Άσπρη μέρα μόνο με στροφή 180 μοιρών

Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως. Αυτό μάθαμε, αυτό κάνουμε. Με κάθε νέα αποτυχία της Εθνικής μας θα μας βρεις στη γωνία, για να απαξιώσουμε ό,τι σχετίζεται με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Το μενού μετά το κρύο ντους με τους Μαλτέζους περιλαμβάνει την απαίτηση να πέσουν όλα τα κεφάλια που είναι επικεφαλής σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο. Ακολουθεί η σύγκριση με προηγούμενες Εθνικές και πόσο ατάλαντη φουρνιά έχουμε και ολοκληρώνεται η συζήτηση με το αντιφατικό «Έλα μωρέ, κανείς δεν ασχολείται με την Εθνική».

Έπειτα, θα επιστρέψουμε στον πρόσκαιρο μικρόκοσμο που τόσο «όμορφα» έχουμε δημιουργήσει, προτού έρθουν οι επόμενοι αγώνες τον Νοέμβριο για να γεμίσουμε και πάλι το μπλοκάκι μας με απαιτήσεις. Δεν λέω, κάπου στη μέση θα βρεις και τον υποφαινόμενο σύμφωνο με την κριτική που γίνεται, όμως έχουμε κοιτάξει ποτέ το πρόσωπό μας στον καθρέφτη για να αναρωτηθούμε εάν όντως γίνουν αλλαγές σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο, θα αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Πού θέλω να καταλήξω; Μας ενδιαφέρουν πράγματα κυρίως κυπριακά, τα οποία χαρακτηρίζει η βραχυπρόθεσμη στόχευση. Πότε έχουμε ασκήσει κριτική στα σωματεία που αυτά είναι η ΚΟΠ και αυτά ψηφίζουν για πρόεδρο και δ.σ. για την μαζική-εμμονική χρησιμοποίηση ξένων ποδοσφαιριστών; Δεν θα ασχοληθώ με τις ομάδες της δεύτερης εξάδας, γιατί εκεί το κάνουν και με το παραπάνω, ούτε με την Ομόνοια και τον Ολυμπιακό που έτυχε να είναι οι θετικές περιπτώσεις, είτε λόγω Μπεργκ είτε λόγω Τορναρίτη. Θα γράψω για τους συλλόγους που επιδιώκουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αν δεν επιστρέψουμε στο 12 επί 6 (Κύπριους στην ενδεκάδα), θυσιάζοντας ό,τι χρειαστεί (και εννοώ ό,τι χρειαστεί) δεν θα προκόψουμε ποτέ.

Τα πράγματα είναι απλά. Το έκαναν και οι Βέλγοι, το έκαναν και οι Αυστριακοί, το κάνουν τόσοι και τόσοι. Ποιους ποδοσφαιριστές νοσταλγεί ο κόσμος; Αυτούς της φουρνιάς του Άγγελου. Ποιο είναι το κοινό τους χαρακτηριστικό; Ότι έπαιξαν μπάλα στην προ-Μπόσμαν εποχή. Τότε που ήταν αυτοί συν κάποιοι εκλεκτοί, όπως ο Κρισμάρεβιτς, ο Σπόλιαριτς, ο Γκόγκιτς, ο Μιχαΐλοβιτς, ο Ράουφμαν κ.ά. Επίσης, αναπολούμε την Εθνική του Πάμπου, που έχει συνδετικούς κρίκους με την εποχή που κυριαρχούσε το ντόπιο στοιχείο, όπως ο Μακρίδης και ο Χαραλαμπίδης.

Απλή αριθμητική: όταν έχεις 80 ποδοσφαιριστές να ανταγωνίζονται για 20 θέσεις, ο ανταγωνισμός ανεβαίνει μαζί και οι απαιτήσεις. Επίσης, για να μιλήσουμε καθαρά και ξάστερα, για να εξαλειφθεί η υποψία του μέσου από τις ακαδημίες και για να είμαστε σίγουροι ότι δίνουμε τη σκυτάλη στους ικανότερους, ας προσλάβουμε αθλητικούς επιστήμονες να κάνουν μετρήσεις, μαζί και μια ομάδα αξιολόγησης που θα κάνει αυτή τη δική της αξιολόγηση για το ποιοι θα ανέβουν στην πρώτη ομάδα και ποιοι όχι.

Έτσι θα εξαλειφθεί και αυτή η προκατάληψη, που για να γράφουμε τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη κάποιοι έδωσαν τροφή στο θηρίο που ονομάζεται προκατάληψη και δυσπιστία, γι’ αυτό εκτράφηκε τερατωδώς.