφθορά. Ενδεικτικά, στην ερώτηση «πιστεύετε ότι στην Κύπρο διεξάγονται στημένοι αγώνες;» το 95% από αυτούς που υποστηρίζουν κάποια ομάδα απάντησε «ναι» και μόλις το 5% «όχι». Στην ερώτηση «ποιοι νομίζετε ότι εμπλέκονται στο στήσιμο αγώνων;» το 64% απάντησε «μερικοί παράγοντες των ομάδων», το 25% «μερικοί ποδοσφαιριστές μερικών ομάδων» και το 25% «μερικοί διαιτητές».
  • Στην έρευνα του 2015, στην ενότητα «Όσοι πήγαν στο γήπεδο λιγότερες φορές από πέρσι», τα μεγαλύτερα ποσοστά πήραν οι απαντήσεις: «Ανάρμοστη συμπεριφορά οπαδών»: 42%, «έχει μειωθεί η αξιοπιστία του πρωταθλήματος»: 42%, «φέτος έχει χειροτερέψει κατά πολύ η διαιτησία»: 42%, «υπάρχει περισσότερη διαφθορά από πέρσι»: 37%. Στην ίδια έρευνα, στην ερώτηση «πόσο εμπιστεύεστε τους πιο κάτω θεσμούς;», οι πολίτες σε ποσοστό 57% δεν εμπιστεύονταν καθόλου την εκτελεστική επιτροπή της ΚΟΠ, 55% τη δικαστική επιτροπή, 60% τη διαιτησία, ενώ 61% την επιτροπή διαιτησίας. Στην έρευνα του 2018 δεν δημοσιοποιήθηκε η υπό αναφορά ενότητα που αφορά τον βαθμό εμπιστοσύνης των Κύπριων φιλάθλων απέναντι στα θεσμικά όργανα της ΚΟΠ (μας λέχθηκε ότι αυτό θα γινόταν πρώτα σε επιστημονικό περιοδικό), αλλά μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι ότι τα αποτελέσματα «είναι τα ίδια και χειρότερα από την προηγούμενη φορά».
  • Είναι προφανές, λοιπόν, ότι αρκετοί φίλαθλοι σταμάτησαν να πηγαίνουν στο γήπεδο λόγω των τηλεοπτικών μεταδόσεων, της βίας και της γενικότερης διαφθοράς, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πολλοί φίλαθλοι έχασαν την εμπιστοσύνη τους σε διάφορους θεσμούς της ΚΟΠ. Άλλωστε, σύμφωνα με τους αριθμούς εισιτηρίων, η σταδιακή μείωση κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, πριν από την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, ξεπέρασε τους 100.000 φιλάθλους. Αυτά λένε λοιπόν ανάμεσα σε άλλα οι δύο έρευνες, τις οποίες μπορεί ο καθένας να αξιολογήσει και να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα. Σε ό,τι αφορά την κάρτα φιλάθλου, για να μιλάμε με πραγματικούς αριθμούς πρέπει να περιμένουμε. Άλλωστε, ποιος λογικός άνθρωπος θα αμφισβητούσε μια έρευνα, με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων, ανεξαρτήτως του αν υποστηρίζει ή όχι το μέτρο της κάρτας;